adscode
adscode

Bayburt taşı ile sandal yaptılar

​Bayburt Üniversitesi’nce, Bayburt taşı kullanılarak yapılan sandal suya indirildi.

Bayburt taşı ile sandal yaptılar
Eğitim
Üniversitenin Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin ve öğrencileri tarafından "Ferrocement Tekniği" ile üretilen beton sandal, YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan ve Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun'un da katılımı ile Yeni Şehir Parkı'ndaki gölette yüzdürüldü.      
YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, sandalı suya indirdikten sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, Bayburt taşı kullanılarak üretilen sandalın mühendislik fakültesinin minik bir başarısı olduğunu söyledi.
      
Çalışmanın önemli bir başlangıç olduğunu dile getiren Doğan, "Çünkü mühendislik fakülteleri de yaptıkları Ar-Ge çalışmalarıyla ürettikleri yeni mamullerle Bayburt'un, üniversitenin, ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacak yeni buluşlara imza atacaklardır. Bütün üniversitelerimizde olduğu gibi Bayburt'ta da bu tür çabaların sonuç vermeye başladığını görüyoruz ve bundan büyük bir memnuniyet duyuyoruz" dedi.
      
Sudan hafif taş
      
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun ise Bayburt'ta yoğun şekilde bulunan ve Bayburt taşı olarak adlandırılan taşın önemli bir duvar elemanı olduğunu belirterek, "Mühendis arkadaşlarımız taş üzerine birtakım çalışmalar yaparak sudan hafif malzeme ürettiler, Bayburt taşını sudan hafif bir malzeme haline getirdiler. O malzemeyle de bir sandal yaptılar. Bu sandalı da şu anda yüzdürdüler" dedi.
      
Bu çalışmanın Bayburt taşının tanıtımına önemle katlı sunacağı kaydeden Coşkun, şöyle devam etti:
"Türkiye'de bu amaçlı birkaç deneme var ama başarılı olan denemelerden biri de bizim denememiz. Bazıları batmış, yüzdürülememiş, bazılarını tam rantabl çalıştıramamışlar. Bununla aslında biz şunu demek istiyoruz. Bayburt taşı binalara yük vermeyen, hafif, gerek dış kaplamada, gerek duvar elemanı olarak kullanmada çok yükü olmayan hafif bir taştır. İnşaat alanında çok rahatlıkla kullanılacak bir taştır. Bunu ispat etmeye çalışıyoruz. Genç arkadaşlarımızı bilimsel çalışmalar açısından her türlü desteği vermeye hazırız. Onların ufku geniş olsun yeter ki. Bir idealleri olsun, onun peşine koştursunlar. Biz üniversite olarak her türlü projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz."
      
Özel beton kullandılar
      
İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlker Tekin, salın yapımında özel bir beton kullandıklarını belirterek, "Salın yapımında Bayburt taşı betonda agrega olarak kullanıldı. Bayburt taşı çok önemli bir malzeme, hafif bir malzeme. Fazla miktarda su emiyor ancak biz betonda su emme özelliğini de oldukça aşağılara çekerek salda denemeye çalıştık. Yaptığımız sal iki gündür suda. Herhangi bir su alma ya da harabiyete uğramadı" dedi.
      
Beton sandalın ahşap ve fiber sandallara göre çok daha dayanıklı olduğunu dile getiren Tekin, "Herhangi bir bakım gerektirmez. Biz beton için en az 20 yıllık bir süre tanımlıyoruz. Bu sandalın çok daha uzun süreler bize hizmet edebileceğini düşünüyorum. Türkiye'de bizim araştırmalarımıza göre ODTÜ ilk olmak üzere İTÜ ve sonrada Osman Gazi Üniversitesinde çeşitli hocalar bu proje üzerinde çalışmışlar ancak bazıları başarılı, bazıları başarısız olmuş. Biz şu an Türkiye olarak beton tekne üretiminde çok söz sahibi değiliz. Amacımız aslında biraz da bunu sağlamak. Bu tekneler ve sallarla her şey yapmak mümkün" diye konuştu.
      
Tekin, Bayburt taşı atıklarını kullanarak salı ürettiklerini  belirterek, "Böylece hem çevreye duyarlı bir malzeme üretmiş olduk hem de çok faydalı, ekonomiye de dönüşebilecek bir ürün haline geldi. Biz bu Salı sadece derede denedik. Denizde çok daha büyük ve anlamlı imalatlar yapılabileceği görüşündeyim. Bu da aslına bakarsanız inşaat mühendisliği bölümlerinde ki öğrencilerin ne kadar yeterli olabileceği ve neler yapabildiğinin de bir göstergesidir. Bu sal hafif bir sal olup ferrocement tekniği ile üretildi" dedi.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)