adscode
adscode

Burs, aidiyet ve sınavlar!

İçimizden herhangi bir genç, iyi bir eğitim alırsa, sadece kendisinin ve ailesinin değil, ülkenin ve dünyanın kaderini de değiştirebilir. İşte bu yüzden tüm gençlerimize, en iyi eğitim olanaklarını sunmalıyız.

Burs, aidiyet ve sınavlar!
Milliyet Diyalog

Yaşadığı kent, ailesinin ekonomik durumu ya da diğer hiçbir gerekçe, akademik anlamda, gidebilecekleri yere kadar gitme konusunda, onları yollarından alıkoymamalı!

İyi bir eğitimin maliyeti ise çok yüksek!

Yetenek ve başarılarınızla bir yere kadar ilerliyor, sonra tıkanabiliyorsunuz.

Örneğin, ülkemizin en iyi lise ya da üniversitelerini bitirip yurt dışına açıldığınızda, hatta dünyanın en iyi üniversitelerinden öğrenim bursu kazandığınızda, eğer cebinizde yaşam giderlerinizi karşılayacak kadar harçlığınız yoksa hayallerinize veda etmek zorunda kalabiliyorsunuz...


Hemen her yıl, böylesi yüzlerce örnekle karşılaşıyor ve elimizden geldiğince kendilerine yol gösterici olmaya çalışıyoruz ama seçeneklerimiz çok sınırlı, çünkü burs verme alışkanlığımız henüz istenilen kıvama gelmedi.

Devletin katkısı da giderek artıyor ama yine de hem yararlanan açısından hem de verilen miktar bakımından yeterli değil!..

Oysa Türkiye’nin sahip olduğu olanaklar ve geleneksel hayırsever yapımız, şu anda verilen bursların rahatlıkla 100 katına çıkmasına olanak sağlayabilir. Nedense bu alışkanlığı bir türlü oturtamadık.

Bırakın bu konunun çok uzağındakileri, en zor zamanlarında, burs desteği alıp parlak bir gelecek yakalayanlar bile, kıt kanaat da olsa başkalarına burs vermiyor!

Burs veren kurumlara ya da kişilere sorduğum ilk soru hep şu oluyor:

Sizden burs alanlar, hayata atıldıklarında, ekonomik özgürlüklerine kavuştuklarında, az ya da çok geri dönüş yapıyorlar mı? Başka öğrencilere burs veriyorlar mı?

Söylenen rakamlar öylesine düşük ki, insanın yüzü kızarıyor.

Binde bir, iki, hepsi o kadar!..

Burs bulmak her zaman için çok zordu, pandemi nedeniyle çok daha zor hale geldi. Pek çoğu, part-time çalışarak ya da aldığı birkaç bursla ancak ayakta durabiliyordu.

Korona yüzünden, kurum ya da kişilerin bursları ya azaldı ya da ötelendi! Oysa hayat da uzaktan da olsa eğitim hâlâ devam ediyor!


Daha güzel bir geleceğin temelleri, ülkenin geleceğine inanan gençlerle atılır. Ama bazen onları öylesine hoyratça kırıp, döküyoruz ki tüm değerleri yerle bir oluyor.

Hemen her alanda aidiyet duygularını pekiştirmenin en iyi yollarından biri de burslar. En çok ihtiyaçları olduğu bir dönemde ne olur onları unutmayalım ki, yarın, onlar da bizi unutmasın!..

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)