adscode
adscode

'Atatürk'ün gözleri' yeniden yapılacak

Keşiş Dağı'na 35 yıl önce askerler tarafından yapılan Atatürk portresinin silinmeye başlaması, yetkilileri harekete geçirdi

'Atatürk'ün gözleri' yeniden yapılacak
Türkiyeden Haberler
Ressam Mustafa Aydemir 1982'de Erzincan'da askerlik görevini yerine getirirken, Keşiş Dağı'nda 7 bin 565 metrekare alan üzerine Atatürk portresi yapmıştı. 176 metre boyundaki 'Atatürk'ün Gözleri' adlı portre 'Gökyüzünden görünen tek Türk' olarak nitelendirilmişti.

Bakımsızlığı üzdü

Sanatçı 3 bin gönüllü asker ile birlikte 29 günde yaptığı portre için dağdaki doğal taşları, askeri araçların motor yağlarını ve bir fabrikanın atık kimyasallarını kullanmıştı. "Portre Türk milletine ait" diyerek altına imzasını atmayan Mustafa Aydemir erken terhisle ödüllendirilmek istenmesini de kabul etmemişti.

'Atatürk'ün Gözleri' portresinin 35 yıl sonra silinmeye başlaması üzerine Erzincan Valiliği, 'yeniden yapılsın' kararı aldı. Erzincan'a giden Mustafa Aydemir portreyi yine vatani görevini yapan askerler ve Erzincan halkıyla birlikte yapacak. Bu kez yerden 20 santim yüksekte ve demir takviyesiyle inşa edilecek portre, yine şehrin her yerinden ve gökyüzünden görülecek. Sanatçı, "Deprem fay hattı üzerindeki portrenin uzun süre dayanması için o zaman da elimizden geleni yapmıştık. Şimdi bu kadar bakımsız olması ve görülmeyecek kadar silinmesi beni çok üzdü" dedi.

Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)