adscode
adscode

Bahçeşehir Koleji 2019 AYT Yorumları

Bahçeşehir Koleji 2019 AYT Yorumları

Bahçeşehir Koleji 2019 AYT Yorumları
Eğitim
Güncelleme : 17-Jun-19 14:12

 

Yükseköğretim Kurumları Sınavının Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) oturumları bugün tamamlandı. Sınavın genelini incelediğimizde konuların müfredata uygun olduğunu ve kazanım dışı soru sorulmadığını söylemek mümkündür.

TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜM BAŞKANI TUĞBA AKTAŞ

2019 AYT’nin Türk Dili ve Edebiyatı bölümünün TYT’deki gibi günlük hayatla ilişkilendirildiği ve bilginin yanında yorum gerektiren sorulardan oluştuğu görülmüştür. Sınav 3 anlam, 21 edebiyat sorusundan oluşmaktadır. Edebiyat soruları, “4 adet şiir bilgisi, 1 geleneksel Türk tiyatrosundan Karagöz oyunu, 1 masalın bölümleri, 1 Oğuz Kağan Destan’ından alınan bir parçanın yorumlanması, 3 divan edebiyatı, 5 Cumhuriyet edebiyatı, 1 akım, 1 Millî Edebiyat, 1 roman ve hikâyede anlatım yöntemleri, 1 Fecriâti-Servetifünun edebiyatı, 2 Tanzimat edebiyatında tiyatro” konuları ile ilgilidir.  

Tek soruda birden çok kazanımın sorgulandığı, öğrencilerin metnin içinde örtük olarak verilen ifadelerden çıkarım ve yorum yapmalarını gerektiren soruların da yer aldığı görülmüştür. TYT sınavlarında kullanılan karşılıklı konuşma tarzındaki soru tipinin ilk defa edebiyat dersinde de kullanıldığı görülmüştür. Ayırt edici birkaç soru olmakla birlikte okuduğunu anlayan, yorum yapabilen ve alan bilgisi yeterli olan öğrencilerin yapabileceği bir sınav olduğunu söyleyebiliriz.

 

MATEMATİK BÖLÜM BAŞKANI TANER KAYIŞ

2019 AYT matematik soruları ağırlıklı olarak 11. ve 12.sınıfa ait öğretim programlarına uygun bir şekilde hazırlanmıştır. Sınavda 30 adet Matematik sorusu ve 10 adet Geometri ( 3 adet Trigonometri olmak üzere ) sorusu yer almıştır. Geçen seneki AYT sınavına göre geometri soru sayısı azalmış ve geometri sorularında üçgen konusundan soru sorulmaması şaşırtıcı olmuştur. Sınavda kazanım dışı soru bulunmamakla birlikte, bir soruda birden fazla kazanımın ölçüldüğünü söylemek mümkündür. AYT matematik sorularında tek işlem adımında çözülebilecek sorunun yer almamaktadır. Geometride 3 adet çizim sorusunun olması hayal gücünün kullanılması,görsel zekanın sorgulanması, analitik düşünmenin istenmesi bakımından önem taşımaktadır. Süreklilik, Türevin grafiği ve Türevin geometrik yorumu, Parabol ,Polinom,  dairede alan, analitik – çember analitiği sorularının sınavın belirleyici soruları olacağını söylemek mümkündür.

FİZİK BÖLÜM BAŞKANI RAFET SAYAR

AYT sınavında günlük hayatla ilişkilendirilen, yoruma dayalı, 11 -12 sınıf öğretim programlarından sorular sorulmuştur. Bu sınavda da geçen yıl olduğu gibi temel bilginin ötesinde kavramlarla ilgili 4 tane sayısal işlem sorusu, 10 tane sözel ve birden fazla kazanımın sorgulandığı yorum sorusu sorulmuştur. Geçen yıl yapılan sınav sorularının 8 tanesinde şekil varken, bu yıl yapılan sınavda 3-4 görsel içeren sorunun olduğu söylemek mümkündür. Sınavda 7 tane 12.sınıf (harmonik hareket, açısal momentum, elektromanyetik dalgalar, çembersel hareket, fotoelektrik olay ve görüntüleme teknolojileri) ve 11.sınıftan 7 tane soru(denge, bağıl hareket, itme-momentum, alternatif akım, elektromanyetik indüksiyon, iki boyutta atış hareketi ve elektrostatik) sorulmuştur. Bugün yapılan sınavın MEB kazanımlarına uygun ve orta güçlükte olduğunu söylemek mümkündür. MEB ders kitaplarındaki konulara hakim, düzenli ve yeterli sayıda soru çözen öğrencilerin yapabileceği bir sınav olmuştur.

 

KİMYA BÖLÜM BAŞKANI YASEMİN KESKİN ÇİNKAYA

AYT kimya testi sorularından 8 tanesi 11.sınıf, 5 tanesi de 12.sınıf öğretim programında yer alan kazanımlara aittir. Sınav soruları kolay ve orta güçlükte olmakla birlikte, bilgi ve kavrama düzeyinde yer almaktadır. TYT 2019 kimya soruları matematiksel işlem gerektirmeyen oldukça kolay sorulardan oluşurken, AYT sınavında 5 adet matematiksel işlem yapılarak çözülmesi gereken soru yer almıştır. Ve bu sorular genel olarak daha zorlayıcı ve kapsamlıdır, bir sorunun içinde birden fazla kazanımın yoklandığını söylemek mümkündür.  Sınavda grafik, tablo ve resimle desteklenen 3 soruya yer verilmiştir. 11.sınıfın tüm ünitelerinden soru sorulmuştur. Ancak 12.sınıf öğretim programında oldukça önemli yer tutan, güncellenen öğretim programıyla da kısmen sadeleştirilen, önceki yıllarda da üniversite giriş sınavlarında mutlaka birkaç sorunun geldiği Organik Kimya ünitesine ait "Fonksiyonel Gruplar" konusundan soru sorulmamıştır, bu durum sürpriz olarak nitelendirilebilir. Asit-baz titrasyon soruları her yıl grafik şeklinde sorulurken bu yıl grafik bilgileri tablolaştırılarak sorulmuştur. Sorular açık, net ve öğretim programına uygundur. Düzenli ders çalışma alışkanlığı olan öğrencilerin rahatlıkla çözebileceği kimya sorularıdır. 

BİYOLOJİ BÖLÜM BAŞKANI MELİKE KILIÇ

  1. sınıf konularından 5 adet, 12. Sınıf konularından 8 adet soru soru sorulmuştur. Sorular öğretim programlarına uygun ve ÖSYM tarafından 2019 yılında gerçekleştirilcek AYT sınavına esas olarak yayımlanan Biyoloji dersi kazanım açıklamalarına uygun olarak seçilmiştir. Güçlük derecesine göre orta düzey sorular ağırlıklı olup bitki biyoloji konusuna ait bitkisel hormonlar ve fotosentez konusuna ait soruların daha ayırt edici olduğunu söylemek mümkündür. Biyoloji testi bilgiyi ölçen ve yorum gerektiren soruları dengeli biçimde içermektedir. Ayrıca 2018-2019 öğretim programında yeni düzenlenen canlılar ve çevre konusundan da bir adet soru bulunmaktadır. Sorular net ve anlaşılır şekilde ifade edilmiştir.

 

TARİH BÖLÜM BAŞKANI KAHAR ALKAN

TARİH AYT-1

Tarih sınavında soru dağılımı 2018 AYT-1’deki ile aynı doğrultuda olup 9. Sınıf öğretim programından 4 soru, 10. Sınıf öğretim programından n 2 soru 11. Sınıf öğretim programından 4 soru sorulmuştur. Sınav soruları orta güçlükte olup, sınavın belirleyici sorularının, 9. Sınıf ‘’İlk Türk Devletleri” ünitesinden gelen soru ile 11. Sınıf ‘’Atatürk İlke ve İnkılapları” ünitesinden gelen sorular olacağını söylemek mümkündür.

Sınavdaki 10 sorunun, 7’si bilgi düzeyindeki sorulardan oluşurken 3 soru ise yorumlama yapmayı gerektiren sorulardan oluşturmaktadır. Sorular açık ve net olmakla birlikte öğretim programı dışı herhangi bir soruya yer verilmemiştir.

TARİH AYT-2

Tarih sınavında çıkan soru dağılımı 2018 AYT-2’deki soru dağılımı ile aynı doğrultuda oluşturulmuş olup 9-10-11. Sınıf öğretim programından 3’er soru 12. Sınıf öğretim programından ise 2 soru şeklinde oluşmaktadır. Sorular orta güçlükte olup, Tarih AYT-2 sınavının belirleyici sorularının 9. Sınıf ‘’Tarih Bilimine Giriş’’ ünitesinden gelen soru, 11. Sınıf  ‘’XX. Yüzyılda Osmanlı Devleti’’ ile 12. Sınıf  ‘’İki Savaş Arasında Türkiye ve Dünya’’ ünitesinden gelen soruların olacağını söylemek mümkündür.

Sınavdaki 11 sorunun, 7’si bilgi düzeyindeki sorulardan oluştururken 4 soru ise yorumlama ve analiz yapmayı gerektiren sorulardan oluşmaktadır. 2018 AYT-2 soruları ağırlıklı bilgi düzeyi sorulardan oluşurken 2019 AYT-2’ye çıkarım yapmayı gerektiren soruların da eklendiği belirlenmiştir.

COĞRAFYA BÖLÜM BAŞKANI ARZU YETKİN

Soruların açık, anlaşılır, bilgiye dayalı ve yorum gerektiren, çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği türde olduğu ve sınavın geçen yıla göre daha kolay sorulardan oluştuğu belirlenmiştir.

11 ve 12. Sınıf öğretim programı kapsamında hazırlanan ve konu dağılımının dengeli olduğu bu sınavda, grafik, harita ve istatistiksel veri içeren sorulara geçen yıla göre daha az yer verildiğini söylemek mümkündür. 

Soruların büyük bölümünün Çevre, Turizm, Geri Dönüşüm, Kültür Miraslarının korunması gibi güncel konularla bağlantılı olduğu ve sınavda ezbere dayalı sorulardan kaçınıldığı görülmüştür.

 

FELSEFE BÖLÜM BAŞKANI FİLİZ YILDIRIM

Felsefe grubu sorularında 1 soru Epistemoloji (Bilgi Felsefesi), 1 soru Estetik (Sanat Felsefesi), 1 soru Ontoloji (Varlık Felsefesi), 1 soru Sosyal Psikoloji, 1 soru Psikoloji Bilimini Tanıyalım, 1 soru Öğrenme, 1 Soru Toplumsal Yapı, 1 soru Sosyolojiye Giriş, 1 soru Birey ve Toplum, 1 soru Mantığa Giriş, 1 soru Klasik Mantık, 1 soru Sembolik Mantık ünitelerinden gelmiştir. AYT Felsefe soruları ile TYT Felsefe soruları benzer tarzda olup, paragrafların özgün ve güncel olması dikkat çekmektedir. Felsefe ve Sosyoloji soruları 2018 AYT’de olduğu gibi yoruma dayalı olsa da seçenekleri eleyebilmek için öğretim programı bilgisine hâkim olmak önemldir. 2018 AYT Psikoloji ve Mantık soruları bilgi ve yorum ağırlıklı iken AYT 2019’da Psikoloji ve Mantık soruları sadece konuyu bilen öğrencilerin yapabileceği sorulardan oluşmuştur.

Din kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden muaf öğrencilerin çözmesi gereken Felsefe Grubu sorularında 1 soru Felsefeyle Tanışma, 1 soru Siyaset Felsefesi, 1 soru Ruh Sağlığı ve Savunma Mekanizmaları, 1 soru Birey ve Toplum, 1 Soru Toplumsal Kurumlar, 1 soru Sembolik Mantık ünitelerinden çıkmıştır. Öğretim programı bilgisine hâkim olan öğrencilerin kısa sürede çözebileceği sorular sorulmuştur.


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)