adscode
adscode

Binanın tasarımı eğitimi de etkiliyor

Doğru mimariyle tasarlanan okul binaları, güvenli eğitim ortamı sunmanın yanı sıra çocukların okula bağlılıklarını da artırıyor. Yapının depreme dayanıklılığı, doğal havalandırma ve aydınlatmaya sahip olması ise çok önemli.

Binanın tasarımı eğitimi de etkiliyor
Eğitim
Güncelleme : 29-May-22 12:42

Okul seçiminde kriter çok olunca, aileler çoğu zaman okulun mimarisini yakından incelemiyor. Oysa ki doğru mimariyle tasarlanan binalar hem güvenli eğitim ortamı sunuyor hem de çocukların okula bağlılıklarını artırıyor. Bu noktada en önemli kriter yapının depreme karşı dayanıklı olması. Yine yangın gibi acil durumlarda kaçış planlarının titizlikle çözülmesi de şart. Sosyal, kültürel etkinlik alanlarının yeterliliğinin yanı sıra okul iç mekânlarının renkli, sanatsal öğelerle donanmış ve bol ışıklı olması da dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alıyor. Okul tercih ederken, mimarisinde başka neler önemli? Bu konuda gözden kaçmaması gereken detayları, Milliyet'ten Ozan Ömer Kadüker, Evrenol Mimarlık Kurucu Ortağı Mehpare Evrenol’a sordu:

 
YEŞİL MEKÂNLAR UNUTULMAMALI

- Aileler okulları gezerken, mimari açıdan nelere dikkat etmeli?

En önemli konu sadece derslikler değil derslik dışı mekânlarda da eğitimin sürekliliğinin sağlanması gerektiğidir. Bu nedenle sosyal, kültürel ve spor etkinlik alanlarının yeterliliğine dikkat edilmeli. Okul iç mekân tasarımları ise renkli, sanatsal ögelerle donanmış ve bol ışıklı olmalı. Doğal aydınlatma, doğal havalandırma ve yeşil mekanlar nitelikli bir eğitim binasında olması gereken özelliklerdir.

- Okullarda hangi güvenlik önlemleri alınmalı?

İstanbul’da beklenilen olası depremi düşünecek olursak okul binalarının sağlamlığı en önemli konu. Okulların deprem sonrası toplanılacak alanlar olması nedeniyle tıpkı hastanelerde olduğu gibi normal binalardan daha sağlam bir şekilde ve en fazla 3 katlı olarak inşa edilmesi gerekiyor. Açık alanlara çocukların seri ulaşımının sağlanmış olması da önemli bir nokta. Yangın gibi acil durumlarda kaçış planlarının son derece titizlikle çözülüp standartlara uygun bir biçimde hazırlanması gerekmektedir.

- Koronavirüsle sosyal mesafe, doğal havalandırma gibi konularının da önemi arttı. Okulların bu konuda düzenleme yapmaları gerekir mi?

Kalabalık ortamlarda temiz havaya ulaşmak ve sosyal mesafeyi koruyabilmek sağlığımız için önemli bir konu haline geldi. Okul binalarında, öğrencilerin her mevsim geniş, ferah ve aydınlık teneffüs alanı ihtiyaçlarını karşılamak gerekiyor. Doğal ışığa ve temiz havaya ulaşabildikleri yeşil alanlar, büyük ağaçlık bahçeler ve açık-kapalı spor alanlarının da okullarda olmazsa olmaz donatı alanları olduğunu düşünüyorum.

 

Binanın tasarımı eğitimi de etkiliyor

Evrenol Mimarlık Kurucu Ortağı Mehpare Evrenol

DEPREME HAZIRLAR MI?

Son yıllarda yaşanan depremlerden sonra bazı okulların hasarlı hale gelmesi velileri ve öğrencileri endişelendiriyor. Bu noktada okulların yenilenmesi için çeşitli çalışmalar yapılıyor. Örneğin İstanbul Valiliği tarafından yürütülen İSMEP kapsamında 1314 okul, 38 yurt depreme karşı hazır hale getirildi. Ancak çalışmalara rağmen hâlâ dönüşümün sağlanmadığı okullar bulunuyor. Okulların diğer yapılara göre daha sağlam olması gerekse de birçok okulun deprem karnesi zayıf. Ayrıca apartmandan bozma özel okullar ve kurslar konusunda daha da dikkatli olunması gerekiyor.

BUNLARI İNCELEYİN

Uzmanlara göre okul mimarisinde dikkat edilmesi gereken başlıca konular şöyle:

- Deprem ve yangına karşı önlem

- Yaş grubuna uygun korkuluk yüksekliği

- Güvenli pencere açılma sistemleri

- Yanıcı olmayan malzeme seçimi

- Dersliklerde öğrenci başına en az 2 metrekare


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)