adscode
adscode

Bölüm değil üniversite seçin

Üniversiteden mezun olacağınız 2020’li yıllarda iş dünyasında çok şey değişmiş olacak. Her şeye hazırlıklı becerilere sahip olmak için sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun

Bölüm değil üniversite seçin
Eğitim
LYS sonuçları açıklandı. Hepiniz farklı farklı sonuçlar aldınız. Bazılarınız çok sevindi bazılarınız üzüldü. Peki, önemli olan bu puan mı, yoksa kariyer planlama mı? Sizler sınav puanına kilitlendiniz; çünkü size o puanların çok önemli olduğu, o puanlar yükseldikçe iyi üniversiteye gideceğiniz, iyi hocaların iyi üniversitede olduğu ve bu hocaların size her şeyi öğretebileceği söylendi. Siz de haklı olarak buna odaklandınız. Ancak mutlaka göz önünde bulundurmanız gereken çok önemli bir konu var. O da üniversiteden mezun olduğunuz yıllarda iş dünyasında birçok değişiklik olacak. Bu nedenle tercihlerinizi buna göre yapın.

Hepinizin amacı üniversite bittiğinde hedeflediğiniz sektörde kariyer yapmak. Yani bu demek oluyor ki hepimiz mezun olduğumuzda bir CV yazacağız. İşte şimdi sizler CV'nize karar veriyorsunuz.

Tercihlerde bölüm değil üniversite seçin. Çünkü siz 2020 yılının dünyasının iş yaşamına başladığınızda bu mesleklerin çoğu olmayacak. Olacak tek şey her şeye hazırlıklı becerilere sahip "yeni dünya insanı" olacak. Bu yüzden sizi bu amaca ulaştıracak üniversiteyi bulun.

ŞANA, ŞÖHRETE KANMAYIN
 Sınava girdiniz, bazı puanlar aldınız. Birileri size sadece adından ve şanından dolayı üniversiteler önerecek. Sizde iyi sanıp tercih edeceksiniz. Neyse yazacaksınız ve bazı üniversiteleri kazanacaksınız. Sonra dersler göreceksiniz hiçbir şey öğrenemeyeceksiniz. Kimse size aslında yeni dünyayı ve değişen dünyayı öğretmeyecek çünkü kendisi korktuğu için o dünyayı sizden gizlemeye çalışacak. Gittiğiniz üniversitede yurtdışı imkânlar yoksa ve öğretim dili İngilizce değilse zaten boşuna okuyacaksınız. Çünkü okulu bitirdiğinizde çalışmak isteyeceğiniz şirket uluslararası bir şirket olacak ve sizi işe almayacak.
 Kampus üniversiteleri yerine kent üniversitelerini tercih edin, kentten kopmayın, hayatın içinde kalın.
 İngilizce eğitim alın. Bu çağda bilim ve yaşam dilinin İngilizce olduğunu unutmayın. Dünya vatandaşı olmak ve küresel dünyada iş yapmanı tek koşulu bu unutmayın.
 En önemlisi üniversiteden yurtdışı eğitim talep edin. Çünkü dünyayı görmezseniz kendinizi kandırırsınız. Yurtdışında kampüsler, değişimler, profesyonel eğitimlerden bahsediyorum. İşte bu üç şartı sağlayan üniversiteye gittiğinizde geleceğin insanı olursunuz.

PUANA DEĞİL BAŞARI SIRASINA BAKIN
Unutmayın üniversite eğitimi kişiye özeldir. İsteyin, talep edin, araştırın ve dünyada doğrusu neyse onu isteyin. Çünkü bu imkanı bir kere yakalayacaksınız. Tercih listesi oluştururken 5 noktaya çok dikkat edin: 1-Asla puana değil, başarı sırasına bakın. Çünkü orası pek değişmez. 2-Tercihlerinizde bölümlerdeki değişim (yükselme-düşme) dikkate alın ve geniş yelpaze bırakın. 3-Özel koşullara dikkat edin, bir üniversiteyi tercih ederken özel koşullarını okumuş olun. 4-Farklı puan türlerini aynı listede istediğiniz gibi yazabilirsiniz. Örneğin 1'inci tercihiniz mf-3 tıp iken, 2'nci tercihiniz tm-3 hukuk olabilir. 5-Üniversiteleri görmeden temas kurmadan tercih yapmayın, mutlaka gezin.

Sabah

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)