adscode
adscode

Çalışan bankaya öğrenci devlete borçlu

Her iki gençten birinin bankalara borcu var. Çalışan da, işsiz de borç çevirmekte zorlanırken, öğrenciler ise kredi kartı ve devlete olan borçlarıyla mezun oluyor

Çalışan bankaya öğrenci devlete borçlu
Türkiyeden Haberler
Türkiye'deki 13 milyon gencin 3 milyon 250 bini ne eğitim alıyor, ne de çalışıyor. Her 100 gençten 49'unun borcu var. Çalışan gençlerin yüzde 60'ının bankalara veya arkadaşlarına borcu var, öğrencilerin yüzde 34'ü ise kredi kartlarının yanı sıra Kredi Yurtlar Kurumu'na borçlu. Türkiye'de 28.5 milyon kişinin bankalara olan 471 milyar TL'lik bireysel kredi ve kredi kartı borcu bulunuyor. 3 milyon kişi ise toplam 22 milyar TL'lik borcu ödeyemediği için bankalarla mahkemelik. Habitat Derneği 1.5 yıl süren çalışmanın ardından Türkiye'de gençlere yönelik gerçekleştirilen en kapsamlı araştırma olan Türkiye'deki Gençlerin İyi Olma Hali Raporu'nun sonuçlarını açıkladı.

BORÇLAR ZORLUYOR
Bilgi Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Erdoğan'ın açıkladığı, 16 ilde 1209 genç ile yapılan yüz yüze anketler gençleri 62 farklı başlıkta inceliyor. Araştırma tarım dışı genç işsizliğin yüzde 26'ya dayandığı Türkiye'de gençlerin yüzde 49'unun bankalara ve yakınlarına borçlu olduğunu gösterdi. Borcu olmayanların çoğunluğunu öğrenciler, iş arayanlar ve ailesi ile yaşayan gençler oluşturuyor. Ancak, gençler çalışmaya başlayınca borçları da artıyor. Çalışanların sadece yüzde 40'ının borcu yok. Ancak, geri kalan yüzde 60'ının ise herhangi bir kişiye ya da kuruma borcu bulunuyor. Çalışan gençlerin en fazla bankaya borcu var. Kredi kartı borcu olanların oranı yüzde 32, tüketici veya ihtiyaç kredisi borcu olanların oranı ise yüzde 19 olurken, yüzde 8'inin ise arkadaşlarına borcu var. Öğrenciler arasında borcu olanların oranı ise yüzde 34'ü buluyor. Bu gençlerin yüzde 12 ile en fazla borçlandıkları kurum ise Kredi Yurtlar Kurumu olurken bunu banka kredi kartları izliyor. İş arayan her 100 gencin de 40'ının en fazla kredi kartı borcu olduğu görülürken, ikinci sırada tüketici kredisi, daha sonra arkadaşlar/iş arkadaşları ve akrabalar geliyor. Yüzde 38'i borçlu olan ev gençlerinin en fazla borçlu oldukları kurum banka kredi kartları, bunu kayda değer bir oranda taksit yanıtı izliyor.

GELİR 1500 TL'Yİ AŞMIYOR
Öte yandan, gençlerin ihtiyaç duydukları gelir ile elde ettikleri gelir karşılaştırıldığında yüzde 68'inin ‘göreli yoksunluk' içerisinde oldukları görülüyor. Göreli yoksunluk, bekâr kadınlarda yüzde 72'ye kadar yükseliyor. Buna göre, gençlerin ortalama geliri 601-1500 TL arasında değişiyor. Gençlerin yüzde 22'lik kesimi ise 1.500-2.400 TL arasında gelire sahip. 2.400 TL ve üzerinde geliri olanların oranı ise yüzde 11'de kaldı.




ÇOĞUNLUK AİLESİYLE YAŞIYOR

Gençlerin büyük çoğunluğu aileleriyle yaşıyor. Arkadaşlarıyla ev paylaşanların ya da yurtta yaşayanların oranı yüzde 11 civarında. Öğrencilerin yüzde 82'si, iş arayan gençlerin yüzde 93'ü ve ev gençlerinin yüzde 87'si aileleriyle yaşıyor. Araştırma çalışmasına katılan gençlere, kendileri gibi bir gencin yaşadıkları kentte rahatça bir hayat sürebilmesi için ihtiyaç duyduğu gelir sorulduğunda farklı yanıtlar alınmış. Öncelikle evli genç erkeklerin verdikleri yanıt yaklaşık 3.100 TL iken, bekâr genç erkeklerin yanıtı 2.700 TL civarında. Evlilik durumuna bağlı benzer bir farklılık kadınlarda da görülüyor. Evli genç kadınların verdikleri ortalama yanıt 2 bin 900 TL iken, evli olmayan genç kadınların yanıtı ortalama 2.500 TL.


SÖZCÜ
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)