adscode
adscode

50 Yeni AVM Yolda

Ekonomi gazetesi FT’nin ‘Türkiye’de her ay bir alışveriş merkezi kapanacak’ haberine yalanlama yeni projelerle geldi. Resmi verilere göre perakende sektöründe canlılık nedeniyle kapanmak bir yana 50 AVM…

50 Yeni AVM Yolda
Haberler
PERAKENDE SEKTÖRÜ CANLILIĞINI KORUYOR
TÜRK ekonomisinin ikinci çeyrek büyüme rakamının yüzde 2.9 çıkmasının ardından ‘Türk ekonomisinin pili bitti. Her ay bir alışveriş merkezi (AVM) kapanacak’ değerlendirmesi yapan İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times (FT), ‘duvara’ tosladı. Gazetede yer alan iddiaların aksine, önümüzdeki 1 yıllık dönemde 50 yeni alışveriş merkezinin açılış yapmaya hazırlandığı ve yurt dışında da 150 Türk AVM Projesi’nin devam ettiği ortaya çıktı. Türk siyasi hayatıyla ilgili yaptığı değerlendirmelerle büyük tepki toplayan Financial Times Gazetesi, bu kez Türk ekonomisine ilişkin yaptığı değerlendirme ile ekonomi yönetimini adeta ayağa kaldırdı. Özellikle, her ay bir alışveriş merkezinin kapanacağına ilişkin iddialara tepki gösteren ekonomi yönetimi, FT’nin iddiasının tam aksine önümüzdeki altı aylık dönemde ‘her ay bir yeni AVM’nin açılacağını’ bildirdiler. Ekonomi Bakanlığı ile Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı verilerine göre, 2012 yılının haziran ayı itibariyle Türkiye genelindeki AVM sayısı 309’a ulaştı.
Körfez sermayesi sıraya girdi
Sadece yılın ilk altı aylık döneminde 15 yeni AVM açılışı yapıldı. Yılın son çeyreğinde ve 2013 yılında hizmete girmesi planlanan yaklaşık 50 AVM projesi bulunuyor. Yetkililer, önümüzdeki bir yıllık dönemde her ay bir AVM’nin kapanmasının yerine her ay en az 3 AVM’nin hizmete girmesini beklediklerini bildirdiler. Ekonomi bürokratları, Türkiye’de hazırlıkları devam eden 50 AVM’nin dışında Türk yatırımcıların yurt dışında da birçok AVM projesinin olduğunu kaydettiler. Buna göre, hazırlıkları devam eden yurt dışında 150 proje bulunuyor. Türk firmalarının AVM açmayı planladığı ülkelerin başında ise Rusya, Libya, İran, Irak, KKTC, Suudi Arabistan geliyor. Ayrıca, yetkililerin verdiği bilgiye göre, Türkiye’de halen faaliyette bulunan 309 AVM’nin yatırım büyüklüğü 35 milyar dolara ulaştı. Söz konusu sermayenin 12 milyar dolarlık kısmı ise yabancıların yatırımlarından oluşuyor. Yetkililer, Türkiye’deki AVM’lere yabancı sermayeden yoğun ilginin olduğunu belirterek, özellikle Körfez sermayesinin AVM’lere ortak olmak için yoğun çaba harcadığını bildirdiler.
AVM’LER KÜÇÜLMEDEN ETKİLENMEDİ
KAPANACAK denilen alışveriş merkezlerinin ‘rekor küçülmeye rağmen’ yılın ilk yarısında ciro rekoru kırdığı belirlendi. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği’nin verilerine göre, yılın ilk yarısında alışveriş merkezlerinin toplam ciroları yüzde 15 oranında artarak 23 milyar liraya ulaştı. Yıl sonunda 48.5 milyar liralık ciroya ulaşılması hedefleniyordu. Ancak yılın son çeyreğinde ciroların daha da artması bekleniyor. Bu artışla birlikte yıl sonunda alışveriş merkezlerinin toplam cirosunun 50 milyar lirayı aşacağı tahmin ediliyor.
Star

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)