adscode
adscode

Ankara Üniversitesi Edebiyat Ödülleri Verecek

TÜRKİYE'DE İLK KEZ BİR ÜNİVERSİTE EDEBİYAT ÖDÜLLERİ VERECEK

Ankara Üniversitesi Edebiyat Ödülleri Verecek
Kültür Sanat
Ankara Üniversitesi yine bir ilke imza atarak üniversite ortamında sanatçı-okur etkileşimi amacıyla “Roman” ile “Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Romanı” ödülleri verecek. Ödüller gelecek yıllarda müzik, resim, heykel, fotoğraf ve karikatür gibi türlere yayılacak.
 
Bilimin ve tekniğin üniversitesi olduğu kadar, sanat ve kültürün de üniversitesi olan Ankara Üniversitesi, önemli bir çalışmanın hazırlıklarına tüm hızıyla devam ediyor. Nitelikli yapıtların oluşmasına ve okurla buluşmasına, üniversite ortamında sanatçı-okur etkileşimine olanak sağlamak amacıyla yetişkin edebiyatı (roman, öykü, şiir) ile çocuk ve gençlik edebiyatı alanlarında verilecek “Ankara Üniversitesi Edebiyat Ödülleri”nde geri sayım başladı. Üniversitenin tamamen kendi imkanlarıyla gerçekleşecek yarışma, bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşırken, yarışmanın birincilik ödülü de her bir tür için 5 bin TL olarak belirlendi.

SON GÜN 31 TEMMUZ
Yarışmaya aday olacak eserlerin 2013’te basılmış ve daha önce herhangi bir dereceye girmemiş olması gerekiyor. İlki bu yıl gerçekleştirilecek olan yarışmaya katılacak adaylarda T.C vatandaşı olmak, değerlendirme kurulunda yer alanların birinci dereceden yakınları olmamak gibi kriterler aranıyor. Yarışma için son başvuru tarihi ise 31 Temmuz. Ödül kazanan çalışma da 14 Ekim’de açıklanacak.

YELPAZE GENİŞLEYECEK
Ankara Üniversitesi, yarışmayı daha geniş kitlelere yaymak için düğmeye bastı. Yarışmada, önümüzdeki yıllarda müzik, resim, heykel, fotoğraf ve karikatür gibi türlerde de ödüllerin verilmesine kararlaştırıldı.
Edebiyat ödüllerinden öne çıkan başlıklar ise şöyle:
- Ankara Üniversitesi Rektörlüğünce oluşturulacak “Ödül Kurulu”, yetişkin edebiyatı alanındaki ödül için seçici kurulu ve eserin türünü belirleyecek.
- “Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Sanatçı Ödülü” ile ilgili süreç, Ankara Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOGEM) tarafından yürütülecek.
- Amaç, Türk edebiyatına yeni yapıt ve yazarların katılmasını sağlamak.
- Çocuk ve gençlere seslenen yazınsal nitelikli özgün yapıtları topluma kazandırarak ülkemizde çocuk ve gençlik edebiyatı kültürünün gelişmesine katkıda bulunmak.
- Çocuk ve genç okurların nitelikli çocuk edebiyatı yapıtları konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak.

ÇOCUK GERÇEKLİĞİ
Çocuk ve Gençlik Edebiyatı Yarışması, ilki bu yıl olmak üzere iki yılda bir düzenlenecek. 8-12 yaş grubuna yönelik roman dalında düzenlenecek yarışmada yapıtlarda aranacak temel özellikler şunlar olacak:
- Dil ve anlatımın, çocuğun dil evrenine uygunluğu.
- Yapıtın Türkçenin anlatım olanaklarını yansıtma başarısı.
- Kurgunun yazınsal özgünlüğü, düzeye uygunluğu, çocuğun düş kurmasına, düşünme sorumluluğu üstlenmesine katkısı, çocuğun eğlenmesine katkısı.
- Kurgudaki merak öğelerinin okuma isteği uyandırmadaki etkisi.
- Olay dizisindeki çatışmaların çocuk gerçekliğine uygunluğu.
- Olay / olayların geçtiği çevrenin çocuğun yaşama kültürüne katkısı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)