adscode
adscode

Çanakkale Zaferi Anısına Okyanusu Geçecek

Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdıran Türk sporcu ve gezgin Eruç, Çanakkale Zaferi anısına New York’tan Gelibolu’ya kürek çekecek.

Çanakkale Zaferi Anısına Okyanusu Geçecek
Türkiye'den Haberler
Tamamen kas gücüne dayanan yolculuklarla dünyayı dolaşıp Guinness Rekorlar Kitabı’na giren sporcu Erden Eruç, yaklaşık 10 ay sürmesi beklenen denemesinde Atlantik Okyanusu'nu kürekle geçmeyi, ardından Akdeniz’e girip Çanakkale Zaferi'nin 2016’daki yıl dönümünde Gelibolu'ya ulaşmayı hedefliyor.

"Kaslagit" sloganıyla 2007 yılında Amerika’dan çıktığı yoluculukta üç okyanusu beş yıl içinde kürekle geçme rekorunu elinde bulunduran Erden Eruç, yeni zorlu hedefini AA muhabirine anlattı.

Eruç, Çanakkale Zaferi sırasında şehit düşen askerler için “Barışa Yolculuk” adı altında yeniden küreklere asılacağını belirterek, 19 Mayıs tarihinde Avustralyalı bir arkadaşıyla New York’tan 2 kişilik özel teknesiyle denize açılacağını söyledi.

Erden Eruç, okyanusu yaklaşık 85 günde geçmeyi planladığını, yolculuğunda ayak basacağı ilk yerin Fas olacağını dile getirdi. Oradan Akdeniz’e açılacaklarını söyleyen Eruç, Akdeniz'deki yolculuğun ardından gelecek yıl Çanakkale Zaferi anma törenlerinde Gelibolu'ya ulaşmayı hedeflediğini kaydetti.

Seyahatlerinde Akdeniz’deki hava şartlarının kendilerini zorlayabileceğine değinen Eruç, iç deniz özelliklerini barındıran Akdeniz’de düzenli esen rüzgar veya güçlü akıntıların olmamasının kendileri için handikap olacağını belirtti.

İçme suyunu denizden karşılayacak
Erden Eruç, seyahati boyunca güverte altındaki su geçirmez bölümlerde özel paketlenmiş yiyeceklerle beslenecek, içme suyunu deniz suyunu arıtarak elde edecek, arıtma sisteminin bozulması halinde teknenin dengesi için kullanılan güverte altındaki balast suyunu idareli şekilde içebilecek. Eruç, enerji ihtiyacını da kabin üstüne yerleştirilmiş güneş panellerinden karşılayacak.

Teknede yalnız olmayacağını ifade eden Eruç, "İlk başta planım tek başıma kürek çekmekti ama daha sonra Çanakkale’de savaşmış ülkelerden arkadaşları dahil etmek istedim. Çünkü onları dahil edersem teknemde Türk bayrağının yanında diğer bayrakları gösterebiliriz, teknede böylece güzel bir barış mesajı verebiliriz” diye konuştu.

Üç okyanusu tek başına aştı
Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği'ni bitirdikten sonra ABD’ye yerleşen Erden Eruç, kürekle okyanus geçmesinin yanı sıra tarihte kendi kas gücüyle devrialem yapmış ilk ve tek kişi.

ABD’nin California eyaletinin Bodega körfezinden 10 Temmuz 2007'de Avustralya’ya gitmek için Pasifik'e açılan Eruç, Mayıs 2008’de Papua Yeni Gine’ye ulaştı. Büyük Okyanus'ta 312 gün kalarak denizi bir başına geçen ilk kürekçi unvanını alan Eruç, daha sonra Avustralya’ya yönelerek buraya Ocak 2010 tarihinde ulaştı.

Eruç, ardından Hint Okyanusu'nu da kürekle geçti ve Atlantik’e vardı. Atlantik’i yaklaşık beş ayda aşan ve Venezuela’ya gelen Eruç, bu kez yönünü macerasına başladığı noktaya çevirdi.
Toplam 5 yıl 11 gün süren macerasının ardından 21 Temmuz 2012’de ABD’nin batı yakasındaki Bodega körfezine dönen Eruç, kas gücüyle dünyayı en hızlı dolaşan ilk insan unvanıyla Guinness Rekorlar Kitabı’na adını yazdırdı.

 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)