adscode
adscode

450 bin Suriyeli çocuk eğitime alınacak

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriyeli sığınmacı 330 bin çocuğun örgün eğitime alındığını, yıl sonuna kadar toplamda 450 bin Suriyeli çocuğun eğitime alınmasının planlandığını belirtti.

450 bin Suriyeli çocuk eğitime alınacak
Eğitim
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Suriyeli sığınmacı 330 bin çocuğun örgün eğitime alındığını, yıl sonuna kadar toplamda 450 bin Suriyeli çocuğun eğitime alınmasının planlandığını belirterek, " Bu çocuklar için Türkiye kendi imkanlarıyla yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bu konuda bütün ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz" dedi. 

Avcı, Brüksel'de yapılan Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları 25. Daimi Konferansı'na katıldı. 47 bakanın katıldığı konferansın "Demokratik Kültüre Katılım için Gereken Yeterlilikler Referans Çerçevesi" başlıklı birinci oturumunda konuşan Avcı, sözlerine Brüksel'de geçen ay yaşanan saldırılardan duyduğu üzüntüleri dile getirerek başladı. Belçika halkına geçmiş olsun dileklerini sunan Avcı, "Türkiye terörün her zaman karışında olmuştur ve karşı olmaya da devam edecektir" dedi. 

- "Bütün ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz"

Konuşmasında Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için yaptıklarına değinen Bakan Avcı, şöyle konuştu: 

"Ülkemde 2,5 milyon Suriyeli sığınmacı var. 5-17 yaş arası okul çağında, 830 bin Suriyeli çocuk bulunmaktadır. Biz bugün itibariyle bunların 330 binini örgün eğitime aldık. Bu yıl sonuna kadar toplamda 450 bin Suriyeli çocuğu eğitime almayı planlıyoruz. Bu çocukların 85 bini kamp içindeki geçici eğitim merkezlerinde, 170 bini kamp dışında kurulan geçici eğitim merkezlerinde, 75 bini ise Bakanlığımıza bağlı okullarda eğitim görüyor. Bu çocuklar için Türkiye kendi imkanlarıyla yapabileceklerinin en iyisini yapmaya çalışıyor. Bu konuda bütün ülkeleri yanımızda görmek istiyoruz."

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Türkiye'nin AB üyesi ülkelerin eğitime aldığı sığınmacı çocuktan çok daha fazlasına kendi imkanlarıyla eğitim imkanı sağladığını belirterek, "Bu çabaların bilinmesi gerekiyor. İnsanlar bir yaptığını beş anlatıyor ancak maalesef biz, 10 yaptığımızı bir anlatamıyoruz." dedi. 

Konferansın bu seneki ana temasının "eğitimde demokrasi kültürünün kazandırılması" ve "terörizme varan aşırılıkların eğitim yoluyla nasıl önlenebileceği" olduğunu söyleyen Bakan Avcı, "Dolayısıyla bizim de bu konuda söyleyebileceğimiz, epeyce de söylediğimiz söz var. Bugün işte bunu toplantılarda dile getirme şansımız oldu." dedi.

Türkiye'nin konferansta vurguladığı temel konulardan birinin, mülteciler meselesi olduğunu söyleyen Bakan Avcı, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin bu konuda neler yaptığını, nasıl yaptığını ayrıntılı olarak anlatma fırsatımız oldu. Buna, buranın ihtiyacı olduğunu bir kez daha gördük. Biz ne yazık ki, ülke olarak yaptıklarımızı yeterince duyuramıyoruz, tanıtamıyoruz. Toplantının açılışında Avrupa Konseyi'nin genel sekreteri, Avrupa'da 300 bin mülteci çocuğunun eğitime alındığını büyük bir başarıymış gibi anlattı. Evet bu doğru. Fakat 300 bin çocuk, sadece AB üyesi ülkelerin eğitime aldığı, bütün Avrupa'nın da değil, mülteci çocukların toplamı. Buna karşın Türkiye'de şu anda 830 bin eğitim çağında Suriyeli çocuk var. Bu çocuklardan 330 binini Türkiye bugün örgün eğitime almış durumda. Bu yıl sonu itibariyle de bunu 450 bine tamamlamayı planlıyoruz."

- "10 yaptığımızı bir anlatamıyoruz"

Türkiye'nin çocukların dışında yetişkinlere de eğitim imkanı sağladığını vurgulayan Avcı, bu çabaların da, buralarda bilinmesi gerektiğini ifade ederek, "İnsanlar bir yaptığını beş anlatıyor ancak maalesef biz, 10 yaptığımızı bir anlatamıyoruz. Onun için bu toplantı bu bakımdan iyi oldu." diye konuştu.

AB gibi uluslararası kurumların mültecilere eğitim imkanı sağlanmasında daha aktif olması gerektiğini ifade eden Bakan Avcı, "UNICEF, BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin de yapmış olduğu katkılar yok değil. Ancak olayın büyüklüğüyle karşılaştırdığınız zaman bu katkılar ne yazık ki yeterli olmuyor. Avrupalılar ve AB ülkeleri aldıkları mültecilerden 300 binini eğitime almakla övüneceklerine, Türkiye'nin ne yaptığına bakmalarında, kendilerinin Türkiye'ye nasıl destek olabileceğini düşünmelerinde yarar var." ifadesini kullandı.

- "Avrupa'da çok daha büyük sıkıntılara neden olur"

Sorunun sadece Türkiye ya da bölgenin de sorunu olmadığını vurgulayan Avcı, "Eğer bu çocuklar gereği gibi eğitilmezlerse, eğitim almazlarsa, bu insanların sorunları insan onuruna yakışır biçimde çözülmezse orta vadede, hatta orta vadeyi bile beklemeden, Avrupa'da çok daha büyük sıkıntılara neden olur. Bunun anlatılması gerekiyor. Yapmaya çalıştığımız da bu." diye konuştu. 

Avcı, Türkiye'nin sadece eğitim alanında değil, sağlık gibi diğer alanlarda da yaptıklarıyla Avrupa'nın yaptığının kat kat üzerinde bir iş gerçekleştirdiğini sözlerine ekledi.

- Avrupa'ya İslamofobi uyarısı 

Konuşmasında İslamofobinin tehlikelerine de dikkat çektiğini kaydeden Avcı, "Buralarda çok yaygın eğilimlerden bir tanesi de, Müslüman kitleleri terörizm faaliyetlerinden sorumlu tutan bir söylem geliştirilmeye çalışılması. Oysa işinde, gücünde olan, mazbut insanların sadece kılık ve kıyafetlerine bakılarak veya sadece kökenlerine bakılarak Müslüman oldukları için bu tür terörist saldırılardan onların da sorumlu olduğu gibi bir muameleye tabi tutulmaları kabul edilemez. Bunu buradakiler tarafından bir kez daha bilinmesinde, uyarılmasında ve bu konuda kamuoyu duyarlılığının artırılmasına yarar var." değerlendirmesini yaptı. 

Bakan Avcı, Avrupa kamuoyunun Müslümanlarla hangi dinden veya ırktan olursa olsun teröristleri birbirinden ayırması ve bu iki kavramı yan yana kullanmaması gerektiğinin altını çizdi. 

- "İslamofobi akımları karşısında bütün devletler tedbir almalı" 

Konferansın en büyük sonuçlarından birisinin de bu konu hakkındaki farkındalığın arttırması olacağını kaydeden Avcı, "Bununla birlikte terörün yok edilmesinde genç nesillerin eğitiminin çok önemli bir role sahip olduğunu hepimizin paylaşıyor olması da çok önemlidir. Farklılıklara sahip olan kültürel çeşitlilikten haberdar, demokrasinin evrensel değerlerine saygılı insanlar yetiştirerek bunu sağlayabiliriz. Bu bakımdan demokrasi kültürüne aktif katılım sağlayacak öğrencilerin yeterlilikleri için Avrupa Konseyi'nin göstermiş olduğu çabayı da değerli buluyorum" diye konuştu.

Özellikle İslamofobi akımları karşısında bütün devletlerin tedbir alması gerektiğini dile getiren Avcı, "Müslüman kitleler, terör örgütlerinin vahşetinden sorumlu tutulmamalı ve haksızlığa meydan verilmemelidir" ifadesini kullandı.

Bakan Avcı, daha sonra 23 ülkeden bakanlar ve heyet başkanlarının katılımıyla "Yeni Yeterlikler Çerçevesinin Uygulanmasında Ulusal Düzeydeki Faaliyetlere Yönelik Çalışma Grubu Müzakereleri" oturumuna başkanlık etti. 

Temaslarında Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Mehmet Hakan Olcay'ın da eşlik ettiği Bakan Avcı, yarın da "Terörizme varan radikalizm ve şiddet aşırıcılığını önleyen etkin vatandaşlık eğitimi" başlıklı oturuma katılacak. 


AA
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)