adscode
adscode

Abbas Güçlü yeni sistemde akıllara takılan tüm soruları yanıtladı!

Eğitim Editörü ve köşe yazarı "Abbas Güçlü" Radyo Viva'da "İnce Ayar"ın konuğu oldu! Liseye geçişte yeni sisteme dair tüm soruları yanıtladı.

Abbas Güçlü yeni sistemde akıllara takılan tüm soruları yanıtladı!
Eğitim
60 soruyla 3 yılın dersleri nasıl sorulabilir?

Mümkün değil, geçen yıl 240 soru vardı 17 bin birinci çıktı, Bakan 120- 130 bin kişi katılır diyor ama benim tahminim en az  300-400 bin kişi katılacaktır; o zaman 60 soruda şampiyon sayısı 30 bine çıkarsa hiç şaşırtıcı olmaz. Ama dünki açıklamaların en vahim tarafı bazı okulların nitelikli, bazılarının niteliksiz olarak görülmesi ki bu da kadar parçalanmış bir eğitim sistemini ya da ülkeyi daha fazla tartışma ortamına çekmenin hiçbir anlamı yok. Hani bunu herhangi biri yapsa kızarız ama Milli Eğitim Bakanının yapması hiç doğru değil. Daha başka bir kelime bulunması gerekirdi. Bence artık bu kelimenin telaffuz edilmemesi gerekir. 

Dünki açıklama belirsizliği kaldırdı mı ortadan?

Daha da kafalar karıştı. Mesela yabancı okullara, kolejlere ki yarışın çoğu onlar için, nasıl öğrenci alınacağı belli değil. Kendilerinin sınav yapması da böyle bir şey olabilir mi, yani çocuk şimdi hem Milli Eğitimin sınavına hem de onlara mı hazırlanacak? Robert Lisesi bu sınavla öğrenci almaz. 60 soruyla almaması gerekir, alırsa Robert Lisesi Robert Lisesi olmaz. Geçen sene 17 bin birincinin çıkması bu yüzdendi, kolay soru sorarark ya da soruları azaltarak sınavı kolaylaştıramazsınız. Bu 60 soruda eğer siz gerçekten seçici bir sınav yapmak istiyorsanız en az 10 sorunun çok zor olması gerekir. Bu soruları da kim çözebilir, sadece fen lisesine hazırlanan, çok çok iyi liselere hazırlanan öğrenciler ya da çok iyi kurslara gidip özel derslerle hazırlanan öğrenciler çözebilir ki bu da fırsat eşitliğini ortadan kaldırır. Eskiden Hakkari'den, Van'dan, Aydın'dan, Adirne'den öğrenciler en iyi okullara girebiliyordu, bu sistemde biraz artık zor girer gibi geliyor.

Adrese dayalı kayıt sisteminin işlemesi mümkün mü?

Adrese dayalı kayıt sisteminin işlemesi mümkün değil. Herkes Beşiktaş'ta, Etiler'de, Çankaya'da oturmuyor, 30 tane okul vardır beşini seçersin ama birçok yer de ikinci bir okul yok. 

Mahallemde düz lise yoksa ne yapacağım?

Düz lise yok, başka bir lise de yok tek lise imam hatip var ya da meslek lisesi var ya da anadolu lisesi var ona değil fen lisesine gitmek istiyor. Ne yapacak? Eski okulların da fen lisesinin fen liselik, anadolu liselerinin anadolu lisesi hali kalmadı. Biz bütün okulları sıradanlaştırdık. Bir de bir kısmına nitelikli okul dedik. Yüzde 10 nitelikli, yüzde 90 niteliksiz oldu. Bunu herhangi bir bakanlık söylese Milli Eğitim Bakanlığının ayağa kalkması gerekirken; Milli Eğitim Bakanlığının bunu telaffuz ediyo olması olur değil. Toplumdan özür dilenmesi gerekiyor. Bugün bu ülkeyi yöneten insanların hepsi o nitelikli okullardan mı mezun oldu ki şimdi o koltuklarda oturuyorlar. 

Başka bir ilçedeki okulu tercih edemez miyim?

Orda da muallak. Dershaneler revaçtaydı şimdi emlakçılar olacak. Bana iyi okulların etrafında bir ev bul diyecek, elektrik su faturasını yatıracak. Eee bunu kim yapacak? Parası pulu olan yapacak, diğerleri yapamayacak o zaman fırsat eşitsizliği zaten vardı daha da bu makas açılacak. Ben bu sistemi Sayın Cumhurbaşkanının beğeneceğini sanmıyorum. O ne dedi, sınavları kaldırın dedi. Ben şunu farkediyorum son 15 yıldır Cumhurbaşkanı ne dediyse Milli Eğitim Bakanlığı tersini yaptı. Liseye geçiş sistemine de üniversiteye girişe de bakın aynı tablo ortaya çıktı. Bu sınav yarışını daha da arttıracak, dershaneye özel derse olan bağımlılığı daha da arttıracak, dershaneler yetmiyor gibi bir de emlakçılar çıkacak başımıza. 

Özel okulların ayrı bir sınav yapma hakkı var mı?

Sayın Bakanın açıklamasına göre var. Yasal olarak da var bu hak. 

Her okul kendi sınavını yaparsa çocuklar kaç sınava girecek?

Baştan beri söyleniyordu bu okullar kendi sınavını yapabilir diye. Bakın burada önümüzü göremiyoruz, hiçkimse göremiyor. Bazı sorular hala havada kalmış durumda. Şimdi diyelim ki bizim mahallemizde iyi bir okul var biz de orada oturuyoruz gerçekten, okul alıyor 100 öğrenci, 500-1000 öğrenci başvurdu nasıl onu ayırt edecek? Deniyor ki okul başarı puanına göre, bazı okullarda şişirilmiş notlar var diğerlerinde yok. O zaman şişirilmiş not veren okullar daha öne çıkacak hatta gazetelere ilan verilecek. Özel okullar 'gel ben seni 100 üzerinden 100 ile mezun ediyorum' diyecek. Onunla çok zor bir okuldan mezun olan öğrenci aynı mı? Bu sistemde bir öğrenci herhangi bir derste 5 üzerinden 4 aldığı zaman Robert, Galatasaray gibi okullara girme şansı sıfır. 

60 soru üstelik 3 yıldan sorulacaksa konu dağılımıyla nasıl başa çıkılacak?

Çıkılamayacak. Yığılma olacak, şimdi sınavı da kolaylaştırdılar geçen sene herkese mavi boncuk yaptılar işte herkese kolay soru, kolay sınav dediler. Herkes tam puan aldı, sonra ne oldu? Yerleştirmesi var bunun bir de. Sen hayal satıyorsun da yerleştirme aşamasına gelince tam puan alanlar hiçbir işe yaramadığını gördü ya da ben tam puan aldım diye sevinemedi insanlar. Bir soru kaçıran öğrenci hayal kırıklığına uğradı.

Nitelikli okulları kim neye göre belirleyecek?

Nitelikli okul diye birşey olmaz. Yani benim iki oğlum var akıllı oğlum, salak oğlum gibi birşey. Şimdi Fen liseleri nitelikli de diğerleri niteliksiz okullar mı? Bu kafaya göre meslek liseleri, imam hatipler niteliksiz okullar. Ya da imam hatiplerin 3- 5 tanesi nitelikli diğerleri niteliksiz mi olacak? Yani sosyal adaleti sağlayacaksın. Bunların hepsini eşit seviyeye getirmen gerekirken ya da eşit görmen gerekirken nitelikli niteliksiz diye ayırt etmek bence Cumhuriyet Tarihinin en büyük gaflarından biri. Bakanın bu kelime yüzünden özür dilemesi lazım. 


BU SİSTEM ÖĞRENCİ KIYIMI YARATIYOR

Bugünün dünyasında en önemli yetenek yaratıcılıktır biz 4-5 seçeneğe göre çocukları yönlendiriyoruz. Sonsuz seçenek olduğunu unutturyoruz çocuklara. Sonra da o çocuklar kendilerini toparlayamıyorlar. Bu sistem öğrenci kıyımı yaratıyor. Bu sistemden kurtulmamız gerekiyor bizim. Yani böyle nitelikli niteliksiz; sınavda başarılı olan başarılıdır, fende matematikte iyiysen sen niteliklisin, müzikte sporda iyiysen niteliksizsin diyemezsiniz. Bu ülke neden sporda başarılı olamıyor? Neden sosyal bilimlerde iyi olamıyoruz? Çünkü iyi beyinleri istiyor mu istermiyor mu demeden o tarafa yönlendiriyoruz. 

BEN BUGÜN EN BÜYÜK TEPKİYİ CUMHURBAŞKANINDAN BEKLİYORUM

Ben bugün en büyük tepkiyi Sayın Cumhurbaşkanı'ndan bekliyorum. Sayın Başbakan'dan bekliyorum. Diyecekler ki biz sizden ne istedik, siz ne yaptınız? En büyük tepkiyi ben onlardan bekliyorum. 

Kayıt parası olacak mı?

Kayıt paraları daha da artacak. Borsası olacak. Mahalledeki velinin iyi diye algıladığı okula 50 kişi alınıyor, 5000 kişi başvurdu ne yapacak? Ben şunu iddia ediyorum; Galatasaray yıllardır kurayla öğrenci alıyor, şu sınavların hepsini kaldırıp kurayla öğrenci alsalar bundan daha kötü bir sistem olmaz. 

Bazı okullar iyi notu, 100 ile mezun olayı resmen satıyor?

Evet yapıyorlar. Gazetelere ilan veriler gelin tam puanla mezun edelim diye. Milli Eğitim Bakanlarının bakan oluncaya kadar eğitim ile ilgili kafalarında birşey yok, öğreninceye kadar 1-2 yıl geçiyor. Sonra da sen git öbürü gelsin deniyor. Yanlış olan bu, burada ben şunu iddia ediyorum Milli Eğitim Bakanlarının meclis tarafından seçilmesi, bütçenin meclis tarafından verilmesi gerekiyor. 

Veliler ne yapmalı?

Çocuğunu yabancı dil kursuna göndersin, piyanoya göndersin. İlgisi yeteneği neyse ona yönlendirsin. Sınavlara harcanan paraya da, zamana da yazık. Çünkü Türkiye ortalaması ortada yani 40 fen sorusunda Türkiye ortalaması 2.5. Senin 17 bin tane birinci çıkarman birşey değil, liselere girişte 17 bin birinci çıkıyor üniversiteye girişte 4 tane. Nerde 17 bin? Ya liselerdeki eğitimin çok kötüdür, ya sınavda şike vardır ya da üniversite sınavları çok zordur yani liseye girerken 17 bin şampiyon çıkarıp da üniversiteye girerken 4 şampiyon çıkarıyorsan bunun sorgulanması lazım. Bu ülkede 350 bin üniversite kontenjanı boş kaldı. Niye hiç kimse sorgulamıyor? Bunun yatırım karşılığı o kadar büyük paralar ki. Bu ülke yemedi içmedi üniversite açtı, devletin görevi üniversite açmaktır, bazı bakanlıkların görevi de bunların için doldurmaktır. Doldurmayanlara bunun hesabını sormak lazım. Siz üniversite üniversite diyordunuz açtık niye doldurmuyorsunuz diye bunun hesabının sorulması gerek. Türkiye bunu konuşmayacak neyi konuşacak? 


 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)