adscode
adscode

Atatürk'ün ismi okul kitaplarından kaldırılıyor mu?

Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu'nun tarih dersleri için hazırladığı yeni taslakta Atatürk ve Kurtuluş Savaşı'ndan bahsedilmiyor. Tekke ve medereseleri öven taslakta İttihat ve Terakki dönemleri…

Atatürk'ün ismi okul kitaplarından kaldırılıyor mu?
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu, 2016-2017 ders yılından başlamak üzere okutulacak Tarih derslerinin programını taslak olarak yayınladı.

Ulusal Kanal'dan İlyas Gümrükçü'nün haberine göre taslakta, 9, 10,11 ve 12'nci sınıflarda okutulacak tarih derslerinin konu başlıkları ve içerikleri yer aldı. Yeni programda "Kurtuluş Savaşı" ifadeleri yer almıyor. Atatürk'ün adı, "önemli tarihi şahsiyetler" arasında dahi geçmiyor.

Atatürk İlke ve Devrimleri tanıtılmıyor, onun yerine "Hıristiyan Batı dünyasının zorlamaları sonucu batılı ıslahatlar"dan söz ediliyor.

Taslakta "Pozitif bilimlerin tek bilim olmadığı" iddia edildi. Metafizik, şeriat, vahiy, vb. yöntemler övüldü, "Osmanlı ilim geleneğinden" bahsedildi. 1. Meşrutiye ile 2. Meşrutiyet ile İttihat ve Terakki dönemleri "darbe" olarak nitelendiriliyor.

Taslağın genelinde devletin din kuralları ile yönetilmesi övüldü. Osmanlı dönemindeki tekke ve medreseler övülürken, Harbiye, Tıbbiye, Mülkiye ve mühendishaneler "Osmanlı'nın Avrupa devletleriyle girdiği askeri ve ekonomik rekabetin sonucu" olarak nitelendirildi.

Cumhuriyet döneminin devletçi, tarımı destekleyen, milli sanayi yaratmayı hedefleyen ekonomi politikalarının ekonomik krize nedeni olarak yazılırken, 1950 sonrası "başarı" olarak gösterildi.

Ders başlıklarında NATO övüldü, ABD için soğuk savaş döneminde 'Birlik yarattı' denildi, Kore Savaşı'na Mehmetçik'in gitmesi "hayırlı bir işbirliği" olarak yazıldı.

Sitedeki tasalağı inceleyen ADD Trabzon Şube Başkanı Cemal Verep yapılmak istenenleri anlattı.


Cumhuriyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)