adscode
adscode

49 teknoparkta 8 bin Ar-Ge projesi yürütülüyor

Ülkemizde girişimcilik ekosistemini geliştirme yönünde çalışmalar sürüyor. Henüz işin başında olan girişimcilere destek veren, kaynak ve hizmet sağlayan kuluçka merkezi sayısı 47'ye ulaştı. Aktif durumdaki…

49 teknoparkta 8 bin Ar-Ge projesi yürütülüyor
Türkiyeden Haberler
Ülkelerin zenginliğinin en önemli kaynaklarından biri girişimciler. Teknoloji ve online alandaki girişimler ise yeni dünyanın gözdeleri. Bu girişimcilerin gelişmesi için de ortam ve ekosistem gerekiyor. Bunu en iyi sağlayan ise teknoparklar veya kuluçka merkezleri. Dünyada gelişen trendlere paralel olarak Türkiye'de de bu merkezlerin sayısı artıyor. Son istatistiklere göre 47 kuluçka merkezimiz bulunuyor.

Kuluçka merkezleri henüz işin başında olan girişimcilere destek oluyor, kaynak ve hizmet sağlıyor. Türkiye'de sayıları artan bu merkezler sayesinde startup'lar gelişerek iş hayatına giriş yapıyor. Yapılan araştırmalar kuluçka merkezlerinden çıkan şirketlerin sektörlerinde önemli oyuncular arasına girdiğini gösteriyor.

Türkiye'de kuluçka merkezleri daha çok üniversiteler ve teknoparkla bünyesinde yer alıyor. Son istatistiklere göre, bakanlar kurulu kararıyla 63 teknoloji geliştirme bölgesi var. 63 teknokentin 49 tanesi şu an için faaliyette, diğerleri geliştirme aşamasında. Aralık 2015 itibariyle, faaliyette olan teknokentlerde Ar-Ge çalışmalarını yürüten firmaların sayısı 3 bin 744'e ulaştı. Geliştirme bölgelerinde, 2015 yılı aralık ayı itibariyle toplam 38 bin 239 personele istihdam sağlandı.

8 bin Ar-Ge projesi

Tamamlanan Ar-Ge proje sayısı 18 bin 318. Yürütülen Ar-Ge projesi 8 bin 525. Tescil ettirilen patent sayısı 591. Başvuru süreci devam eden patent sayısı 1.022. Teknoparkların 30'unda teknoparkların altında kuluçka merkezi bulunuyor. Teknoparkı olmamasına karşın üniversite desteği ile kurulan kuluçka merkezleri de eklendiğinde toplam sayı 47'ye ulaşıyor.

Dünyada teknopark fikri ilk olarak 1950 yılında Stanford Üniversitesi'nin öncülüğünde yaptıkları araştırmaları ticarileştirmek isteyen bir grup araştırmacının çabalarıyla Amerika'da ortaya çıktı. 'Silikon Vadisi' olarak bilinen bu teknopark, şüphesiz dünyanın en çok tanınanı. Dünyada 800 teknopark aktif durumda.

Türkiye'de ilk teknoloji geliştirme bölgesi çalışması ODTÜ tarafından 1991 yılında başlatıldı. İTÜ ve ODTÜ'nün öncülüğünü yatpı. İstanbul, Ankara, İzmir ve Anadolu'nun pek çok şehrinde girişimciler için özel kuluçka merkezleri bulunuyor. Bu merkezlerden biri de Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki Yıldız Kuluçka. 2013 yılında kurulan merkez yenilendi.

Yıldız Kuluçka, girişimcilik ekosisteminin tüm paydaşlarına ev sahipliği yapacak şekilde geliştirildi.

Yıldız Kuluçka'da, NASA tarafından da kullanılacak olan ve yatırım alan 'Dokunma Hissine Sahip Yapay Deri' ve birçok ödül alan 'Damar Görüntüleme Spreyi' gibi çalışmalar bulunuyor. Kuluçkada yer alan girişimcilerin yüzde 60'ı medikal, makine imalatı, elektronik, enerji, gıda sanayi ve kimya gibi sektörlerde faaliyet gösteriyor ve yenilikçi bir ürün ya da donanım üretmeyi hedefliyor.

En az % 60' ıinovatif bir ürün

Yıldız Kuluçka Müdürü Latif Ulu, Türkiye'deki girişimcilik ekosisteminin dünyadaki gelişmiş girişimcilik ekosistemlerine göre henüz başlangıç seviyesinde olduğunu anımsatıyor. Ancak devlet hibe programları, melek yatırımcılık teşvikleri, teknoparklar ve kuluçka merkezleri bu ekosistemin gelişmesine büyük katkı sunuyor. Ulu, kuluçka merkezlerimizin dünyadaki kuluçka merkezlerinden çok daha iyi seviyede ofis ve teşvik imkanlarına sahip olduğunu belirterek, şunları söylüyor: "Önemli olan girişimcilik kavramının ilköğretim seviyesinden itibaren eğitim müfredatlarında yer alması, girişimcilik bilincinin yüksek olması, dolayısıyla girişimcinin kuluçka merkezine girdiği andan itibaren girişimini çok hızlı bir şekilde hayata geçirmesini sağlamaktır" diyor. Teknoparklar altındaki kuluçka merkzelerinde daha çok inovatif ve teknolojik girişimler bulunuyor. Girişimcilerin yüzde 60'ı inovatif bir ürün ya da donanım üretiyor.

Milliyet
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)