adscode
adscode

550 bin Üniversite Öğrencisi İş Arıyor

İşsizliğin artması ve alım gücünün düşmesi, üniversite öğrencilerini de etkiledi. Ailelerinden yeterli maddi destek alamayan öğrenciler çareyi yarı zamanlı çalışmakta buluyor.

550 bin Üniversite Öğrencisi İş Arıyor
Türkiye'den Haberler
Secretcv adlı insan kaynakları sitesinin yaptığı araştırmaya göre, 550 bin üniversite öğrencisi aktif olarak iş arıyor.

Ekonomik darboğaza bağlı artan enflasyon ve alım gücünün düşmesi, üniversite öğrencilerini de olumsuz etkiledi. Resmi rakamlara göre 2 buçuk milyon, gayri resmi rakamlara göre ise 4 milyon kişi iş bulamıyor. İşsizlik her geçen gün artarken geçim sıkıntısı çeken aileler için geçmiş yıllara göre çocuk okutmak artık daha zor. Hal böyle olunca ailelerinden yeterli maddi desteği alamayan üniversite öğrencileri barınma, yemek, eğitim ve diğer masraflarını çıkarmak için iş aramaya başladı.

Secretcv adlı insan kaynakları sitesinin yaptığı araştırmaya göre, aktif iş arayan öğrenci sayısı her geçen gün artıyor. Eylül ayında 550 bin üniversite öğrencisi aktif olarak iş ararken ekim ayında iş arayan öğrenci sayısının 552 bine çıktığı görülüyor. Üniversite öğrencileri, özellikle derslerini engellemeyecek part time diye bilinen yarı zamanlı iş imkanlarına yoğun ilgi gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre son bir yılda part time iş ilanları da yüzde 12 arttı. En fazla iş başvurusu yapılan alanların başında ise mağazacılık, ajans ve eğitim sektörü geliyor. Öğrenciler için en büyük sorunun barınma olduğunu belirten H.S., görme engelliler için seslendirme yaparak para kazanıyor. Boğaziçi Üniversitesi 3. sınıf öğrencisi H.S., hem çalışıp hem de okuyan binlerce öğrenciden biri. Anadolu'dan gelen bir memur çocuğu olarak İstanbul'un kendisine çok pahalı geldiğini belirten H.S., "Memur maaşıyla da İstanbul'da okumak mümkün değildi." ifadesini kullanıyor. Çareyi çalışmakta bulan genç kız, şu an yaptığı iş ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğu için ikinci bir iş bakıyor. Şu an yaptığı işle haftada 8 saat çalışan genç kız, "Bunun yeterli maddi getirisi yok. Bulursam bir işte daha çalışacağım. Başka türlü ayakta kalamam." diyor.

Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü birinci sınıf öğrencisi Ferhat Ödül ise bu yıl çalışabilmek için okulu dondurmak zorunda kalmış. Ferhat, bu yıl çalışarak biriktirdiği paralarla seneye okula devam etmeyi planlıyor. İstanbul'da anketörlük yapan Ödül, ailesine yük olmamak için geçen yıl da hem okuyup hem garsonluk yapmış. Akşamları çalıştığı için derslerinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Ferhat, okurken çalıştığı dönem için, "Ya derslerine yoğunlaşıyorsun ya işine yoğunlaşıyorsun. İkisinin arasında kalıyorsun ve başarısız oluyorsun. Öğrenciyken 3 akşam geç çıkıyordum, sabah derste çok zor oluyordu. Sağlıklı bir eğitim alamadığım için ara vermeyi tercih ettim. Bu şekilde daha hızlı para kazanarak eğitimime dönebilirim." diye konuşuyor. Ferhat, İstanbul'da anketörlük yaparak para kazanıyor.

Gazi Üniversitesi 2. sınıf öğrencisi B.Ş. de hem para hem de tecrübe kazanmak için iş hayatına erken atılan öğrencilerden biri. Dershanelerde sınav gözetmenliği yaparak harçlığını çıkaran genç, "Haftada bir gün çalışıyorum. Öğretmenlik hayatıma hazırlık amacıyla sınıf ortamını tecrübe ediyorum." diyor. Üç yıldır tiyatro ile uğraşan birinci sınıf öğrencisi H.S. ise oyunculuk eğitimi vererek harçlığını çıkarıyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)