TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda YÖK Kanunu’nda değişiklik öngören yasa tekliflinin görüşmeleri sırasında, HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, anadilde eğitim ve Alevilik gibi azınlıklara ilişkin çalışmaların Türkiye’de desteklenmediğini savundu.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, bu konuda yükseköğretimde bir tartışma olmadığını vurgulayarak, YÖK tez kataloglarında yapılan son inceleme ışığında Türkçe dışındaki dillerde üretilen tezlere ilişkin şunları söyledi: “Türkiye’de lisansüstünde Türkçe’nin dışında 34 farklı lisanda lisansüstü tez yazılmış. Diller bahsi geçtiği için bunu bilhassa söylemek isterim; yükseköğretim sistemimiz Türkçe’nin bir bilim dili olarak gelişmesinin yanı sıra diğer dillerde de yani yurt dışından gelebilen yahut sahayla ilgili olmak üzere Kürtçe, Çerkezce, Zazaca, Gürcüce, hatta Ermenice tezler kaleme alınmıştır. Bu, Türkiye’nin kendine mahsus bilimsel birikimini göstermesi bakımından fevkalade önemli. Uzun yıllar Amerika’da kaldım; orada da tezlerin hangi lisanda yazıldığını gayet iyi bilirsiniz. Türkiye bu bakımdan çevresine örnek teşkil edecek bir yapıya sahip.”
548 tez Alevilikle ilgili
Alevilik ve Bektaşilik üzerine yapılan çalışmalar konusunda ise Özvar, “Türkiye’de 2 tane Alevilik üzerine lisansüstü çalışmalar yapan enstitümüz var; bunlar İnönü Üniversitesi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde bulunuyor. Bunun dışında, araştırma ve uygulama merkezi olarak 5 farklı üniversitemizde merkez var. Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili 548 yüksek lisans ve doktora tezi yapılmış. Çok şükür, son yıllarda, bilhassa 1990’lar sonrasında ülkemizin Alevilik ve Bektaşilik üzerine araştırmacılar bulunuyor” dedi.
MİLLİYET