adscode
adscode

Arınç: Kadro Fazlası Polisler Emekli Edilecek

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu'nun ardından açıklamalarda bulunup, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Arınç: Kadro Fazlası Polisler Emekli Edilecek
Türkiye'den Haberler
-"Emniyet teşkilatının yeniden organizasyona ihtiyacı var"

"Başbakanımızın sözü sözdür, önce kamu düzeni sağlanacak" ifadesini kullanan Arınç, şunları kaydetti:
"Kamu güvenliği esas olacak, artık yol kesme, yakma, yıkma kesinlikle olmayacak ve eğer yapılanlar varsa bunlar da eleştirilecek, hatta lanetlenecek. Hala Kandil'den hangi mesaj geldi, adadan hangi mesaj geldi, bunlarla amel etmeyi bıraksınlar. Gerçek çözüm sürecinin sahibi olduklarını cesaretle göstersinler. Bundan sonrası çok daha kolay gider. Biz aslında beklemedeyiz, onların tavrını merak ediyoruz."

"Bugün bir haber yansıdı kamuoyuna, 'Emniyet Teşkilat Kanununda değişiklik yapılabileceği, birinci sınıf emniyet müdürlerinin resen 3 ay içinde emekli edilebileceği, polis kolejlerinin kapatılabileceği' yönünde. Hükümetin bu yönde bir hazırlığı var mıdır?" sorusuna, Arınç, şu yanıtı verdi:

"Önce bu haberlerin yansıdığı gazetenin sabıkalarını bana saydırmazsınız inşallah. Hiçbir şekilde tasfiye vesaire, böyle bir iddiamız yok. Ancak emniyet teşkilatının yeniden organizasyonuna ihtiyacımız var çünkü, her teşkilatta bir şema olur, bu şema düzgün bir şekilde görev ifa eder. Eğer emniyet teşkilatında bunu bir piramit olarak kabul edersek, piramit geometride bildiğimiz şekildir. Oysa şu anda emniyet teşkilatındaki piramit bunun tam tersidir. 81 ilimiz var ama birinci sınıf emniyet müdürü sayımız 2 bine yakın. Bunların hepsinin emniyet müdürü, il emniyet müdürü olması mümkündür. Polis müfettişi, başmüfettiş vesaire olarak istihdam edilenlerin dışında en az bin 500 civarında fazlalık olduğunu biliyoruz. Bu insanlar hiçbir görev verilmeden sadece yaş haddini bekliyorlar. Bu doğru bir şey değil. Dolayısıyla rantabl, verimli kullanılması lazım. Yine başkomiserlerde veya diğer dördüncü, üçüncü sınıf emniyet müdürlerinde birikmeler var. Bu birikmeler hiyerarşiyi de disiplini de bozuyor."

-"Polis amirleri eğitim merkezi açılacak"
Emniyet teşkilatıyla ilgili geçmişten bu yana hazırlanan ancak sırasının şimdi olduğuna inandıkları bir takım çalışmaların bitirildiğini belirten Arınç, "Çalışmanın sonunda da bir tasfiye vesaire ile değil ancak piramidi doğru yerine koymak şeklinde hem eğitimden başlayarak yani kaynağımızı birinci sırada elden alarak yukarıya doğru götürebilecek bir verimlilik esası yönünde bir düzenleme yapılacak" ifadelerini kullandı.

İkinci sınıf emniyet müdürlerinin bundan sonra ilçe emniyet müdürü olarak görevlendirilebileceğini dile getiren Arınç, "Kadrosuzluk nedeniyle emeklilik getiriliyor ama hiçbir hak kayıpları olmayacak. Yani '60 yaşına kadar bekleyim de öyle emekli olayım' yerine artık kadro yoksa şimdiden hakları fazlasıyla da verilerek belki emeklilik olabilecek" diye konuştu.

Güvenlik bilimleri fakültesinin kapatılacağını, yerine polis amirleri eğitim merkezinin açılacağını kaydeden Arınç, polis akademisi başkanının görev süresindeki sınırın da kaldırılacağını bildirdi.
Yeni yapılanmayla ilgili bazı konu başlıklarını da paylaşan Arınç, "Dört başı mamur bir kanun geliyor" dedi. Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu'na da farklı yükümlerin getirileceğini bildiren Arınç, "Esasen bunlar Meclisimize gönderildi veya gönderilmek üzeredir" diye konuştu.

-Emeklilikte özendirme yaptı"

"Emeklilik meselesi kötü bir şey değildir" ifadesini kullanan Arınç, Meclis Başkanı olduğu dönemde kadrolardaki tasavvuru kendi imkanlarıyla gerçekleştirdiğini belirtti. Arınç, şöyle devam etti:

"Ama Sayın Cemil Çiçek bizden sonra Meclis Başkanı oldu. O şişkin kadrolarda yaş haddine 5 yıl kalanlara yüzde 30, 2 yıl kalanlara yüzde 40, şu kadar olanlara bilmem ne kadar diye emeklilikte özendirme yaptı ve hepsini emekli etti. Herkes de al gülüm ver gülüm çok memnun oldu. Yine TRT'de, bana bağlı olduğu için biliyorum, galiba yüzde 30 fazlasıyla vererek, kadrolardaki şişkinliğin arzu edenler için bir özendirici tedbir de getirdik. Sanıyorum burada da aynı şey olacaktır. Yani bin 200, bin 500 kişi 'ben ne zaman il emniyet müdürü olacağım' diye beklerse belki bir 100 yıla ihtiyacımız var. O yüzden bu piramidi bizim düzeltmemiz ve bu sıkışıklığı, birikimi bir şekilde ortadan kaldırmamız lazım. Özlük haklarına dokunmadan."

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)