adscode
adscode

“81 İLE 81 ÜNİVERSİTE PROJESİ” YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN ÇÜRÜMESİNİN TEMEL SEBEPLERİNDENDİR!

TMMOB Şehir Plancıları Odası ÖSYS yerleştirme sonuçlarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

“81 İLE 81 ÜNİVERSİTE PROJESİ” YÜKSEKÖĞRETİM SİSTEMİNİN ÇÜRÜMESİNİN TEMEL SEBEPLERİNDENDİR!
Eğitim
TMMOB Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu'nun açıklaması:

"08.08.2017 tarihinde Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) yerleştirme sonuçları açıklanmıştır. Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) neticesinde açıklanan sonuçlar ve sayısal istatistikler, eğitim sistemimizin, mesleklerimizin ve gençlerimizin geleceğiyle birlikte kentlerimizin gelişimine ilişkin de çarpıcı ve ibretlik verileri içermektedir.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercihler neticesinde bu yıl 254.430 kişilik kontenjanın boş kaldığını açıklamıştır. Bu 254.430 kişilik boş kontenjan tek başına ele alındığında, öğrenci kontenjan kapasitesi açısından büyük ve köklü üniversitelerimizin yaklaşık 10 katı, görece daha yeni ve orta ölçekli üniversitelerimizin ise yaklaşık 20-25 katı büyüklüğe tekabül etmektedir. Bu yılki rakamlar göz önünde bulundurulduğunda çok büyük maliyetlerle kurulan yükseköğretim komplekslerinden birçoğunun boşa inşa edilmiş olduğu düşünülebilir.

Ne yazık ki inşaata dayalı bir ekonomi modeli dışında gelişme dinamiği yaratmayan AK Parti hükümeti, yükseköğretim kurumlarını, barındırdıkları kadro ve öğrenci nüfusuyla kent ekonomilerini ve inşaat sektörünü besleyecek yapılardan öte görmemektedir. Bu şekilde hem kamu kaynakları doğru yerlere aktarılmayarak boşa harcanmakta hem de plansız yükseköğretim sistemi nedeniyle birçok disiplin niteliksiz eğitim neticesinde yeterli teknik ve sosyal bilgiyle donatılmamış mezunlardan oluşan "diplomalı işsizler" üretmektedir. Bu esasen, bilimi her zaman itibarsızlaştıran AK Parti hükümeti ve işsizlerden oluşan yedek işgücü ordusuna kâr oranlarını yükseltmek için ihtiyaç duyan sermaye kesimi için arzulanan bir durum halini almıştır.

Ancak gerçeklik tüm çıplaklığıyla karşımızda durmaktadır: Kaybeden geniş halk kitleleridir, kentlerimizdir, geleceğimizdir.

Üniversite tercihlerine kadar olan süreçte bu sonuçları yaratan eğitim sistemindeki noksanlıklar bir yana, Anadolu`nun her yerinde siyasi talepler neticesinde plansız şekilde açılan üniversitelerdeki yetersiz teknik ve akademik altyapı, gençlerimize bir gelecek vaat edilemediğinin açık göstergesidir. Bu sebeple, öğrenciyi geçici süreli tüketici olarak gören ve bu doğrultuda inşaat sektörünü besleyecek biçimde üniversiteler inşa edilmesine yol açan bu zihniyetin derhal yükseköğretim sisteminde bir planlamaya gitmesi, "her kente bir üniversite" gibi popülist söylemleri terk etmesi ve yönünü bilimden yana çevirmesi zorunluluktur."

 

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)