adscode
adscode

3 bin 700 yıllık 'saç iğnesi' bulundu

Alacahöyük'te yapılan kazılarda yaklaşık 3 bin 700 yıllık tunçtan motifli saç iğneleri ile boynuzdan takı bulundu.

3 bin 700 yıllık 'saç iğnesi' bulundu
Kültür Sanat
Türkiye'nin "ilk milli kazı alanı" unvanına sahip, Hitit Medeniyeti'nin önemli merkezlerinden Alacahöyük'te yapılan kazılarda yaklaşık 3 bin 700  yıllık tunçtan motifli saç iğneleri ile boynuzdan  takı bulundu.

Ankara Üniversitesince gerçekleştirilen kazıların başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında başlanan Hititlere ait maden atölyesinin odalarında yapılan kazılarda Hititlerin saçlarını toplamada kullandıkları iğnelere rastlandığını belirtti.

Çınaroğlu, "Kazılarda bakıra kalay katarak oluşturulan tunçtan yapılmış saç iğneleri bulduk. Bulduğumuz dört saç iğnesinde ilgiyi çekenler ise üzerindeki motifler. Karpuz dilimli, mercimek başlı ve piramit şeklinde motiflere sahip bu iğnelerin Hitit kadınlarının saçlarını toplamada kullandığını tahmin ediyoruz" dedi.

Çınaroğlu, saç iğnelerini kraliyet ailesinin ya da halkın kullandığı yönünde kesin kalıntılar bulunamadığını, her iki kesimin de bu iğneleri kullanabileceğini söyledi.

İğnelerin atölyede üretildiğini ifade eden Çınaroğlu, "Hititler temiz yüzlü sakalsız olmakla övünüyorlar. Ama Asurlular sakallı. Kişisel kanaatim bu iğneleri kadınların taktığını tahmin ediyoruz. Hitit krallarının küpe taktığını ya da boyunlarına bir şeyler taktığını biliyoruz. Bunları halk kullanmış olmalı" diye konuştu.

Başka bir alandaki kazıda da boynuzdan takı eşyası bulunduğunu bildiren Çınaroğlu, "Üzerinde bazı motifler var. Göz yapılmış gibi. Güzel bir takı. Ne boynuzu olduğunu bilmiyoruz. Bu da halkın kullandığı bir takı, Hititler döneminde yoğun olarak bu tür takılar kullanılıyor. Hititlerin bu süs eşyalarına meraklı olduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. 

Çalışmaların süreceğini de söyleyen Çınaroğlu, atölyedeki ve diğer alanlardaki kazılarda önemli eserler çıkacağına inandıklarını sözlerine ekledi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)