adscode
adscode

ABD’yle Yaşanan Vize Krizi Yurtdışı Eğitimi Etkiler mi? 6000 Öğrencinin Durumu Çok Riskli!

Amerika ile yaşanan vize krizi pek çok sektörü olduğu gibi eğitim sektörünü de olumsuz yönde etkiledi.

ABD’yle Yaşanan Vize Krizi Yurtdışı Eğitimi Etkiler mi? 6000 Öğrencinin Durumu Çok Riskli!
Yurtdışı Eğitim
ABD eğitim kurumlarından onay alan fakat vizelerini henüz almamış öğrenciler büyük bir belirsizliğin içinde… Peki ya ne gibi adımlar atılması gerekiyor? Konu IEFT Genel Müdür Deniz Akar tarafından haberimizde yorumlanıyor…
 
 
Bugüne kadar güçlü ikili ilişkilere sahip olan ABD ve Türkiye arasında yaşanan vize krizinin pek çok dengeyi değiştirmesi bekleniyor. Buna eğitim sektörü de dahil… Bugüne kadar iki ülke arasındaki güçlü ilişkiler neticesinde her yıl ABD’ye binlerce öğrenci gitmekteydi... ABD Türk öğrencilere özel burs programları açılıyor, ABD üniversiteleri Türk öğrencileri okullarına çekmek için pek çok kampanya düzenliyordu… Fakat yaşanan gelişmeler sonrasında ABD’de eğitim almak isteyen gençler için büyük bir belirsizlik mevcut… 
 
ABD’ye Her Yıl 25-30 Bin Öğrenci Eğitim İçin Gidiyor
 
Türkiye her yıl yurtdışına ortalama 90 bin öğrencisini eğitim almak için gönderiyor. Avrupa’da yurtdışına öğrenci gönderen ülkeler arasında lider konumda, dünyada ise 5’inci sırada yer alıyor. Yani Türk öğrencilerin yurtdışı eğitim sektörüne katkısı büyük.
 
Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun ilk tercihleri arasında yer alan ABD’ye her yıl 25-30 bin öğrenci eğitim almak üzere gidiyor. Türk öğrenciler eğitim için harcadıkları meblağlar ile ABD ekonomisine 700 Milyon Doların üzerinde bir katkı sağlıyor. 

ABD’ye yüksek öğrenim (lisans + yüksek lisans) için 10-12 bin öğrenci gidiyor. Bu öğrencilerin her bir yıllık kişi başı ortalama 40 bin Dolarlık bir harcama yapıyor. Yani toplamda yüksek öğrenim için giden öğrencilerin toplam harcaması 400-480 Milyon Dolar.

ABD’ye dil okulu için giden 10 bin öğrenci ise ortalama 20 bin Dolar harcıyor. Bunun da toplam maliyeti 200 Milyon Dolar oluyor.

Work&Travel adı verilen öğrencilerin yaz aylarında sıklıkla tercih ettiği programa ise Türkiye’den ortalama 6 bin kişi gidiyor. Bu öğrencilerde kişi başı 6-10 bin Dolar arası harcama yapıyor. Yani Work&Travel öğrencilerinin ABD kasasına kazandırdıkları meblağ yaklaşık 36-60 Milyon Dolar arasında.


6000 Öğrencinin Durumu Çok Riskli
 
En büyük sıkıntılardan bir tanesi de Work&Travel programlarında yaşanıyor. Öğrenciler her ne kadar bu programlara yaz aylarında katılsa da Amerikalı kurumlar her ülkeye ne kadar kontenjan vereceklerine dair açıklamayı Ekim-Kasım aylarında yapıyor. Şu an vize krizinden dolayı ABD’nin Türk öğrenciler için kontenjan açmaması söz konusu olabilir. Bu da yaz ayları için plan yapan gençlerini hayallerini suya düşürecek ve bu büyüklükte bir programın 2018 yılında yapılamamasına yol açacak. Work&Travel başvurularında bulunan 6 bin öğrencinin bu süreçten olumsuz yönde etkilenmesi söz konusu…
 
ABD’ye dil eğitimi için giden 10 bin kişilik bir öğrenci grubu yine bu durumdan olumsuz yönde etkilenecekler arasında… Dil öğrencileri 2 ayrı periyotta ABD’ye gidiyor. Bunların bir kısmı uzun bir kısmı kısa dönem olarak ülkeye gidiyor. Ocak ayında ABD’ye dil okullarına gidecek öğrencilerin vize başvurularını bu aylarda yapması gerekiyor fakat yapamıyorlar… Şu an bu öğrenci grubu için de belirsizlik var…
 
Lisans ve yüksek lisans öğrencileri yaklaşık 10-12 bin kişilik bir grubu oluşturuyor. Öğrencilerimiz ara dönem olarak tabir edilen Ocak ayında başlayan dönemde yada Eylül döneminde ABD’ye gidiyorlar. Şu an okullardan onay alan fakat vize başvurularını tamamlamamış bir kesim mevcut.
 


Vize Başvuru İçin Öneriler:

ABD Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklamaya göre öğrenciler vizesiz gidilen, yakın komşu ülkelerden ABD vizesi başvuru yapabiliyor. Örneğin Gürcistan ve Ukrayna gibi ülkelere gidilerek ABD vizesi başvurusu yapılabilir. Fakat bu da net bir çözüm değil. Çünkü bu ülkelerden yapılan başvuruların kabul alıp almayacağı da muamma… 
 
 
Rakamsal Veriler:
 
Türkiye yurtdışına totalde 90 bin civarı öğrenci gönderiyor.
 
ABD’ye her yıl 25-30 bin öğrenci gidiyor
ABD’ye Dil Okullarına: 10 bin öğrenci
ABD’ye Lisans Programlarına: 3-4 bin öğrenci
ABD’ye Master Programlarına: 7-8 bin öğrenci
ABD’ye Work&Travel Programına: 5-6 bin öğrenci gidiyor

Bölgenin En Büyük Uluslararası Eğitim Fuarı da Etkilendi
 
Bu yıl içerisinde ABD’deki eğitim kurumlarına başvuru yaparak kabul alan fakat vize başvurularını henüz yapmamış öğrenciler için durum sıkıntılı gözüküyor. ABD Konsolosluğu şu an için vize başvurularını durdurmuş durumda. Konu hakkında konuşan Yurtdışı Eğitim Fuarları Genel Müdürü Deniz Akar “Her yıl IEFT Fuarlarına ABD’den onlarca eğitim kurumu katılıyor. Bu sene fuarımız 21-29 Ekim tarihleri arasında yapılacak. Dünyanın 25 ülkesinden eğitim kurumlarının katılacağı fuara sadece ABD’den 30’a yakın eğitim kurumu katılacak. Fakat şu an ki durum nedeniyle onlar da ne yapacaklarını bilemiyorlar. Çünkü Türkiye’de ABD vatandaşlarının vize başvurularını durdurdu. Türkiye ABD için oldukça güzel bir pazar. Başarılı ve gelecek vadeden öğrencilerle dolu bir ülkeyiz. ABD üniversiteleri de bunun farkında olduğu için her yıl Türk öğrencilere büyük ayrıcalıklar tanıyordu. Bizim dileğimiz yıllardır emek vererek geliştirdiğimiz bu sektörün en kısa zamanda bu bilinmezlik içerisinden çıkması için gerekli adımların atılmasıdır. Kurum olarak vize nedeniyle sorun yaşayan öğrencilerimizin süreç sonuçlanana kadar yanında olacağız” dedi.  

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)