adscode
adscode

Bu maddeleri okumadan YGS'ye girmeyin!

YGS'ye girecek her gencin sınav esnasında mutlaka uygulaması gereken; dikkat toplama teknikleri, ipuçları, çeldiricileri belirlemede etkili olacak püf noktaları, turlama ve nefes teknikleri gibi sınavda…

Bu maddeleri okumadan YGS'ye girmeyin!
Sınavlar
Pazar günü yapılacak Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) 2 milyondan fazla üniversite adayı katılacak. ÖSYM verilerine göre sınav, 173 il/ilçe il sınav merkezinde, yaklaşık 7.300 bina, 117.000 salonda görev yapacak toplam 303.000 sınav görevlisi ile gerçekleştirilecek.
Bu büyük maratona katılacak her gencin sınav esnasında mutlaka uygulaması gereken; dikkat toplama teknikleri, okuduğunu anlamadığı anda başvuracağı ipuçları, çeldiricileri belirlemede etkili olacak püf noktaları, turlama ve nefes teknikleri  gibi sınavda başarılı olmak için kullanabilecekleri tüm yöntemleri Özel MEF Lisesi Yurt İçi Üniversite Danışmanı ve Uzman Psikolojik Danışman Erdem Kaya anlattı:

SINAVI BÜTÜN OLARAK GÖRMEK ÖNEMLİ
“Önce genel bir bakışla sınavı bütününü görün.” Sınava başlamadan önce soru kitapçığına genel olarak göz gezdirebilirsiniz.
“Hangi bölümden başlasam diye düşünüyorsanız denemelerde netleştirin.” Sınava en iyi olduğunuz alandan başlayın, zaten sınava girinceye kadar sınav stratejiniz belirginleşmiş olmalıdır. Deneme sınavlarında en uygun yöntemi bulduğunuzdan emin olun.
“Zaman kullanımı için tam 160 dakikanız var.” Sınavda zaman sorunu yaşamamak için her deneme sınavında kendinize özgü uyguladığınız ve geliştirerek son haline getirdiğiniz zaman kullanımı stratejinize güvenin. Ancak esneklik kazanarak yeni durumlara da uyum sağlayın.

SORULAR HEP ZOR OLMAZ
“Sorular hep zor olamaz, başarmak için gerekli sorulara ulaşmayı strateji olarak benimseyin.” Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorular bulunabilir. Testin genelini standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur. Çoktan seçmeli sınavların bir çoğunda olduğu gibi ÖSYS gibi sınavlarda soruların %10'u çok zor/çok kolay, % 20'si zor/kolay ve % 40 Normal bilgi düzeyindedir.
“Sınava ısınma sürecinde sınav hakkında karar vermeyin.” Sizin kitapçığınızda ilk sorular zor (kimi zaman heyecandan da olabilir) gelebilir. Sınav başladığında heyecandan ilk soruyu defalarca okuduğunuzda hızla geçerek en kolay sorularla ısınma sağlayabilirsiniz.
“Bir soruya takılıp kalırsanız zamanı iyi kullanamazsınız.” Sınavda ilerleyen bölümlerde hedefinize ulaşmanıza yetecek soruları mutlaka bulabileceğinizi unutmayın. Bir soruya takılıp kalmayın, ilerleyen sorularda çözüm sağlayarak rahatlayın.

OKUYORUM AMA ANLAMIYORUM DEDİĞİNİZDE
“Okuyorum ama anlamıyorum dediğinizde ya o konuyu bilmiyorsunuz ya da odaklanmanız bozulmuştur.” Soruları ilk kez okuduğunuzda anlamaya çalışın. Anlama kapasitenizi geliştirmek için ise konu bilginizi tekrarlayarak kalıcı hale getirin, böylece tekrarlayarak okumak zorunda kalmazsınız.

SORUDA İSTENEN NE İSE ONA ODAKLANIN
“Yalın biçimde soruda istenen ne ise ona odaklanın.” Gereksiz ayrıntılarda boğulmadan sadece soruda sizden ne isteniyorsa onun üzerinde yoğunlaşın.
“Tüm seçenekler önemlidir, okuyun.” Bütün seçenekleri okumadan cevabı işaretlemeyin, özellikle seçeneklerde anlamını bilmediğiniz sözcük varsa daha da dikkat etmelisiniz.
“Her soruyu çözemeyebilirsiniz, ama çözebileceğiniz yeterli sayıda soruya ulaşabilirsiniz.” Çözemeyeceğiniz soruların olabileceğini de asla unutmayın, sınavdaki soru dağılımının içinde sizin çözebileceğiniz ortalama bir soru sayısını mutlaka yakalayabileceğinizi düşünün.

TURLAMA TEKNİĞİNİ MUTLAKA KULLANIN
“İyi bir zamanlama ile turlayabilirsiniz.” Sınavda mutlaka turlama tekniğini kullanmaya çalışın (Yapamadığımız soruları çok fazla kitlenmeden, işaretleyip, ikinci kez gözden geçirmek üzere sonraya bırakmak). Yapamadığınız ve şüpheli olduğunuz sorulara belli bir işaret koyarak, birinci turdan sonra tekrar kontrol edebilirsiniz.

DİLİMİN UCUNDA BİR TÜRLÜ HATIRLAYAMIYORUM DEDİĞİNİZDE
“Dilimin ucunda bir türlü hatırlayamıyorum dediğinizde;” Önceden bildiğiniz bazı soruları sınav esnasında hatırlayamayabilirsiniz, sakin kalırsanız mutlaka sonradan hatırlarsınız.
“Anahtar sözcüklere dikkat edin.” Anahtar sözcüklerin altını çizerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Soruyu çözerken anahtar sözcükler üzerinde yoğunlaşıp kısa zamanda alternatifler üretebilirsiniz.

KUVVETLİ ÇELDİRİCİLER OLABİLİR
“Kuvvetli çeldiriciler olabilir.” İki seçenek birbirine çok benziyorsa, büyük bir ihtimalle ikisi de doğru cevap olmayabilir. Diğer seçenekleri iyi okuyarak aradaki ayrıntıyı yakalamalısınız. Bu tür soruları turlayarak daha rahat zamanda çözebilirsiniz. İki seçenek birbirinin zıttıysa, bunlardan birinin doğru cevap olma ihtimali çok yüksektir. Bunu göz önünde bulundurarak dikkatli davranmalısınız. Ayrıntıyı bulabilmek için yorum yapmalısınız.
“Sonradan yanıtı değiştirmelerden kaçının.” Yanlış olduğundan emin olmadıkça ilk tahminde bulunduğunuz yanıtı değiştirmeyin.
“Genellemelere dikkat edin.” Eğer seçeneklerde hepsi, her zaman, hiçbiri gibi genellemeler varsa bu seçeneklerin yanlış olma ihtimalinin de yüksek olabileceğini düşünebilirsiniz.
“Bazı ipuçlarını iyi yakalayın.” Seçeneklerde bazen, çoğunlukla, bazıları gibi ifadeler geçiyorsa bu seçeneklerin doğru olma ihtimalinin yüksek olduğunu düşünebilirsiniz.
“Uzun metinler sadece psikolojik zorluk yaratır, gerçekte soru kolay olabilir.” Uzun soruları cevaplandırmanın daha kolay olacağı bilinmelidir. Uzun sorular sizi yıldırmasın, hızlı okuyarak özde olan mesajı anlamayı hedefleyin.
“Bu kadar da kolay olabilir mi diye takılmayın.” Soru dağılımı içinde çok kolay ve “bu da olur mu” denilecek türde sorular da olabilir. Bunları da aynı önem düzeyi ile çözün.

NEFES HERŞEYDİR
“Nefes her şeydir.” Belirli periyotlarla derin nefes alarak, birkaç saniye tutup ve yavaş yavaş verin, beyninize daha çok oksijen yollayın.
“Tekrar okuyup anlamadığınızda bir nefes alın.” Sınavda dikkatiniz dağıldığında soruyu tekrar okumak yerine 10-15 sn. dinlendikten sonra tekrar bakın. (Bu dinlenme sırasında derin derin nefes alıp verin.
“Ne kadar zaman ayıracağınızı nasıl ayırt edebilirsiniz.” Soruyu çözerken kendinize özgü bir işaretleme sistemi kullanabilirsiniz, örneğin yanlış seçeneklerin başına özel bir işaret, doğru yanıtlar için başka, daha sonra bakmak istediğiniz sorunun başına başka bir işaret gibi…

ATMAK MI, ASLA!
“Atmak mı, asla!” Emin olmadığınız soruları asla işaretlemeyin.
“Kendi öznel algınıza göre değil, soruya ve verilen sınırlara göre düşünün.” Soruyu çözerken, kendi yorumlarınızı katmadan, soruyu hazırlayan kişinin nasıl düşünmüş olabileceğine yoğunlaşın. Sorunun sınırları içerisinde elbette yorumlayabilirsiniz.
“Bazen önce soru kökü, bazen soru.” Derslere ve duruma göre önce soru kökünü okuyun, sonra verilen verileri, sonra da seçenekleri...

SİZ İZİN VERMEDİKÇE ÇEVRESEL FAKTÖRLER SİZİ ETKİLEYEMEZ
“Siz izin vermedikçe çevresel faktörler sizi etkileyemez.” Sınav sırasında, değiştiremeyeceğiniz dış etkenlerden dolayı, dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin, moralinizi bozmadan, sadece sınavınızla, çözeceğiniz soruyla ilgilenin.
“Altı çizili sözlere dikkat edin.” Olumsuz soru köklerindeki olumsuz sözcüklerin "değildir, olamaz" altının çizili olduğunu göreceksiniz bu durumu göz ardı etmemeniz gerektiğini unutmayın.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)