adscode
adscode

Bilgisayar ve Televizyon Bağımlılığı

Çocukların bilgisayar ve tv karşısında geçirdikleri zamanı dengelemek anne babaların önemli görevlerinden bir tanesidir. Bilgisayar ve televizyona gün süresinde 1-2 saatten fazla zaman ayrılmamalıdır.

Bilgisayar ve Televizyon Bağımlılığı
Türkiye'den Haberler
Özellikle çocuklar tatil dönemlerinde bilgisayar ve televizyonların başından kalkmıyorlar. Oysa bu durum çocukların gelişimini olumsuz etkileyebiliyor. Televizyonun aşırı izlenmesi çocuklarda obeziteden, sosyal gelişim geriliğine kadar pek çok olumsuz sonuç doğurur. 2 yaş altı çocukların televizyon izlemeleri onlar için oldukça zararlıdır.

Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Bebeklik dönemi 0-2 yaş arasıdır. Bu dönemde bebek insanlarla temas kurmaya ve iletişime geçmeye ihtiyaç duyar. Bu hassas dönemde televizyona fazla mağruz kalan bebeklerin gelişiminde gerilemeler görülebilir. Televizyonda yayınlanan çocuklara uygun olmayan içerikler, çocukların korkmasına ve şiddete yönelmesine neden olabilir

Ebeveynlerin çocukların bilgisayar ve televizyon kullanımlarını dengeleyebilmeleri için sınırlar koymaları ve bu sınırları hayata geçirmeleri gerekir. Öncelikle çocuğun televizyon saatleri belirlenmeli ve bu saatlerin dışına çıkılmasına izin verilmemelidir. Evde televizyon izleme zamanlarının da belirlenmesi gerekir. Hep birlikte yemek yerken televizyon kesinlikle açılmamalıdır.

Bilgisayar ve televizyona günde 1–2 saatten daha fazla vakit ayrılmamalıdır. Çocuk daha çok yalnız olduğunda bu türden aktivitelere yönelir. Televizyonun ödül ya da şantaj olarak kullanılmaması, ebeveynin meşgul olduğu zamanlarda televizyonun bir kurtarıcıya da dönüşmemesi gerekir. Çünkü böyle bir durum belirli bir program geliştirmenizi de engeller. Çocuklar anne babalarını örnek aldıkları için bu durumda çok dikkatli davranmalısınız. Çocuğun uygulamasını istediğiniz davranışları öncelikle siz uygulamalısınız.

Televizyon ve bilgisayar başında vakit geçirmek yerine çocuğun arkadaşları ile beraber olması onlarla oyunlar kurması kendilerinin üzerinde anlaştığı kurallar çerçevesinde zaman geçirmeleri onların hem deşarj olmalarını hem de iyi zaman geçirmelerini sağlar. Çocuğun sokakta oynadığı oyunlar da sosyal ortamını ve duygusal gelişimini olumlu yönde etkiler.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)