adscode
adscode

34. Ölüm Yıldönümünde Özdemir Asaf

''Herkesin bir hikayesi vardır ancak herkesin bir şiiri yoktur" dizelerinin sahibi ünlü şair Özdemir Asaf’ı 34. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

 34. Ölüm Yıldönümünde Özdemir Asaf
Tarihte Bugün
"Herkesin bir hikayesi vardir ancak herkesin bir siiri yoktur" dizelerinin sahibi ünlü şair Özdemir Asaf’ı 33. ölüm yıldönümünde saygıyla anıyoruz.

28 Ocak 1981 yılında 57 yaşında aramızdan ayrılan ünlü şair Özdemir Asaf'ın, 1950'li yıllarda düzenlenen 'edebiyat matinelerinin yıldızı' olduğu, ancak kitaplarının fazla satmadığı belirtiliyor. İstanbul'da hayatını kaybeden şairin ölümünden sonra, Hürriyet'in eki, 8. Gün'de çıkan bir yazıda, Özdemir Asaf'ın yaşayarak okuduğu şiirleri ve kendine özgü telaffuzuyla şiiri ve kendisini sevdirdiği anlatılıyor.




 
Memet Fuat da Aydınlar Sözlüğü'nde, 'Sağlığında edebiyat matinelerinin yıldızıydı' dediği Özdemir Asaf için, şunları yazıyor:
 
'... Binlerce gencin toplandığı salonlarda cana yakın kişiliği, şirin selamlarıyla herkesi kendine bağlardı, ama yapıtları bugünkü gibi satmazdı o günlerde. Kendi küçük basımevinde, pedallı makinelerde özenle bastırdığı kitaplarının satışı, öbür şairlerin kitaplarından fazla değildi.'
 
Aynı kitapta, Özdemir Asaf'ın bu matinelerde şiir okuyuşu ise şöyle anlatılıyor: '... Kendine özgü peltek konuşmasıyla şiirlerini söyler, alkışa boğulur, iki elini birden kafasının iki yanına götürerek çift yanlı asker selamını verir, koca bıyıklarıyla gülümser, gösterisini genel istek üzerine 'Lavinia' adlı şiiriyle noktalardı.'

 

Lavinia
 
Sana gitme demeyeceğim.
Üşüyorsun ceketimi al.
Günün en güzel saatleri bunlar.
Yanımda kal.
Sana gitme demeyeceğim.
Gene de sen bilirsin.
Yalanlar istiyorsan yalanlar söyleyeyim, İncinirsin.
Sana gitme demeyeceğim, Ama gitme, lavinia.
Adını gizleyecegim Sen de bilme, lavinia.
 
Özdemir Asaf

 

 
Özdemir Asaf Kimdir?
 
Özdemir Asaf (11 Haziran 1923; Ankara - 28 Ocak 1981; İstanbul), Cumhuriyet dönemi Türk şairlerdendir. 11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğdu. Asıl adı Halit Özdemir Arun'dur. Babası Mehmet Asaf Şura-ı Devlet'in kurucularındandır. Babasının öldüğü yıl, 1930, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi. 1941 yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu. Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı. İlk yazısı Servet-i Fünun, Uyanış Dergisi'nde çıktı. 1951 yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı. 28 Ocak 1981'de hayata veda etti. Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu vardır.


 
Batı ve geleneksel Türk şiirini harmanlamış
 
Şairin ikilikler ve dörtlüklerden oluşan ilk şiirlerinde yoğun bir söyleyiş özelliği göze çarpar. İnsan toplum ilişkilerine yönelik temaları konu edinerek düşündürücü bir şiir evreni kurmuştur. Duygu ve düşünce yoğunluğuyla birlikte, alay ve taşlama şiirine egemen olan öğelerdir. İnsan ilişkilerinin toplumsal ve bireysel yanlarını sen ben ikileminde vermiştir. Çok kullandığı sevgi, ayrılık, ölüm temaları, son dönem şiirlerinde giderek yerini kaçış ve umutsuzluğun tedirginliğine bırakmıştır.
 
Şiirin bir görüşü yansıtması, bir iletisinin olması düşüncesinden yola çıkmıştır. Yuvarlağın Köşeleri kitabında şiirin ve yazarın işlevi konusundaki görüşlerini dile getirmiştir. Batı şiiri ve geleneksel Türk şiirinden yararlanarak verdiği bileşim sanatını zenginleştirip geliştirmiştir.
 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)