adscode
adscode

Bu okullar niye açıldı niye kapatılıyorlar?..

Eğitimin sorunları azdı sanki, şimdi bu kervana bir de sağlık meslek liseleri eklendi. Sağlık sektörünün büyümesi ile birlikte, bu alandaki lise ve meslek yüksek okulu sayısında patlama oldu.

Bu okullar niye açıldı niye kapatılıyorlar?..
Milliyet Diyalog
Vakıf üniversitelerinde, neredeyse diğer bölümlerin tamamında, ciddi kontenjan açıkları kalırken, sağlıkla ilgili tüm bölümler, onların tabiri ile “ful çekti”.
Üniversiteler hallerinden memnunlar ama özel sağlık lisesi kurucuları, eylülden bu yana dertli hem de çok dertliler. Torba yasa ile gelen son yaptırımlar ise 369’u özel olmak üzere 710 sağlık meslek lisesini, kapısına kilit vurma noktasına getirdi.
Madem bu noktaya gelinecekti, açılmalarına neden izin verildi?
Çok daha önemlisi, avantaj üzerine avantaj sağlanarak dershaneler özel okula dönüştürülürken, mevcut özel okulların dar alana sıkıştırılmaları ne kadar doğru?

Niye izin verildi?
Özel Sağlık Meslek Liseleri Derneği Genel Başkanı Ulaş Velioğlu, bakın bu konuda ne diyor:
“Geçtiğimiz ağustos ayında okulların açılmasına çok az bir zaman kala yayımlanan yönetmelik, Milli Eğitim Bakanlığı Standartlar yönergesine göre okullarını hazırlamış ve ön kayıtlarını yapmış yüzlerce okulu, binlerce öğrenci ve veliyi mağdur etti.
Okulların sayısındaki aşırı artış gerekçesiyle alelacele yayımlanan yönetmelik yüzünden, kontenjanları boş kalan okullarımız, ayakta kalma mücadelesi verirken şimdi de Sağlık Bakanlığı’ndan darbe geldi.
18 Ocak’ta yayımlanan Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşların teşkilat ve görevleri hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile bazı kanunlarda değişiklik yapılması dair kanunun geçici 11. Maddesi’nde ‘Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren Sağlık Meslek Liseleri’nin Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyenliği haricindeki programlara öğrenci kaydedilemez’ hükmü yer alıyor, daha önce hemşirelik, acil tıp teknisyeni, anestezi teknisyeni vs .. gibi bölümler açabilen okullarımız, artık bu bölümlerine kayıt alamayıp, sadece Hemşire Yardımcılığı, Ebe Yardımcılığı ve Sağlık Bakım Teknisyenliği bölümlerine kayıt yaptırabilecektir. Bir taraftan çok fazla özel sağlık meslek lisesi açılıyor diye panik olan Milli Eğitim Bakanlığı hala devlete bağlı Sağlık Meslek Liseleri açmaya devam ederken ortaya çıkan tabloyu anlamak güçleşmektedir.
Sayın Başbakanımızın birçok konuşmasında;
‘Eğitim öğretime hizmet verecekseniz, okullaşın, okullar kurun. Biz de sizden hizmet alımı yapalım ve sizin sınıflarınızı öğrencilerimizle biz dolduralım. Bedeli neyse biz verelim. Sizi açıkta bırakacak değiliz. Biz yatırımdan kurtulmuş oluruz, siz de hizmetinize aynen devam edersiniz’ yaklaşımı birçok girişimciyi özel okul alanına yatırım yapmaya teşvik etmiş ve ülkemizin ihtiyacı olan modern derslikli, laboratuvarlı, spor salonlu, kütüphaneli, modern donanımlı okullar yapmış ve buralarda binlerce atanamayan öğretmeni istihdam etme gayreti içine girmiştir.
Özel Anadolu Sağlık Meslek Liselerimizde yaklaşık 70,000 öğrenci eğitim görmekte ve yaklaşık 8000 öğretmen istihdam edilmektedir.
Dershanelerin kapatılmasının ya da dönüştürülmesinin konuşulduğu şu günlerde, devletin vereceği teşviklerden ve kolaylıklardan bahsedilirken hiçbir teşvikten yararlanmadan çok büyük yatırımlarla kurulan okullarımız, bırakın teşviki aksine kamu hastaneleri birlikleriyle yaptığı staj protokollerde öğrenci başına 1000 TL para vermeye mecbur bırakılmıştır.
Özetle, 369 okulumuz yeni torba kanunla artık kayıt almaz hale gelmiştir...”

Sorun nerede?
Bu konuda ciddi bir sorun olduğu kesin.
Gerek Sağlık Bakanlığı’nın, gerekse MEB’in, mutlaka önemli gerekçeleri vardır. Ama keşke bunu, bu okullar açılmadan önce ortaya koysalardı da, bu garip süreç yaşanmasaydı.
Hemşirelik artık lise değil, lisans düzeyinde eğitim gerektiren bir konuma geldi. Çok da iyi oldu. Liselerden yetişecek olanlar ise hemşire yardımcısı olacakmış. Böyle bir statü bugüne kadar yoktu. Yeni bir kavram olarak hayata geçecek. Peki yetkileri nerede başlayacak, nerede bitecek? Lisans tamamlama programlarına geçişleri nasıl olacak?..
Keşke biraz daha tartışılsaydı!..
Özetin özeti: Deneme yanılma yöntemi çok eski çağlarda kaldı ama maalesef hala bu ilkel yöntemin ötesine geçemedik...
Milliyet

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)