adscode
adscode

Ata tohumlarını Anadolu'ya dağıtıyor

Ata tohumlarının Türkiye’nin dört bir köşesine gönderen Akademisyen Berker Çiftçi, çocuklara tohumlar hakkında farkındalık eğitimi de veriyor

Ata tohumlarını Anadolu'ya dağıtıyor
Üniversite
Güncelleme : 14-May-21 15:30

Bolu'nun Mengen ilçesinde yaşayan akademisyen Berker Çiftçi, 471 metrekarelik arazide oluşturduğu "tohum  ambarı"nda yetiştirerek çoğalttığı "ata tohumları"nı daha fazla yerde yetişmesi için ülkenin dört bir köşesine gönderiyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Mengen Meslek Yüksekokulu Öğretim  Görevlisi 34 yaşındaki Çiftçi, hobi amaçlı yaptığı ata tohumu üretimini, 6 yıl  önce dünyaya gelen çocuğuna ve gelecek nesillere sağlıklı besinler sunabilmek  amacıyla yoğunlaştırdı.

Çiftçi, Mengen ilçesinde 471 metrekarelik arazide oluşturduğu "tohum ambarı"nda Bolu'nun yanı sıra Türkiye'nin 67 ilinden gönüllülerin desteğiyle temin ettiği ata tohumlarını bir araya getirdi.

Eğitim de veriyor

Tohum bilgilerini kayıt altına alan Çiftçi, "Tohum Ambarı Mengen"  sosyal medya hesabı üzerinden başlattığı dağıtım kampanyası kapsamında, ata tohumlarını daha fazla yerde yetişmesi için Türkiye genelinde 130 kişiye  gönderdi.

Çiftçi, tohumlar hakkında farkındalık eğitimi verdiği çocuklarla  mevsimine göre tohumları toprakla buluşturup onlara doğa sevgisini aşılamayı da  amaçlıyor.

Çiftçi, sosyal sorumluluk bilinciyle Mengen ilçesinde 471 metrekarelik  arazide "tohum ambarı" oluşturduklarını dile getirerek, "Tohum ambarında atalık  tohumlar muhafaza edilip çoğaltıyor. Sınırlı bir şekilde ücretsiz olarak  dağıtıldı ve her yıl bu gerçekleşecek. Burada ektiğimiz tohum filizlerinin  gelecekte sağlıklı yaşamımıza dair önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.  Tohum ambarında şu an 414 çeşit atalık tohumumuz var. Bunların bir kısmı kendi  tohumlarımızdan yıllar içerisinde üretmiş olduklarımız, bir kısmı da gönüllüler  tarafından ambara gönderilen tohumlar" diye konuştu.

‘En büyük miras’

 

Salgın tedbirleri kapsamında çocuklara ata tohumlarıyla ilgili  farkındalık eğitimi de verdiklerini dile getiren Çiftçi, ata tohumlarının "sağlıklı gelecek" için önemli olduğunu  vurgulayarak şunları söyledi: "Bu değeri çocuklarımıza en iyi şekilde aktarmalıyız. Bu nedenle çocuklarımızı eğitiyoruz. Çocukların sebze ve meyvelerin sadece marketten satın alınan bir ürün olmadığını, bunun bitkisel halini, dönüşüm halini görmesi temel  amaçlarımızdan biri. Anadolu'nun kadim kültürünü yansıtan bu tohumlara sahip  çıkacağız ki gelecek kuşaklara bunları aktarabilelim ve sağlıklı yarınlara  bırakabilelim. Tohum ambarı gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük miras olacak."

 

Türkiye'de birçok kişinin bireysel anlamda, belediyeler ve  üniversitelerin ise daha profesyonel anlamda "tohum bankaları" oluşturduğunu  belirten Çiftçi, "İnsanlar sağlıklı yaşama dair bir çaba içerisinde. Küresel bazda baktığımız zaman dünyada büyük ölçekli ambarlar da mevcut. Yerel bazda tohum ambarları sayısı ne kadar çoğalırsa sağlıklı yaşama attığımız adımlar o kadar hızlı olacak" ifadelerini kullandı.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)