adscode
adscode

AKADEMİSYENLER TEDİRGİN!

Akademisyenler Sendikası, araştırma görevlilerinin görev sürelerine 6 ay ek yapılması çağrısında bulunuyor.

AKADEMİSYENLER TEDİRGİN!
Eğitim

Akademisyenler Sendikası'nın açıklaması:


Tüm dünya ile birlikte ülkemizi de sarsan COVID-19 salgınından etkilenen kesimlerden birisi de akademisyenler olmuştur. Geçtiğimiz günlerde Yükseköğretim Kurulu tarafından yayımlanan bir genelgeyle lisansüstü öğrenim gören öğrencilere bahar dönemi için kayıt dondurma hakkı verilmiş, geçen sürenin genel öğrencilik süresine ekleneceği belirtilmiştir. Ayrıca tez süreçlerinin dijital ortamda yürütülmesi için bazı olanaklar da sunulmuştur. Bununla birlikte 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 50/d maddesince lisansüstü eğitimi boyunca araştırma görevliliğini sürdüren kişiler ve yine aynı şekilde görev yapan Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) araştırma görevliliği yapan kişiler de bu haklardan yararlanmaktadır. Ancak Yükseköğretim Kurulu’nun daha önce aldığı kararlar gereğince, bu kişilerin öğrencilik süresi uzasa dahi görev sürelerinin uzamayacağı bilinmektedir.
Her ne kadar üniversitelerde uzaktan eğitim seçeneğinin yaygınlaşması ön görülse de, lisansüstü öğrencisi olan araştırma görevlilerin kütüphane ve saha araştırmaları imkânı kalmamıştır. Bunun yanında öğrencinin ders dönemi bittikten sonra girmesi gereken tez yeterlik sınavlarının, özellikle fen alanlarında ve uygulamalı alanlarda, dijital ortamda yapılması pek denetlenebilir görülmemektedir. Ayrıca tezini bitirenlerin tez savunma ve teslim süreçlerinin uygulama şekilleri konusunda üniversitelerin alacağı kararlarda birlik olmayacağı ve bunun çeşitli sıkıntılar doğuracağı açıktır. Her ders dönemi, öğrencinin çalışmasını kontrol etmek amacıyla toplanan tez izleme komitelerinin toplanma şekillerinin ne şekilde olacağının belirsizliği ise düşündürücü olan bir diğer husustur.


Yukarıda aktardığımız bilgiler ışığında kayıt dondurma tasarrufunda bulunacak olan söz konusu araştırma görevlilerinin olası mağduriyetlerini engellemek ve yaşadığımız bu süreçte işsizliğin artışına yönelik alınan tedbirlerin aksi yönünde bir durum oluşmaması için Akademisyenler Sendikası (AKA-SEN) olarak, bu araştırma görevlilerinin görev sürelerine 6 ay ek yapılması çağrısında bulunduk. Ancak ne yazık ki bu çağrımıza şu ana kadar Yükseköğretim Kurulu bir cevap verilmemiş durumdadır. Mağduriyetlerin daha fazla artmaması ve konuya kamuoyu nezdinde dikkat çekilmesi açısından siz değerli basın mensubuna bu metni göndermiş bulunmaktayız. Umarız ülkenin geleceğine katkıda bulunacak bu genç akademisyenlerin sorununun çözümüne katkıda bulunursunuz.
Saygılarımızla…


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)