adscode
adscode

Bakan Selçuk'tan yüz yüze sınav açıklaması: Derhal yaparız!

Milliyet gazetesi yazarı Abdullah Karakuş’a konuşan Bakan Selçuk her senaryoya karşı hazırlık yaptıklarını, öğrencilerin motivasyon, sosyal ve duygusal eksikliğini gidermek için özel bir çalışma yapıldığını açıkladı.

Bakan Selçuk'tan yüz yüze sınav açıklaması: Derhal yaparız!
Eğitim
Güncelleme : 27-Apr-21 17:18

Bakan Selçuk ile okulların açılıp kapatılmasından sınavların olup olmamasına, bakanlığın salgın dönemi çalışmalarından salgın sonrasında öğrencilerin sosyal ve duygusal eksikliklerinin giderilmesine yönelik yeni projeleri dahil birçok konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Milliyet gazetesi yazarı Abdullah Karakuş’a konuşan Bakan Selçuk her senaryoya karşı hazırlık yaptıklarını, öğrencilerin motivasyon, sosyal ve duygusal eksikliğini gidermek için özel bir çalışma yapıldığını açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yaptığı açıklamalar şöyle:

Mardin / Salgından en çok etkilenenlerin başında çocuklarımız geliyor. Bir senedir okullarını ve arkadaşlarını özlediler.


Bu süreçte eğitim ve öğretim hayatında geri kalmamak çok önemli.

Öğrencilerin eksik kalmamaları için gece gündüz çalıştıklarını belirten Selçuk, “Eğer risk varsa kapatırız, yoksa açarız. Her senaryoya karşı hazırlık yapıyoruz” diyor. Selçuk Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

HER BİR EVLADIMIZA ULAŞMA ÇABASINDAYIZ

Salgın döneminde hangi sorunlarla karşılaştınız?

Yüzyılda bir denk gelebilecek bir hadise karşısında eğitimde alternatifler üreterek her bir evladımıza ulaşmak çabasındayız. Milli Eğitim Bakanlığı adına bir sene zorlu ama çok öğretici ve verimli geçti. Okullar genel olarak kapalı olsa da okul öncesi eğitim kurumlarını, ilkokulları ve köy okullarını elimizden geldiğince açık tutmaya çalıştık. Ayrıca dünyada olduğu gibi bizde de uzaktan eğitime bazı erişim sınırlılıkları yaşandı. Biz erişim sınırlılıkları olan çocuklarımızı hane hane biliyoruz. Onların cihaz ve internet ihtiyaçlarını da karşılıyoruz. Bunların tamamının takibini de her ay düzenli olarak bağımsız bir araştırma şirketine yaptırdığımız saha araştırması neticesinde yapıyoruz.

225 MİLYON 79 BİN SAAT DERS

Çözüm için neler yapıldı?

EBA’da bugün eş zamanlı kullanıcı sayısı 1 milyon seviyesine yaklaştı. Şu an; günlük toplam 500 bin şubede, 3 milyon saat canlı ders işlenebiliyor. Bugüne kadar 225 milyon 79 bin 143 saat canlı ders yapıldı. 15 bin 221 EBA Destek Noktası ve 191 EBA Mobil Destek Aracı oluşturuldu. Aylık 25 GB internet kotasına sahip 700 binden fazla tablet bilgisayar setinin öğrencilerimize dağıtımı tamamlandı. Alanında uzman 112 farklı branşta yaklaşık 1000 gönüllü öğretmen görev aldı. EBA kanallarında 15 bin 277 saat yayın yapıldı. Eğlenceli ve keyifli vakit geçirmelerine katkı sağlayacak 1020 ders dışı etkinlik ve TBA videosu hazırlandı. 16 Nisan 2021’e kadar EBA 20 milyar 863 milyon 904 bin 219 kez ziyaret edildi.

YOUTUBERDAN BİLE DİNLEYEBİLİRLER

Çocuklar eksik kalır mı?

Bizim eksikliği en çok hissettiğimiz yer köy okulları ve sınav grupları oldu. Biz bunları hep açık tuttuk. Sınav grupları yüz yüze kurslara da gidebildi. Mobil uygulama istiyorum diyen için de mobil uygulama var. Telefonda soru sormak istiyorum, o da var. Bana soru paketi verin, o da var. Televizyon izlemek istiyorum, o var. Youtuberdan dinlemek istiyorum, o da var. Randevu bile almanın zor olduğu Türkiye’nin alanında en başarılı hocalarından rica ettik, ders anlatımlarıyla video kütüphanesi oluşturduk. İsterse ondan dinleyebilir. Öğrenci 5 ayrı noktadan ders alabiliyor. Şimdi eskiden olmadığı kadar çok kaynak var.


DÜNYADA EN ÇOK KAPATAN 4. ÜLKEYİZ

Sınavların olup olmaması ve okulların açılıp kapatılmasına yönelik tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çocukların ve ülkenin geleceğini düşünerek karar almamız gerekiyor. Bizi sevsinler diye ya da sosyal medyadaki taleplere göre karar almak doğru görünmüyor. Bir çocuk eğer bir sene çalışmazsa hayatı boyunca çalışma alışkanlıkları, ödev yapma disiplini, azimli ve kararlı devam etme arzusu bütün bunlarda zayıflama olur. Sonra toparlayamazlar. Bunlar tam kişiliğin olgunlaştığı ve netleştiği, hayat boyu oluşmuş kullanılacak alışkanlıkların ortaya çıktığı dönemdir. Bu yüzden liselerde tamam 6 sınav olmasın ama 1-2 tane olsun istiyoruz. Koşulları dikkate alarak sınav tarihlerini de erteliyoruz. İnatla ısrarla devam etmiyoruz. Bazen okulları ‘kap-açıyorsunuz’ diye espriler yapıyorlar. Eğer risk varsa kapatırız. Yoksa açarız. Bunu niye söylüyorum? Arkadaşlarımızla hep buna karar veriyoruz. Biz ‘fırsat varken kullanalım risk varken de geri çekilelim’ diyoruz. Prensip olarak böyle hareket ediyoruz. En çok okul kapatan ülkelerde 4. sıradayız, çünkü adımlarımızı tedbirli atıyoruz. Okullar açık diye şikâyet edildiğinde daha ne kadar kapatmamız gerekiyor. Dünyada dördüncüyüz. Bu yüzden de dengeye ihtiyacımız var. Önümüzdeki dönemde de dengeli politikaları devam ettireceğiz.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)