adscode
adscode

7.5 milyon öğrenciyle Avrupa'nın ikinci büyük ülkesiyiz

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığında "21. Yüzyılda Yükseköğretimde Yeni Görüşler Yeni Hedefler" adlı toplantılar gerçekleştirilecek.

7.5 milyon öğrenciyle Avrupa'nın ikinci büyük ülkesiyiz
Eğitim
Üç aylık periyotlar halinde gerçekleştirilmesi planlanan toplantılarda mühendislik, fen bilimleri, sosyal bilimler, tıp ve sağlık alanlarındaki yeni gelişmeler tartışmaya açılacak. Toplantılardaki konuların özellikle genç akademisyenlerle interaktif bir şekilde ele alınması hedefleniyor.

Bu kapsamda bu toplantıların ilki Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ergen'in "Girişimci Üniversite ve Teknoloji Dalgaları" başlıklı bir sunumu ile YÖK'te gerçekleştirdi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç ve YÖK Yürütme Kurulu Üyelerinin de katılımıyla gerçekleşen toplantıya İstanbul Teknik, Ortadoğu Teknik, Bilecik Şeyh Edebali, Ankara Yıldırım Beyazıt, Gebze Teknoloji, Bilkent, Sakarya, Ahi Evran, Ömer Halis Demir ve Hitit Üniversitelerinden özellikle Mühendislik ve Fen Bilimleri kökenli yaklaşık elli akademisyen katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, "21. Yüzyılda Yükseköğretimde Yeni Görüşler-Yeni Hedefler" konsepti ile başlatılan toplantıların ilkini gerçekleştirdiklerini ve bu toplantıları tartışmaya açık, daha yüz yüze olabilmesi amacıyla dar bir grupla yürütmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Daha yaşanabilir bir dünya için karşılıklı anlayış ve hoşgörüye, birlik ve beraberliğe ve dostluğa gerçekten ihtiyaç duyulduğu meşakkatli zamanlardan geçtiklerini vurgulayan Başkan Saraç, bu dönemlerde her zamankinden fazla çalışmaya ihtiyacımızın olduğunun altını çizdi.

İnsan odaklı kalkınma anlayışına önem verdiklerini söyleyen YÖK Başkanı Saraç, yenilikçi üretim ve istikrarlı büyümeye katkı sağlayabilmek amacıyla nitelikli insan gücünü ve geleceğin güçlü nesillerini yetiştirmeyi hedeflediklerini dile getirdi.

Bu amaçla yeni ufuklar açacak 100 alanda 2000 araştırmacı yetiştireceklerini sözlerine ekleyen YÖK Başkanı Saraç, bu doktorantların akademide, araştırma merkezlerinde ve ar-ge kuruluşlarında çalışacaklarını söyledi.

Bugün için sayıları 182'yi bulan yükseköğretim kurumlarımızda 7.5 milyon öğrencinin eğitim aldığını ve bu rakamla Avrupa yükseköğretim alanında sayısal olarak ikinci büyük ülkesi olduklarını vurgulayan Başkan Saraç konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Güçlü ve kaliteli kitlesel eğitim yapan üniversitelerimize ihtiyacımız var. Ancak bir ülke için uluslararası arenada görünebilir olmanın ve sürdürülebilir kalkınmanın ana ekseni; insan gücü ve araştırmadan geçiyor. Kalite kavramını hem eğitimde hem araştırmada önümüze koymak zorundayız. Bu nedenledir ki kalite, Yükseköğretim Kurulu'nun son iki yıldır yaptığı çalışmalarda ana eksende yürüyor."

Bağlantıların sınırsız olduğu dünyamızda araştırma güvenliği ve etik kavramları da, önemli unsurlar arasında olduğunu ifade eden YÖK Başkanı, yetiştirdikleri genç nesilleri bu kavramlarla da donatmalarının gerektiğini belirtti.

YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç'ın açılışı konuşmasının ardından Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Ergen "Girişimci Üniversite ve Teknoloji Dalgaları" başlıklı sunumunu yaptı.

Sunumun ardından toplantıya katılan akademisyenler konuya ilişkin görüş ve önerilerini ileterek soru sorma imkânına sahip oldular.


AA

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)