adscode
adscode

Abdullah Gül'den Seçim Sonrası İlk Açıklama

7 Haziran seçimleri sonucunda ortaya çıkan tabloda, gözlerin bir kez daha çevrildiği 11. Cumhurbaşkanı Gül, görüşlerini açıkladı.

Abdullah Gül'den Seçim Sonrası İlk Açıklama
Türkiye'den Haberler
Kısa süre önce bir vakıf kuran ve çalışmalarına burada devam eden Gül, seçimleri yakından takip etti.

Seçim sonuçları açıklandıktan sonra AK Partililerle görüşmediğini belirten Abdullah Gül, şöyle konuştu: 

''BİR ANNENİN ÇOCUĞUNA YAKLAŞTIĞI BİGİ...''

''Meşgul olurlar diye arkadaşları seçim günü, sonuçlar açıklanmadan aramıştım. Seçimler sonuçlandı. 'Milletin iradesi tecelli eder' demiştik, etti. Herkes millet iradesine saygı duyacak, yapılan açıklamalardan anlıyoruz ki herkes zaten duyuyor... Sonuçları panik yapmadan, sağduyulu bir şekilde değerlendirmeliyiz. Nihayetinde çok partili bir sistemde yaşıyoruz. Bu tür sonuçlar her zaman çıkar. Geçmişte de çok yaşandı. Herkes çok çalıştı, çok yoruldu. Beraberce bir hükümet kurmayı denemek lazım. Seçim kolay bir şey değil. Memleketin nasıl yönetileceği konusuna bir annenin çocuğuna yaklaştığı gibi yaklaşmak lazım. Yani ülkenin annesi gibi... Olgun bir şekilde.''
% 40'lara düşen AK Parti'de kartların yeniden karılabileceği belirtiliyor..

Hürriyet

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın tüm desteği ve devlet olanakları kullanmasına karşın oy oranı yüzde 49’lardan yüzde 40’a düşen, tek başına iktidar sayısına ulaşamayan AKP’de, başarısızlığın faturasının Başbakan Ahmet Davutoğlu’na kesilebileceği belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten Emine Kaplan'ın haberine göre AKP’de erken seçim ve erken kongre olasılıkları dile getirilirken, İç Anadolu ve Batı illerinde oyların MHP’ye Doğu ve Güneydoğu’da ise HDP’ye kaydığına dikkat çekiliyor. AKP’nin hiç milletvekili çıkaramadığı il sayısı 3’ten 5’e düşerken, tulum çıkardığı il sayısı ise 12’den 4’e düştü. Yeniden aday gösterilen 133 milletvekilinden 19’u seçilemezken, seçilen 40 kadın milletvekilinden 19’unu türbanlı milletvekilleri oluşturuyor.

Birinci parti çıkmasına karşın tek başına iktidar çoğunluğuna ulaşamayan AKP’de taşların yerinden oynaması bekleniyor. Seçim sürecinde “Meydan okumanın esası bellidir, iktidar olmazsam, yani birinci parti olmazsam şu ana kadar bana verilen emanetin hakkını veremediğimi düşünür, görevi bir başka arkadaşa devrederim” diyen Davutoğlu’nun istifa etmesi beklenmiyor, ancak Eylül’de yapılacak olağan kongreye de dikkat çekilerek partide bir yönetim değişikliğine gidilebileceğine işaret ediliyor.

Gül döner mi?

Partinin oy oranının düşmesi ve tek başına iktidar olanağını kaybetmesinin faturasının Davutoğlu’na kesilebileceğine dikkat çekilirken, bu noktada Gül ve 3 dönemlik bakan ve milletvekillerinin kongredeki tavrının çok büyük önem taşıyacağı vurgulanıyor. Bu başarısızlığın parti içinde hesaplaşmasının yapılmasına kesin gözüyle bakılırken, bu noktada hem Davutoğlu hem de Tayyip Erdoğan’ın uyguladığı seçim stratejinde yapılan hataların masaya yatırılacağı kaydediliyor. Partinin kongresinin bir hükümet kurulup kurulamayacağı ve erken seçim olasılığı da dikkate alınarak ağustosa çekilebileceği dile getiriliyor. Davutoğlu’nun genel başkan olmasını istemeyen parti içindeki kesimin Gül’ün dönmesi için baskı yapabileceği belirtiliyor. Bu noktada Erdoğan’ın nasıl bir karar vereceğinin ise önemli olacağına dikkat çekiliyor.

Seçim sürecinde Davutoğlu ve Erdoğan’ın koalisyon karşıtı açıklamaları nedeniyle AKP’nin bir koalisyon hükümeti içinde olması zayıf olasılık olarak değerlendirilirken, ağırlıklı olarak erken seçim olasılığına işaret ediliyor. Partide koalisyon hesapları da AKP-HDP ya da AKPMHP olarak dillendirilmesine karşın her iki seçeneğin de yaşama geçirilmesinin güç olduğu, bir koalisyon hükümetinin yürütülemeyeceği görüşü ağırlıkla dile getiriliyor. Bu noktada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Davutoğlu’nu hükümeti kurmakla görevlendirebileceği, güvenoyu alamasa bile bu hükümetle erken seçime gidilebileceğine dikkat çekiliyor.

AKP’nin mevcut milletvekillerinden yeniden aday gösterdiği 133 vekilden 19’u seçilemezken, 99 kadın adaydan 40’ı seçildi. Kadın milletvekillerinin 19’unu türbanlı vekiller oluşturdu.

Cumhuriyet




Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)