adscode
adscode

Başka felaket istemiyoruz ama!..

2020, daha yarısına bile gelmeden, son 150 yılda halkı en derinden etkileyen yıl olarak gösteriliyor. Keşke bu kadarıyla kalsa!

Başka felaket istemiyoruz ama!..
Milliyet Diyalog

CHP Milletvekili Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’nin küresel ısınmaya bağlı kum ve toz fırtınasını tetikleyen hassas bir bölgede yer aldığını açıklamış. Eyvah ki eyvah!..

Şimdi bu da nereden çıktı, kafa karıştırmayın, felaket tellallığı yapmayın diyenler elbette çıkacaktır...

22 Ocak tarihli Milliyet’in manşeti “Koronavirüs alarmı”ydı ve o zaman da benzer ithamlarda bulunulmuştu ve gelinen nokta ortada!

İşte bu yüzden, her türlü uyarıyı dikkate almakta yarar var. Özellikle de bilim insanlarının ve bilim kurullarının uyarılarını!

Ne kadar hazırız?

Artık yeni bir felaket haberi duymak istemiyoruz dedikçe, tedirgin edici yeni haberler geliyor. Gelmeye de devam edecek.

Tıpkı depremler gibi, durduramayacağımız afetlere karşı önlem almak sanki en doğru karar gibi gözüküyor. Şunu asla unutmayalım: Deprem, koronavirüs ya da afetler değil, ihmaller öldürüyor!..

‘Bir bu eksikti!’

Diğer afet haberlerini duymuştum ama Gürer’in soru önergesiyle ortaya çıkan son gelişmeleri, sizleri bilmem ama ben ilk kez duyuyorum.

İsterseniz gelin önce bir habere göz atalım:

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan gelen yanıt, Türkiye’nin kuraklık ve çölleşme riski açısından en hassas bölgede yer aldığını ortaya koydu. Gürer, soru önergesinde kum ve toz fırtınalarının son yıllarda etkisini artırdığına dikkat çekerek,

- “Etki alanında olan illerimiz hangileridir?

- İklim değişikliğinin de etkisiyle kurak ve az yağışlı olan bölgelerde toprağın doğal özelliklerinin kaybolmasına neden olan bu oluşumun etkilediği, tarımsal üretim yapılamayacak duruma gelen arazi miktarı ne kadardır?

- İklim değişikliğinden kaynaklı, toprakta oluşan tahribatın etkilerini azaltmak ve var olanları korumak adına ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

- Kum ve toz fırtınalarının doğanın yanı sıra insan üzerinde etkileri de araştırılmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Önergeye yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Yönetmeliği gereğince, kum ve toz fırtınalarının etkili olacağı tahmin edilen günlere yönelik Meteoroloji Genel Müdürlüğü web sayfasında yapılan bilgilendirmelerle Taşra Teşkilatının her yıl konunun takibi için uyarıldığını belirtti.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)