adscode
adscode

Aşırı işlenmiş gıdalar Meclis gündeminde!

CHP Ankara Milletvekili Levent GÖK, obezitenin asıl sebebi olan aşırı işlenmiş gıdaları meclis gündemine taşıdı.

Aşırı işlenmiş gıdalar Meclis gündeminde!
Türkiye'den Haberler
Güncelleme : 23-Oct-19 17:35

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

         Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 1975 – 2016 yılları arasında obezite yaklaşık 3 kat artmış, obezitenin yaygınlaşmasıyla bağlantılı olarak kalp ve diyabet hastalıklarında da artış yaşanmıştır. Obeziteye yağ, karbonhidrat ve şeker gibi besin öğelerinin sebep olduğu düşünülse de araştırmalar aşırı işlenmiş gıdaların obezitenin asıl sebebi olduğunu göstermektedir. Aşırı işlenmiş gıdalar doyma hissi yaratan sindirim sistemi sinyallerini bozarak daha fazla yemeye yol açmaktadır.

         İlgili araştırma kapsamında katılımcılara aşırı işlenmiş ve işlenmemiş gıdalar arasında tercih yapıp istedikleri miktarda yiyebilecekleri söylendiğinde aşırı işlenmiş gıdaları çok fazla tüketerek iki hafta içerisinde yaklaşık birer kilo aldıkları gözlemlenmiştir. Bir başka araştırmaya göre ise insanların tükettiği kalorilerin yaklaşık yüzde 58’i ve ilave şekerlerin yüzde 90’ı benzer biçimleri doğada bulunmayan gıda maddelerinin endüstriyel formülasyonlarından gelmektedir. Bunlar aşırı işlenmiş gıdalar olarak adlandırılmakta ve cipsler, şekerli kahvaltı gevrekleri, şekerlemeler, gazlı içecekler, seri üretim hamur işleri gibi halk arasında abur cubur olarak tanımlanan yiyeceklerin yanı sıra ekmekler, işlenmiş et ürünleri, aromalı yoğurtlar gibi gıdalarda aynı kategoride yer almaktadır.

         Aşırı işlenmiş gıda tüketiminin obezite ve hiper tansiyon gibi kardiyo-metabolik hastalık risklerini artırması ile birlikte araştırmalar gıda işleme seviyesi ile kanser arasındaki bağlantıyı da ortaya çıkartmıştır. İşlenmiş gıdaların toplam kanser riskini yüzde 12 artırdığı ve meme kanseri riskinde yüzde 11 artış ile ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Aşırı işlenmiş gıdalarda daha düşük lif ve vitamin yoğunluğu ile birlikte yüksek oranda doymuş yağ, tuz ve şeker bileşenleri vücutta iltihaplanmaya katkıda bulunmakta, kronik iltihaplanma ise kanser riskini artırmaktadır.   

         Ülkemizde üretilen ve ithal edilen aşırı işlenmiş gıdaların tespit edilmesi, sözü geçen gıdaların yarattığı sağlık tehdidinin boyutlarının ortaya çıkartılması, halkımızın zararlı ürünlere karşı bilinçlendirilmesi ve gelecek nesillerin sağlıklı yetişmesini sağlamak amacıyla Anayasa’nın 98’inci, TBMM İçtüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri uyarınca Meclis araştırması açılmasını arz ederiz.                                                   

                                                                                     

                                                                                     Levent GÖK

Ankara Milletvekili


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)