adscode
adscode

AYM'nin 'İmam Nikahı' Kararına Tepki

Eğitim-İş; 'Anayasa Mahkemesi Anayasayı Yok Saymıştır'

AYM'nin 'İmam Nikahı' Kararına Tepki
Sendikalar
Anayasa Mahkemesi, nikahsız birlikte yaşayanlara ceza verilmezken, dini nikah kıyanlara ceza verilmesini Anayasa’nın 10. Maddesindeki “eşitlik” ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle, imam nikâhı kıymak için önce resmi nikâh kıyma şartını kaldırdı.
Mustafa Kemal Atatürk’ün çabalarıyla hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti Medeni Kanunu, Türk kadınlarına resmi nikahı uygun görmüştür. 17 Şubat 1926’da kabul edilen Medeni Kanun ile sosyal alanda tam bir eşitlik anlayışı gerçekleştirilmiştir. Bu kanunla birlikte; ailede kadın erkek eşitliği sağlanmış, yapılacak evliliklerde resmi nikâh yapma zorunluluğu, tek eşle evlilik yapılması esası, kadınlara toplum yaşayışı içerisinde istedikleri mesleğe girebilme hakkı, mahkemelerde tanıklık yapma ve miras ile boşanma konularında kadın ve erkek eşit hale getirilmişken 89 yıl sonra Anayasa Mahkemesi bu kanun maddelerini açıkça tanımamıştır. Ayrıca bu karar Anayasa’nın 174. Maddesi’ne de aykırıdır. Anayasa’nın 174. Maddesi devrim kanunlarını sıralar ve yürürlükteki anayasanın hiçbir maddesinin bu kanunlara aykırı şekilde anlaşılamayacağını ve yorumlanamayacağını emreder.
Bu kararla, artık ceza caydırıcılığı olmayacağından, sözde dindar! Erkekler çok sayıda kadınla “Muta nikâhı”; belli bir ücret karşılığında anlaşarak 8-10 yaşındaki kız çocuklarla imam nikâhı yapabilecektir. Kadını hayatın dışına itmek, çocuk yaşta evlendirmek üzere çıkarmış oldukları ‘4+4+4’ sisteminin önündeki en büyük engeli de kaldırmış oldular. Artık bir adamın, ilkokul çağındaki kız çocuğuna tecavüzü “yasal”laştı ve çocuk gelinlerin önünde duran tüm engeller kalktı.
Mevcut hukuk sistemine açıkça aykırı ve uygulanması imkansız olan bu karar Muta nikâhının da meşrulaştırılması ve imam nikâhının, resmi nikâha alternatif haline gelmesine neden olacak açık bir tavırdır. Bu nikâh modeliyle evlenen kadının hiçbir söz hakkı olmadığı gibi ekonomik ve hukuki sorunların çözülmesi de imkânsız hale getiriliyor. İmam nikâhıyla evlenen tüm güvencelerden yoksun kadın, doğan çocuğunun soybağında, velayeti konusunda yok sayılmaktadır. Yine imam nikâhıyla yapılan evliliğin bitmesi durumunda çocuk ve kadın tarafından nafaka, miras hakkı olamayacaktır.
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı küçük yaşta çocukların para karşılığında dini nikâh adı altında satılmasına, ülkemizde sayısı 180 binlerle ifade edilen çocuk gelinlerin sayısında artışlara neden olacaktır. Türkiye’de her üç kadından biri zorla ya da çocuk yaşta evlilik yapmaktadır. Siyasi iktidarın, önlem almak yerine erken yaşta evlilikleri sosyo-kültürel özellikler ve geleneklerle açıkladıkları gerekçelerine şimdi de Anayasa Mahkemesi kararı eklenecek ve tüm kadınlar aşağılanacaktır. 
İmam nikâhı, erken yaşta evlilikler ve çok eşlilikle, kadının özne olmadığı, sadece alınıp verilen bir eşya durumuna getirileceği bu alternatif yaratma çabası Osmanlı hayali kuran zihniyetin ürünüdür. Biliyoruz ki, ne toplum ne de kadınlar Anayasa Mahkemesi’nin bu kararını kabul etmeyecektir.
Biz Eğitim-İş olarak;
Kadınları aşağılayan, yok sayan ve düşman ilan eden AKP iktidarına,
Siyasi iktidarın ve onun Anayasa Mahkemesi’nin aldığı bu karara,
Siyasi iktidarın Osmanlı hayallerinin içinde var olan muta nikâhına,
13 yıl boyunca din sömürüsü yapanlara, laikliği yok etmek isteyenlere, kadınları ikinci sınıf yurttaş haline getirenlere,
Kadınlara “doğurun, anne olun, evinizde oturun” diye buyuranlara,
Kadın cinayetlerini duygusuzca izleyen, kadınları işyerlerinde ayrımcılık ve tacizle baş başa bırakan iktidara ve mahkeme kararlarına,
Kadınları gericiliğin kurallarına mahkûm edenlere,
TESLİM OLMAYACAĞIZ!
 
Veli DEMİR
Genel Başkan
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)