adscode
adscode

2019'dan beklenti: Sınavsız Eğitim Sistemi

2018’in en önemli konularından biri de eğitimde yapılan değişiklikler oldu.

2019'dan beklenti: Sınavsız Eğitim Sistemi
Eğitim
Güncelleme : 03-Jan-19 15:25

PLise ve üniversitelere giriş sistemi değişti. Eğitimciler,sınav yerine öğrencilerin yetenek ve becerilerini destekleyecek değerlendirme yöntemlerinin kullanılmasını istiyor.

Öğrencilerin yarıştırılarak sınavlarla hayata hazırlanmaması gerektiğini söyleyen Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı Nurullah Dal, “Hem devlet hem özel bütün okullarımızda bu ideal doğrultusunda müfredat ve programlar geliştirilmeli” dedi.

Okuldaki eğitim sürecini sınava endekslemenin ciddi sıkıntılar doğurduğuna işaret eden Nurullah Dal, sınav baskısının okulların ve öğretmenlerin üzerinden kaldırılması gerektiğini vurguladı. Bu noktada velilerin tavrının da çok önemli olduğuna değinen Nurullah Dal, şöyle konuştu:

“Veliler, çocukları için ‘şu okulu kazanmalı, sınavda daha başarılı olmalı ve daha çok puan almalı’dan çok çocuklarının mutlu olması ve hayata hazırlanmasında daha donamlı olmalarını talep etmeleri lazım. Sınavı öne alarak bir yerevarmamız mümkün değil. Çocukları teknoloji, bilim, sanat ve kültür konularındaki kazanımları öne alınmalı.”

'ÇOK HIZLI ÖZEL OKUL AÇILMAMALI'

Özel okullaşmanın çok ciddi anlamda arttığına dikkat çeken Dal, “Öğrenci sayısı değil, ama kurum sayısı arttı. Çok hızlı kurum açılmasında kriterlerin daha dikkate alınmasını arzu ediyoruz. Özel okul açılışında kurum açacak kişinin veya tüzel kişiliğin finansal yapısının da incelenmesi gerektiğini ve yeni açılacak kurumlarda muhakkak bir teminat istenmesini arzu ediyoruz” dedi.

'DOĞRU VE EŞİT STANDARTTA EĞİTİM'

Temel liselerin Haziran 2019’da sonlanacağını hatırlatan Dal, “Temel liseler, bir dönüşüm için oluşturulmuş bir metottu, süresini doldurdu. Kurumlarımızın doğru ve eşit standartta eğitim yapmalarını istiyoruz. O yüzden temel liselerin dönüşüm sürecinin sağlıklı bir şekilde tamamlanmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.

'MÜFREDAT DÜZENLENMELİ'

Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan da 2019’da yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

● Ülkemizde bütçeden en büyük pay eğitime ayrılmalı ve tüm öğrencilerimiz için eşit, nitelikli, bilimsel ve kamusal eğitim imkanı sağlanmalı.

● Okulların mimari yapısı; sanat atölyeleri, görsel sanatlar-müzik sınıfları,laboratuvarlar, spor salonları, doğa atölyeleri, konferans salonları, satranç sınıfları, kütüphaneler gibi öğrencilerimizin kendini mutlu ve özgür hissedeceği yaşam alanlarına dönüştürülmeli.

● Müfredat, bilimi ve evrensel değerleri esas alarak yeniden düzenlenmeli.

ÖĞRENCİYE BURS

● Okul öncesi tüm çocuklar için erişilebilir, ücretsiz ve zorunlu olmalı.

● Sınavlar ilgi, yetenek ve becerilerini destekleyecek, yönlendirecek izleme ve değerlendirme yöntemleri kullanılmalı.

● Ailesinin geliri yoksulluk sınırı altında olan her öğrenciye her ay eğitim bursu verilmeli.

● Öğretmenlik Meslek Kanunu ülkemizdeki tüm öğretmenlerin taleplerini, önerilerini alarak çıkarılmalı.

● Sözleşmeli, güvencesiz çalışma sonlandırılmalı, öğretmen alımında mülakat uygulamasından vazgeçilmeli.

● Ataması yapılmayan öğretmenlerin atamaları yapılmalı.

● 3600 ek gösterge sözü hayata geçirilmeli.

SEVİM BÜYÜKTAŞ DEMİR/ POSTA


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)