adscode
adscode

Bir Çift Ayakkabı Üretimi İçin 8 Bin Litre Su Harcanıyor

Türkiye’de hızlı nüfus artışı, kentleşme ve iklim değişikliği gibi nedenlerle tatlı su kaynaklarının miktarı hızla azalmakta.

Bir Çift Ayakkabı Üretimi İçin 8 Bin Litre Su Harcanıyor
Üniversite
2030 yılında 100 milyon nüfusa ulaşacağı tahmin edilen ülkemizde kişi başına düşen su miktarının da bin 519 metreküpten bin 120 metreküplere kadar ineceğine işaret eden çevre uzmanları ülke çapında bir ‘su yönetimi’ politikası uygulanması gerektiğini savunuyor. Bireysel olarak yapılması gereken tedbirlerin yanı sıra büyük işletmelerin de konuya hızla el atması gerekiyor.     




ŞİRKETLERİN YENİ POLİTİKASI ‘SU AYAK İZİ’

‘Karbon ayak izi’ ile ilgili tedbirlerin uygulanmaya başladığı günümüzde  ‘su ayak izi’ ile ilgili tedbirler de gündemde. Türkiye’nin sanılanın aksine su zengini bir ülke olmadığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Alternatif Enerji Kaynakları Teknolojisi Programı Sorumlusu Selen Çekinir şirketlerin alması gereken tedbirleri anlattı. Çekinir, “Su, yiyecek, giyecek gibi temel ihtiyaçlardan araba, cep telefonu gibi özel ihtiyaçlara kadar tüm ürünler için temel bir girdidir. Şirketlerin su ayak izi ise mal veya hizmet üretimi için kullanılan toplam suyun ölçüsüdür. Fakat hangi ürün için ne kadar su harcanıldığı bilinmezse su kaynaklarının verimli kullanılabilmesi imkansızdır. Özellikle su ayak izinin daha büyük olduğu kurum, kuruluş ve fabrikaların bu konuya daha çok dikkat etmesi gerekmektedir. Tüm bunların hesaplanması, doğru kullanılması ve su tüketiminin azaltılması için de doğru bir ‘su yönetimi’ şarttır” dedi.

MARKALAR TEHLİKEYE GİREBİLİR

Dünya Ekonomi Forumu’nun 2015 Global Risk Raporu’nda en yüksek önem derecedeki riskin ‘su krizi’ olduğunu vurgulayan Selen Çekinir, “Şimdiye kadar suyun sınırsız bir kaynak olduğu düşünülüyordu.  Fakat şirketlerin artık suyun önemi ile ilgili düşüncelerini değiştirmeleri gerekmekte. Aksi takdirde markalarını ve güvenirliklerini tehlikeye sokabilir. Aynı zamanda bu bir çevresel farkındalıktır ve şirketler de bu konuya sosyal sorumluluk olarak yaklaşmalıdır. Şirketler, büyüme hedeflerini belirlerken bulundukları veya etkiledikleri havzalardaki su miktarının sürdürülebilirliğini dikkate almalıdır ve bu havzalardaki azalma ve kirlilik gibi problemlerin çözümünde rol almalıdır. Suyu verimli kullanmanın yanı sıra tüm tedarik zinciri boyunca su kullanımını azaltmalıdır. Ayrıca operasyonlarında suyu verimli kullanmanın ötesine geçerek tüm tedarik zinciri boyunca su kullanımını dikkate almalıdır ve bununla ilgili çeşitli standartlar oluşturmalıdır. Eğer tüm bu önlemler alınmazsa üretim durmak zorunda ve tedarik zinciri de kırılmak durumunda kalacaktır.” bilgisini verdi.

DENİZ SUYUNDAN FAYDALANABİLİRİZ

Türkiye’de üretimin su ayak izinin yaklaşık olarak yüzde 90’ının tarım sektöründen kaynaklandığını hatırlatan Çekinir, deniz suyundan tatlı su etmenin mümkün olduğunu da söyledi. Ancak bunun sınırsız olmadığını belirten Çekinir, “Sınırsız gibi görünen deniz suyunun kullanımı birtakım kısıtlar içeriyor. Birincisi tuzundan arındırılmış deniz suyu her alanda, her amaç doğrultusunda kullanılamıyor. İkincisi ise tuzdan arındırma işlemi için yine bir enerji gerekiyor. Bu da enerjide kaynak sıkıntısı sorunu yaratabiliyor” dedi.

2 GRAMLIK MİKROÇİPE 32 LİTRE, BİR ÇİFT AYAKKABIYA 8 BİN LİTRE SU

Bazı teknoloji ve gıda ürünlerinin üretim başına harcanan su miktarları:

-Bir çift deri ayakkabı için 8 bin litre su
-Bir A4 kağıt için 10 litre su
-Yarım kilo peynir için 2 bin 450 litre su
-Bir dilim ekmek için 40 litre su

-100 gramlık bir patates için 25 litre su
-200 gramlık paket patates cipsi için 185 litre su
-1 hamburger için 2 bin 400 litre su
-Bir çift deri ayakkabı için 8 bin litre su
-Bir A4 kağıt için 10 litre su
-2 gramlık bir mikroçip için 32 litre su

Su ayak izi nedir?

Su Ayak İzi, birim zamanda harcanan ve kirletilen su miktarı ile ölçülmektedir. Bir ürünün su ayak izi, ürünün tüketiciye ulaşana kadar izlediği yolda tüketilen suyun toplamı, yani üretim sırasında ve üretimden sonra tüketiciye ulaşana kadarki süreçte harcanılan toplam su miktarıdır.

Türkiye’nin Su Kaynakları Potansiyeli

Yıllık Yağış Miktarı: 501 milyar metreküp

Buharlaşma: 274 milyar metreküp

Yeraltına Sızma: 41 milyar metreküp

Tarımda kullanılan: 32 milyar metreküp

İçme Suyu için kullanılan: 7 milyar metreküp

Sanayide kullanılan: 5 milyar metreküp

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)