adscode
adscode

AES: ÖĞRETMENLERİN EK DERS MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİDİR

AES ğretmenlerin ek dersleriyle ilgili mağduriyetlerin giderilmesi için MEB'e seslendi.

AES: ÖĞRETMENLERİN EK DERS MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİDİR
Eğitim

 

Bilindiği gibi 24 Ağustos itibariyle öğretmenler mesleki çalışmalarına başlamış, 31 Ağustos’tan itibaren de telafi eğitimleri kapsamında öğrencilerinin yanında yer almaya devam etmektedir. Bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü tarafından 4 Eylül 2020 tarihli resmi yazıda ‘telafi dönemindeki ek ders ücreti ödemeleri’ konusunda açıklama yapılmıştır.

 İlgili yazıda;  ''2020-2021 eğitim öğretim yılı 31 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla başlamış; bu kapsamda 31 Ağustos-18 Eylül 2020 tarihleri arasında uzaktan eğitim yoluyla 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci dönemine ait eksik konu ve kazanımlara yönelik ''Eğitim Programı'' uygulaması öngörülmüştür’’ ifadeleri yer almaktadır. Bu yazıya göre öğretmenlere ödenecek ek ders ücretlerinin MEB Yönetici ve Öğretmenlerin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar’ın 8. Maddesine göre ödeneceğini açıklamıştır.

Resmi yazıya bakıldığında bakanlığın öğretmenlere ek ders ücreti ödememek için hazırlığını çalışma takvimini planlarken yaptığı ortaya çıkmaktadır.  Ek Ders Esaslarının 4. Maddesindeki tanımlamalar içerisinde yer alan ders yılı tanımlamasının zorlanarak ek ders ücreti ödenmemesi için çaba içerisine girildiği açıktır. Diğer çalışma takvimi planlamaları dikkate alındığında 2020 – 2021 yılı Eğitim Öğretim yılının 21/09/2020 tarihinde başlayacağının ilan edilmesi gerekirken, telafi programlarının da eğitim öğretim programlarının içine konularak ek ders ücreti ödenmesinden kaçınılmasını doğru kabul etmek mümkün değildir.

Bir başka sorun, telafi programlarında öğretmenlerin hafta içi mesai saatleri dışında verdikleri ‘canlı’ derslerin ek ders ücreti ödemelerinde dikkate alınmaması olarak ortaya çıkmaktadır. Bilindiği üzere mesai saatleri, her ilde valilerin yetkisi dahilinde olmak kaydıyla, genellikle, günlük çalışma saatleri sabah 08:30 - akşam saat 17:30 olarak düzenlenmektedir. Ancak öğretmenlerin hafta içi 20:20’ye kadar canlı ders planlaması yapılmıştır ve ilgili yazıya göre mesai saatleri sonrasında dahi olsa bu dersler de hafta içi olduğundan herhangi bir ek ders ödemesine tabii olmamaktadır. 

Aynı zamanda hafta içi olarak yüz yüze yapılan DYK için ücret ödenmezken hafta sonu yapılan için ücret ödenmektedir. Bu ayrım ortadan kaldırılmalı tüm DYK lar için ücret ödenmelidir. Canlı ders programları tüm öğretmenleri kapsamamakla beraber şube birleştirerek yapılan dersler de tek ders olarak hesaplanmaktadır.

Uzaktan eğitim sürecinde öğretmenler yalnızca eba üzerinden canlı dersler ile değil, bir çok farklı platformdan öğrencilerine ulaşmakta, velileri ile sürekli iletişim halinde olmaktadırlar. Canlı dersi tanımlanmayan öğretmenler ise her gün öğrencileri ile farklı platformlarla iletişim kurmaktadırlar.

Öğretmenlere ödenecek ek ders ücretlerinde sadece canlı dersleri esas almak, diğer platformlarla yapılan iş ve işlemleri görmezden gelmek kabul edilemez. Bu konu ile ilgili düzenleme gecikmeden yapılmalı, uzaktan eğitim sürecinde internet ve teknolojik altyapı desteği dahi almadan öğrencilerine daha faydalı olmak için kendi bütçesiyle ek harcamalar yapan öğretmenler bu süreçte ekonomik olarak mağdur edilmemelidir.

 

Anadolu Eğitim Sendikası


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)