adscode
adscode

ALES yarın yapılacak

​Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ilkbahar dönemi yarın gerçekleştirilecek.

ALES yarın yapılacak
ÖSYM
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) ilkbahar dönemi yarın gerçekleştirilecek. 

ALES puanları yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atamalarda, lisansüstü eğitime girişte, yurt dışına lisansüstü eğitim için gönderilecek adayların seçiminde kullanılıyor.

Yükseköğretim kurumlarındaki öğretmenlik sertifika programlarına öğrenci seçme ve yerleştirme işlemlerinde de ALES sonuçları kullanılacağından programlara başvurmak isteyenlerin de sınava girmeleri gerekiyor.

Sınava, bir lisans programından mezun olabilecek durumdakiler, lisans programını bitirenlerle denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurt dışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek.

ALES'te sayısal bölümünde 40’ar sorudan oluşan iki test (Sayısal-1 ve Sayısal-2); sözel bölümünde ise 40’ar sorudan oluşan iki test (Sözel-1 ve Sözel-2) yer alacak. Sınav, 81 il merkezi ile Lefkoşa ve Bişkek'te saat 09.30'da başlayacak ve adaylara 150 dakika (2,5 saat) cevaplama süresi verilecek.

ALES sonuçları açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli olacak. 

Adaylar, sınava giriş belgelerini T.C. kimlik numaraları ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden edinecek. Belgenin üzerinde adayın sınava gireceği merkez, bina, salon bilgileri ile adayın fotoğrafı bulunacak. Adayların, bu belgelerinin yazıcıdan dökümünü edinirken belge üzerinde fotoğraflarının görünür olmasına özen göstermesi ve giriş belgelerini sınav günü yanlarında bulundurmaları gerekiyor.

Giriş belgesini (fotoğraf görünür şekilde) yanında bulundurmayan adaylar sınava alınmayacak.

Adayların sınava girebilmeleri için Sınava Giriş Belgesi'nden başka fotoğraflı ve onaylı özel kimlik belgelerini de yanlarında bulundurmaları zorunluluğu bulunuyor.

Belgelerini eksiksiz yanında bulundurmayan aday, mazereti ne olursa olsun, sınava alınmayacak, alınsa bile sınavı geçersiz sayılacak.

Nüfus cüzdanı olmayan veya nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası, soğuk damga veya güncel bir fotoğrafı bulunmayan adayların, kimlik belgesi nedeniyle sınavda bir hak kaybına uğramamaları, mağduriyet yaşamamaları için sınav kurallarına uygun kimlik belgelerini edinerek sınava girmeleri gerekiyor.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)