adscode
adscode

Bilim öcü mü?

Atatürk, “Benim söylediklerimle, bilim arasında bir çelişki varsa, bilimi esas alın” der ve hayatta en hakiki mürşidin ilim olduğunu söyler. “İlim Çin’de de olsa gidip alın” diyen bir dinimiz var. Bunu hep böyle bildik, böyle gördük...

Bilim öcü mü?
Milliyet Diyalog

Akıl ve bilimin temel esaslarından biri de sorgulamaktır. Yani yeri geldiğinde bilimi de sorgulayacaksanız, sorgulamalısınız da.

Tıpkı aşağıda olduğu gibi...

Bilimin ne olup olmadığını, kimin, hangi amaçla nasıl kullandığına geçmeden önce, isterseniz gelin, eğitime, bilime ve bilim insanlarına yönelik, şu çok çarpıcı sözlere bir göz atalım:

Dışarıdan müfredatlar, kitaplar, dersler yoluyla sürekli olarak propagandist bir tarzda verilen eğitimsel içeriklerin, aslında insan ruhunu toksik bir etkiyle nasıl bozduğunu, çürüttüğünü çok net bir biçimde görüyoruz.

Bugünkü bilimin neye hizmet ettiği ve sermayenin güdümünde bizi nereye doğru ittiği konusunda bir sorgulamaya ihtiyacımız var.

Dünyadaki büyük ekonomik krizleri en büyük üniversitelerde eğitim alanlar çıkartıyor.

Bilimin, teknolojinin gücü arttıkça ölümün gücü artıyor.

Bilgi, eğer bir ahlak telakkisine oturmazsa ve hizasını bir etik nosyondan almazsa tümüyle insanlığın hayrına, çıkarına değil, tümüyle zararına olduğunu rahatlıkla gündeme getirebilir...

Yukarıdaki sözler, bilime karşı olan birinden değil de bir bilim insanından geliyorsa, çok daha önemlidir. Üstelik görevi, eğitimi ve bilimi, etik değerler üzerine oturtup, insanlık yararına kullanılmasını sağlamaksa, çok daha önemli!..

Yukarıdaki sözler Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Ziya Selçuk’a ait.

Sözlerini kanıtlayacak binlerce argüman bulunabilir ama tam tersini kanıtlayacak yüz binlerce ayrıntı söz konusu.

Bilimden korkmak, her kötülüğün kaynağının bilim olduğuna inanmak ve inandırmaya çalışmak, hiç kimseye yakışmaz ama bilim insanlarına hiç yakışmaz!

Evet, eğitim ve bilim, yanlış ellerde yanlış amaçlarla kullanılırsa, çok kötü sonuçlar doğurabilir ama sınav odaklı bir öğretime yönelip, eğitimi ve etik değerleri unutmanın faturası çok daha ağırdır...

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    1 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (1)