adscode
adscode

20 bin köy okulu kapatıldı! Çocuklar okulsuz kalıyor!

1 milyonu aşkın öğrenci taşımalı eğitim görse de birçok öğrenci ulaşım sıkıntısı sebebiyle okullarına gidemiyor. Taştan, “Taşınılan okulların çoğunda beslenmeden temizliğe kadar birçok problem var” dedi.

20 bin köy okulu kapatıldı! Çocuklar okulsuz kalıyor!
Eğitim
Güncelleme : 27-Jan-20 10:16

 

Birgün Gazetesi’nden Meral Danyıldız’ın haberine göre; Milli Eğitim Bakanlığı’nın verileriyle 2018-2019 eğitim öğretim yılında 1 milyon 218 bin öğrenci taşımalı olarak eğitim görüyor. Ancak taşımalı eğitimden faydalandığı belirtilen bu öğrencilerin birçoğu, yine ulaşım sıkıntısı sebebiyle okullarına gidemiyor. Özellikle eylül ayında ülke genelinde okula başlama sevinci hâkimken, köylerdeki birçok öğrenci bu heyecandan mahrum kaldı. Öte yandan taşımalı eğitimin yanlış uygulanması sonucu kapatılan köy okulları birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdi. Her yıl artış göstermesiyle gündeme gelen ataması yapılmayan öğretmen sayısı 700 bini aşmış durumda. Eğitimciler taşımalı eğitimin son bularak köy okullarının yeniden açılması gerektiğini düşünüyor.

EŞİT EĞİTİM OLANAĞI SAĞLANMIYOR

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan eğitim uzmanı Ali Taştan, taşımalı eğitim kapsamındaki öğrencilere eşit eğitim olanağı sağlanmadığını ifade etti. Ayrıca taşınılan okulların çoğunda yemekhane olmaması sebebiyle beslenmeden temizliğe kadar birçok problem yaşandığını kaydeden Taştan, “2002 yılından bu yana taşımalı eğitim kapsamındaki öğrenci sayısı, taşınan merkez ve taşınılan okul sayısı sürekli artış eğilimindedir. Taşımalı eğitim 8 yıllık kesintisiz eğitime geçildiğinde zorunluluktan ortaya çıksa da aradan geçen 22 yılda hâlâ bitirilemedi. Bu çocuklarımızın okullaşma oranları da diğer okullara göre daha düşük” dedi.

20 BİN KÖY OKULU KAPATILDI

2002 yılından günümüze kadar yaklaşık 20 bin köy okulu kapatıldığına dikkat çeken Taştan, bu nedenle taşıma kapsamındaki öğrenci sayısının da arttığını aktardı. Taştan, sözlerini şöyle noktaladı: “Taşımalı eğitim ilk ve ortaokul düzeyini aşmış ve lise düzeyine kadar çıkmış durumda. Bu sistemle çocuklarımıza nitelikli ve eşit eğitim olanakları sağlamak mümkün değil. AK Parti’nin iktidara gelmesiyle yatılı okul sayısında da ciddi bir azalma meydana geldi. Köyünde, kasabasında okul bulamayan çocuklarımıza yatılı okullarda iyi bir eğitim imkânı sağlanıyordu. Taşımalı eğitim yerine yatılı okulların yeniden çoğaltılması, çocuklarımıza eşit eğitim imkânı sağlamamıza neden olacaktır. Ayrıca köylerde yalnızca bir öğrenci bile olsa, o öğrenci için mutlaka öğretmen görevlendirilmelidir.”

***

Taşınan toplam öğrenci sayısı 2014-2015 eğitim öğretim döneminde 1 milyon 325 bin 999 iken, 2018-2019’da bu sayı 1 milyon 218 bin 581’e geriledi. Taşınılan merkez okul sayısı ise, 2014-2015’te 15 bin 397 iken, 2018-2019 eğitim öğretim döneminde 17 bin 234’e yükseldi.

***

EYLÜL AYINDA OKULSUZ KALDILAR

Taşımalı eğitim sonucu yaşanan mağduriyetlerden bazıları şöyle:

Kocaeli’nde Çubuklu Osmaniye İlkokulu ve ortaokulunda okuyan öğrenciler taşımalı eğitim sebebiyle okula başlayamadı.

İzmir’in Bergama ilçesine yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki, yayla turizmi merkezlerinden biri olan Kozak Yaylası’ndaki 16 kırsal mahallede oturan toplam 170 öğrenci, yönetmelikte yapılan değişiklikle, ücretsiz taşıma hizmetinden yararlanamadı.

Köylerde özel hat minibüsü olduğu gerekçesiyle İzmir’de öğrencilere servis gönderilmedi. Büyükşehir Yasası çıkmadan önce dağ köyü olan Alaniçi Mahallesi’nde taşımalı olarak öğrenim gören 18 öğrenci ve Çaltı Mahallesi’ndeki 25 öğrenci okula gidemedi.

 

BİRGÜN


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)