adscode
adscode

'45 üniversite hastanesi ciddi borç batağında'

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Gümüş, "Üniversite hastanelerimizin çok önemli sorunları, ciddi ekonomik sorunları var. Şu anda 45 üniversite hastanesi, ciddi borç batağı içinde"

'45 üniversite hastanesi ciddi borç batağında'
Eğitim
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş, 4-5 yıl sonra hekim sayısının 160 bine ulaşacağını belirterek, "Türkiye'de 160 bin hekimden sonrası 'hekim işsizliği' demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor." dedi.

Gümüş, Avrasya Üroonkoloji Derneği ve Türk Üroloji Derneğince Uludağ Üniversitesi (UÜ) Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Avrasya Üroonkoloji Bahar Kongresi" kapsamındaki "Prostat Kanseri ve BPH" konferansının açılışında yaptığı konuşmada, hekim istihdamının sağlanması konusunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Bu yıl tıp fakültelerinden 8 bin 500 kişinin mezun olacağını bildiren Gümüş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İki yıl sonra da 12 bin hekim mezun olacak. Bu şekilde 4-5 yıl sonra 160 bin hekime ulaşıyoruz. Türkiye'de 160 bin hekimden sonrası 'hekim işsizliği' demek. Yeniden bunun değerlendirilmesi, tıp fakültelerindeki kontenjanların peyderpey azaltılması gerekiyor. Üniversiteler, almak istiyorlarsa da yabancı öğrenci alarak, kontenjanlarını doldurmalı. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ile bunları değerlendiriyoruz. Biz çalışmalarımızı yaptık. Bakanlık, 2023-2071 vizyonunu çalıştı; ne kadar hekim ne kadar hemşire olacak. Türkiye'nin açığı kapattıktan sonra hızlı bir şekilde sayıları azaltması lazım."

- "45 üniversite hastanesi ciddi borç batağında"

YÖK ile üniversite hastanelerinin sorunlarını dikkate alan bir çalışma başlattıklarını anlatan Gümüş, şöyle devam etti:

"Üniversite hastanelerimizin çok önemli, ciddi ekonomik sorunları var. Şu anda 45 üniversite hastanesi, ciddi borç batağı içinde. Bunlarla ilgili devletin en üst mekanizması, Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve YÖK'ün olduğu bir çatı altında çalışıyoruz. Üç ay sonra üniversite hastanelerimizin hem eğitim hem de ekonomik anlamda kalkınmasını sağlayacak bir çalışmayı ilan edeceğiz. Burada üniversite hastanelerimizin kendi döner sermayelerinden eğitimi sübvanse etmelerinin kaldırılması gerekiyor. Döner sermayeyle bir ameliyat yapıyorsunuz, Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) alınan ücretle eğitimin, her türlü araştırmanın sübvansiyonu, bir sürü diğer tazminatların alınmasının kaldırılmasını ifade ettik. Üniversite hastanelerimize inşallah üç ay sonra yeni bir eylem planıyla yeni bir yol haritası çizilmiş olacak."

Gümüş, bir hekimin doğu bölgesinde klinik kurup 3 yıl sonra orada bir yardımcı doçent yetiştirdikten sonra kadro yerine dönmesini sağlayacak kanun düzenlemesini hazırlamaya devam ettiklerini, bu düzenlemenin önümüzdeki ay TBMM'ye sunulacağını açıkladı.

"Özellikli organ nakli yapan hekimlerin döner sermaye tavanlarını 2 katına çıkarıyoruz." diyen Eyüp Gümüş, bunu sağlayacak düzenlemeyle ilgili Maliye Bakanlığı ile mutabakata vardıklarını, organ nakli hekiminin büyük meşakkat ve emeğinin karşılığını vermeye çalışacaklarını vurguladı.

- "5 milyarlık tıbbi cihaz alacağız"

Gümüş, şu anda 22 bin aile hekimine bu yıl 5 bin hekimin daha ilave olacağı belirterek, şunları kaydetti:

"Sağlık endüstrilerini kullanıyoruz. Bunların bedelleri çok yüksek. Sadece ilaca ödediğimiz para, şu anda 19,5 milyar, 2015'te. 2016 bütçesine baktığımızda bu 21 milyara doğru gidiyor. Sağlık Bakanlığı olarak, 5 milyara yakın tıbbi sarf malzemesi kullanıyoruz, Bunların Türkiye'de imaline yönelik bir çalışma başlatıldı. Sağlık Endüstrisi Yönlendirme Kurulu Başkanlığı kuruldu. Bununla ilgili de çalışıyoruz. Özellikle şehir hastaneleri açarken 5 milyarlık tıbbi cihaz alacağız. Türkiye şuan, dünyanın 3 yıl içinde en fazla hastane yapan ülkesi."

AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)