adscode
adscode

"Almanca sınavında din sorusu!"

LGS bitti ama sınavla ilgili itirazlar sürüyor.

"Almanca sınavında din sorusu!"
Sınavlar
Güncelleme : 05-Jun-19 14:24

Yurt içinde 1 milyon 73 bin 456, yurt dışında 557 öğrenci olmak üzere toplam 1 milyon 74 bin 13 öğrencinin başvurduğu Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezi sınav geçtiğimiz günlerde tamamlandı. Sınavla ilgili itirazlar ise gelmeye devam ediyor. 

Yabancı dil bölümünde Almanca sorularından birinde sorunun içeriğinin dini olmasına bir veliden itiraz geldi. İşte velinin açıklamaları:

"8.sınıfta okuyan kızım LGS sınavına girdi ve Almanca eğitimli bir okuldan geldiği için yabancı dil bölümünde Almanca sorularını yanıtladı.

Bu seneki LGS sınavında çıkan Kurban Bayramı ile ilgili soruya itiraz etmek istiyorum.

Soruda İslam dininde ineklerin ve koyunların kurban edildiği, etlerin fakirlere verildiği ve yakınların ziyaret edildiği bayramın Almanca ne demek olduğu soruluyor.

Bu sorunun Almanca sorusu ile yakından uzaktan bir alakası yoktur ve direkt din sorusudur çünkü seçeneklerde geçen Opferfest, Zuckerfest ve Ramadanfest arasındaki fark çocukların Almanca kapsamında bilmeleri gereken bir kavram değildir.

Çocuklar Ramadanfest ve Kurban bayramını aynı bayram olarak düşünmüş, oysa çocukların bu soruyu doğru cevaplaması için Ramazan Bayramı’nın Şeker Bayramı ile aynı bayram olduğunu bilmesi gerekiyor. Bunun da Almanca bilmekle alakası yoktur.

Eminim Almanya’da bu soruyu sorsanız, çoğu kişi bu farkı bilmez ve cevap veremez. Ayrıca LGS’de Almanca sorularını cevaplayan çocukların hepsinin Müslüman olduğunu düşünmek de yanlıştır.

Tüm bunların yanı sıra bu sorunun eşleniği İngilizce’de sorulmamış. Acaba İngilizce’de bu soru sorulsa Eid ul-Adha veya Feast of Sacrifice’ın yanı sıra Ramadan şıklarda olsa, tüm İngilizce sorularını doğru yapan çocuklardan kaç tanesi bu soruyu da doğru yapardı?

Konu ile ilgili itirazımı dile getirmenizi ve Almanca okutulan okullardan gelen çocukların düştükleri bu haksızlığının ortadan kaldırılması ile ilgili yardımlarınızı bekliyorum."


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)