Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, oyuncak sektöründe ve oyuncak ithalatında denetimler hakkında bilgi verilmesi amacıyla düzenlenen toplantıda yaptığı açıklamada, ithalatta denetimin önemine değindi.
Ekonomi Bakanlığı tarafından özellikle direkt tüketiciye giden ithal ürünlerde yapılan denetimlerden bahseden Soylu, oyuncaklarla ilgili denetimlere ciddi önem verdiklerini söyledi.
Soylu, ürünlerde yanlış bilgilendirmelerin yer alması neticesinde Temmuz 2017'den beri sıkı ithalat denetimi politikasına başladıklarını bildirdi.
Bu denetimler kapsamında geleneksel olarak ürünlerin üzerindeki güvenlik işaretlerini ve belgeleri kontrol ettiklerini ifade eden Soylu, bunun yanı sıra numune alarak teste gönderdiklerini, uygunluğa testin sonucunda karar verildiğini vurguladı.
"Olumsuzluklar yüzde 1'lere kadar düştü"
Soylu, yaptıkları denetimler sonrası ortaya çıkan sonuçlara ilişkin şunları söyledi:
"Oyuncaklarda kimyasal yönden uygunsuzluklarla karşılaştık. Elektrik aksamlı oyuncaklarda elektrik mekanizmasında ciddi sorunlar olduğunu gördük. Bunun haricinde özellikle de bebekler için hayati tehlike yaratan küçük parçalar, keskin kenar, sivri uç gibi deneylerde ürünlerin kontrolsüz ve güvensiz olduğunu gördük. Yapmış olduğumuz sıkı ithalat denetim politikası neticesinde Temmuz 2017'den bugüne kadar 141 milyon adet oyuncağı temsil eden numuneleri laboratuvara test için gönderdik. Bu testlerin sonucunda 4 milyon oyuncağın ithalatına izin vermedik."
Soylu, sıkı ithalat denetimi yapmaya başladıkları ilk dönemde olumsuzluklarla çok sık karşılaştıklarının altını çizerek şu an gelinen noktada testler neticesinde karşılaşılan olumsuzlukların yüzde 1'lere kadar düştüğünü vurguladı.
"4 milyon çocuk sağlıksız oyuncaklardan kurtarıldı"
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu, oyuncak üretiminin 2017'de önceki yıla kıyasla yüzde 5 artarak 173 milyon dolara yükseldiğini, üretimde yüzde 70 gibi yüksek oranda plastik oyuncakların başı çektiğini söyledi.
Eroğlu, ürün güvenliği denetiminin çocukların sağlığı açısından büyük önem taşıdığının altını çizerek Ekonomi Bakanlığı'nın denetimleri sayesinde 4 milyon çocuğun ithalatına izin verilmeyen sorunlu oyuncaklardan kurtarıldığını söyledi.
"Oyuncağa geçen yıl 2 milyar lira harcadık"
Çocukların yaşam oyununun ilk provalarını oyuncaklarla yaptıklarını, bu nedenle güvenliklerinin ilk sırada gelmesi gerektiğini vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle tamamladı.
"Oyuncaklar çocuklarımızın fiziksel ve duygusal gelişimlerinde çok önemli bir role sahip. Dolayısıyla onlara sağlıklı ve güvenli oyuncaklar sunmak zorundayız. İthal ya da yerli, önemli olan standartlara uygun üretilmiş olmaları. Geçtiğimiz yıl ülkemizde toplam oyuncak tüketimi yaklaşık 531 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yani oyuncağa 2 milyar TL harcadık. Büyüyen ve teknolojik gelişimle birlikte hızla değişen bu pazarda yerli üretim için ciddi bir potansiyel bulunuyor. Bunu iyi değerlendirmemiz gerekiyor."
Güvenli oyuncak için dikkat edilmesi gerekenler
Toplantıda, güvenli oyuncak için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında şu uyarılarda bulunuldu:
"Oyuncağın üreticinin veya ithalatçının adını veya markasını taşıması gerekir. Çocuğunuzun güvenliği ve sağlığı için markasız oyuncak satın alınmamalı. Oyuncakların üzerinde Avrupa normlarına uygunluğunu belgeleyen 'CE' işareti, ambalajının üzerinde üretici/ithalatçı bilgileri olmalı. Oyuncaklarda kullanılan malzemeler özel standartlara göre üretildiği için üretici firmanın bu standartlara uygun üretim yapıp yapmadığı sorgulanmalı.
Oyuncakların üstünde uyarı metni ve yaş sınırı olmalı. Büyük çocuklar için yapılmış oyuncaklar küçük çocuklar için tehlike oluşturabilir. Bu nedenle çocuğun yaşına göre oyuncak seçilmeli. Uyarı metinleri ve kullanma talimatları mutlaka okunmalı. Oyuncaklarda fitalat denen kimyasalların kullanımı Türkiye'de yasaktır ve bakanlıkça da denetlenmektedir. Yerli ya da ithal olsun standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncaklar güvenlidir."