adscode
adscode

''Branş öğretmeni ataması acilen yapılmalıdır''

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, “Branş öğretmeni ataması acilen yapılmalıdır” dedi.

''Branş öğretmeni ataması acilen yapılmalıdır''
Sendikalar

Bostan yaptığı açıklamada, “Bugün eğitimimizin en önemli sorunlarının başında yetersiz öğretmen istihdamı birinci sırada yer almaktadır. 12 yıldan beri iş başına gelen hükümetler bu sorunu çözme noktasında yeterli öğretmen atamasını ekonomik sıkıntıları ileri sürerek gerçekleştirmemişlerdir. Yetersiz öğretmen istihdamı eğitimimizin kalitesini doğrudan etkilemektedir. Nitekim 2003 yılından bu tarafa düzenli olarak PISA araştırmasına katılan ülkemiz, 2012 sonuçlarına göre öğrencilerimiz matematik, fen ve okuma-anlama beceri düzeyleri konusunda OECD ortalamalarının gerisinde kalmıştır” dedi.

PISA’nın geniş kapsamlı tarama araştırması yapan kuruluş olduğunu belirten Bostan, “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA), OECD ülkeleri başta olmak üzere dünya ekonomisinin yüzde 80’ini temsil eden 65 ülkeden ülke eğitim sistemlerinin öğrencileri ne kadar iyi yetiştirdiğini ölçmek üzere 15 yaşındaki öğrencilerin katıldığı en kapsamlı tarama araştırmasıdır. 2012 PISA Raporu’na göre Türkiye, 65 ülke arasında genel ortalamada 45. sırada yer almaktadır. Ülkemiz matematikte 44. sırada, fen bilgisinde ise 43. sırada, okuma- anlama becerilerinde de 42. sıradayız. Ülkemiz, hem genel ortalamada hem de alan testlerinin tamamında OECD ortalamasının oldukça altında bulunmaktadır. Nitekim OECD ülkeleri sıralamasında 2003 yılından bugüne tüm raporlarda Meksika’nın ardından en kötü performansı sergileyen ülkemiz, OECD’ye yeni üye olan Şili’nin son sırada yer alması sayesinde sondan üçüncülüğe yükseldi. Bu sonuçlar eğitimimiz adına utanç vericidir” ifadelerini kullandı.

Öğretmen ataması için yeterli kaynak olmadığını açıklayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı eleştiren Bostan, “Bir taraftan Başbakan ülkemizin dünyanın 16. ve Avrupa’nın da 6. büyük ekonomisi olduğunu, kişi başına GSYH’nin da yaklaşık 10 bin 700 dolara yükseldiğini söylerken, diğer taraftan yeterli öğretmen ataması için kaynak olmadığını ifade etmesi büyük bir çelişkidir. 2014 yılında çalışmadan para kazanan rantiyeciye ödenecek yıllık 52 milyar TL faiz gideri bütçeyi etkilemezken, öğretmen atamasının bütçeyi etkilemesi abesle iştigaldir” dedi.

Konuya ilişkin 81 ilden bilgi talep edildiğini ifade eden Hanefi Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk Eğitim-Sen olarak, Türkiye genelinde ücretli öğretmen sayısını tespit etmek amacıyla 81 il valiliğine birer yazı yazılarak bilgi talep edildi. Talebimize 68 il valiliği cevap verirken, 13 valilik de cevap vermedi. 68 ilden gelen bilgilere göre bu illerde ücretli öğretmen sayısı 55 bin 987’dir. Ücretli öğretmenlerin 23 bin 117’si Eğitim Fakültesi mezunu, 23 bin 248’i lisans mezunu, 9 bin 622’si ön lisans (iki yıllık meslek yüksek okulu) mezunudur. Özel uzmanlık gerektiren zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni ve branş (alan) öğretmeni olarak ön lisans (iki yıllık meslek yüksek okulu) mezunlarına görev verilmesi, eğitimdeki kalitenin neden istenilen düzeyde olmadığını açıkça ortaya koymaktadır.”

Türkiye’deki öğretmen açığı sayısının 121 bin 773 olduğuna dikkat çeken Bostan, “Valiliklerin verdiği bilgiye göre, 62 ilde okul öncesi öğretmenliğinde 3 bin 815, sınıf öğretmenliğinde 5 bin 824, zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmenliğinde 7 bin 500, branş (alan) öğretmenliğinde 76 bin 613 olmak üzere toplam norm kadro ihtiyacı 93 bin 752’dir. Diğer illeri de hesaba kattığımızda norm kadro açığının 120 bin ile 140 bin arasında olduğu tahmin edilmektedir. Nitekim 29 Ekim 2013 tarihinde basında yer alan haberlere göre Milli Eğitim Bakanlığı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderdiği rakamlara göre ülkemizdeki öğretmen açığı 121 bin 773’dür” dedi.

Veriler doğrultusunda eğitimin ciddiye alınmadığını ileri süren Bostan, “Bu kadar büyük sayıda öğretmen açığı söz konusu iken; kadrolu öğretmen istihdam etmeyip ücretli öğretmenlerle açığın kısmen kapatılmaya çalışılması eğitimi ciddiye almadığımızın en önemli göstergesidir. Yine ülkemizin ekonomik durumunun çok iyi bir konumda olduğunun dillendirildiği bir dönemde, güvenceli istihdamı bırakıp güvencesiz olarak ve asgari ücretin de altında aylık 600-700 TL’ye öğretmeni mahkum ederek çalıştırmak hak ve hukuk ile de bağdaşmamaktadır” diye konuştu.

Bostan, “Bilindiği üzere iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları arıcılık, aşçılık, kuaför, işletme, muhasebe v.b. bölümlerden mezun olan kişilerdir. Yani bu kişilerin öğretmenlik mesleği ile uzaktan yakından ilgileri bulunmamaktadır. Bazı özel uzmanlık gerektiren alanlarda bile ön lisans mezunlarının ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi akıl ve mantıkla açıklanabilecek bir durum değildir. 350 bin öğretmen adayımız atama beklerken ve ülkemizde en az 121 bin öğretmene ihtiyaç bulunurken Şubatta 10 bin öğretmen atamasının yapılacağını söylemek ülke gerçeklerinden ve eğitimden ne kadar uzak olunduğunun önemli bir göstergesidir. Üstüne üstlük ücretli öğretmen sayısı norm kadro ihtiyacının altındadır. Bu durum okullarda kadrolu branş öğretmenlerinin, branşları dışında ek ders karşılığı derslere girdiğini ortaya koymaktadır. Böyle bir eğitimden başarı ve kalite beklemek boşunadır” dedi.

Öğretmen atamasının yapılması gerektiğini belirten Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kaliteli bir eğitim için acilen başta tarih, edebiyat, coğrafya, din kültürü, matematik, fizik, kimya, biyoloji, rehberlik, yabancı dil (İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca), felsefe alan öğretmeni ve zihinsel-görme-işitme engelliler sınıf öğretmeni ataması yapılmalıdır. Yapılacak öğretmen atamaları, 121 bin norm kadro açığı göz önüne alınarak 100 binden aşağı olmamalıdır. Taşıma suyla değirmen dönmeyeceği gibi, ücretli öğretmenle de kaliteli eğitim olamayacağı unutulmamalıdır.”

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)