adscode
adscode

Anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin orta bölümleri neden açılmalı?

8 yıllık kesintisiz eğitim nedeniyle, diğer tüm liseler gibi asırlık okullarımız ve kolejlerin orta bölümleri de kapandı.

Anadolu liseleri ve yabancı kolejlerin orta bölümleri neden açılmalı?
Milliyet Diyalog
Güncelleme : 04-Mar-20 10:39

Örneğin Galatasaray, İstanbul Erkek, Kabataş, Haydarpaşa, Atatürk Lisesi, Robert, Üsküdar Amerikan, Saint Benoit, Alman, Avusturya ve İtalyan Lisesi’nin de ortaokulları tarih oldu!

Fen liseleri zaten ortaokuldan sonra öğrenci aldığı için bu durumdan çok etkilenmedi ama Anadolu liseleri, yabancı kolejler ve imam hatipler en fazla etkilen okullar oldu.

Türk kolejler pek fazla etkilendi diyemeyiz, çünkü ilk ve ortaokullarını birleştirip yola devam ettiler.

Peki, son durum ne?

İmam hatiplerin ortaokul bölümleri açılalı çok oldu. Özel Türk okulları anaokulundan lise sona kadar blok eğitim yapıyor ama Anadolu liseleri ile yabancı okulların ortaokul bölümleri hâlâ açılabilmiş değil.

4+4+4 sisteminde, nasıl ki imam hatiplerin ortaokullarının açılışına formül bulunduysa, Anadolu liseleri ve yabancı okulların orta bölümlerinin açılmasına da çare bulunmalıdır. Çünkü herkes biliyor ki bugünkü okullar eski okullar değil!..

Öğrenciler LGS nedeniyle liseye yorgun geliyor, hazırlık sınıfı pek çoğunda olmadığı için yabancı dili öğrenemiyorlar, bazı dersler yabancı dille yapılmadığı için de dilleri pekişmiyor! Tam kendilerine geldiklerinde ise üniversite sınavlarına hazırlanma süreci içine girip, sınav kölesi olmaya devam ediyorlar. Yani, eski sistemde kazanılan donanımların neredeyse yarısı kadarı bile, ya hiç kazanılmıyor ya da kazanılsa da yok olup gidiyor!

Çare yakında!

Eğitimde ciddi sorunlarımız var ve gelen Bakan, çareyi ya çok uzaklarda arıyor ya da yeni model arayışları peşine düşüyor. Oysa fabrika ayarlarına dönülse yani Cumhuriyet’in ilk yıllarındaki eğitim modelleri yeniden hayata geçirilse, en azından bazı sorunlar kendiliğinden çözülür. Kalan enerjimizi de geleceğe yönelik projelere harcarız...

Okul öncesi eğitim, eğitim kademeleri içerisinde en önemli olanı ama nedense hâlâ zorunlu hale getiremedik. Bu konuda, kesinlikle, daha fazla zaman kaybetmemeliyiz!

 

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)