adscode
adscode

Çay muhabbetinde ortaya atılan fikirden, geleneksel hale gelen genç bir kongre…

11-14 Ekim 2016'da İzmir'de GEFİK, Genç Fizikçiler Kongresi yapıldı. Doç.Dr. Alev Haliki Uztan, kongreden izlenimlerini paylaştı.

Çay muhabbetinde ortaya atılan fikirden, geleneksel hale gelen genç bir kongre…
Eğitim
“İZMİR GENÇ FİZİKÇİLER KONGRESİ

Yorucu bir akademik günün sonrasında oturulan çay muhabbetinde ortaya atılan fikirden, geleneksel hale gelen genç bir kongre…

Lisansüstü eğitimleri boyunca, uzun yıllardır tanışan ve zorlu bilimsel yolculuklara beraber çıkan, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup fizikçi bilimin kollektif bir süreç olduğuna inandıkları ve zaten bilimsel ortaklıklar kurulmasının bilimin ilerlemesinde ne kadar faydalı olduğunu da geçmişte katıldıkları konferanslarda deneyimledikleri için bir girişimde bulunmaya karar vermişler. Bir bilim dalının, bir toplumun ve hatta dünyanın geleceğinin her zaman gençlerin elinde olduğunu bilen bu fizikçi arkadaş grubu  “Genç Fizikçiler Kongresi” fikrini konuştukları ilk yer olan İzmir’in tarihi Asansör’ünde bunu hep hatırlatacak olan logolarını bile belirlemişler. “Genç Fizikçiler Kongresi” veya kısa adıyla “GEFİK”, 2012 yılında ülkemizde yer edinmeye başlamış ve dünyanın en prestijli kongrelerinden olan, lisansüstü gençlere yönelik “Phd-Days” tarzında bir oluşumun Türkiye’de de olabileceğini göstermiştir

Kurucu gençlerin düzenleme kurulunu oluşturduğu GEFİK, öğretim üyelerinin destek verdiği bir bilim kurulu olan ve lisans öğrencilerinin de aktif görevler alabildiği bir kongredir. İlk onur konuğu TÜBİTAK’a 1999-2003 yılları arasında başkanlık yapan, 1979 yılı TÜBİTAK Teşvik Ödülü ve 1989 yılı TÜBİTAK Bilim Ödülü alan aynı zamanda Üçüncü Dünya Bilimler Akademisi (TWAS), Academia Europea ve Türkiye Bilimler Akademisi asli üyesi olan, 10 Kasım 2015 tarihinde aramızdan ayrılan değerli bilim insanı Prof. Dr. Namık Kemal Pak’tı. Sonraki yıllarda yine değerli bilim insanları Prof. Dr. Ayşe Erzan (İTÜ) ve Prof. Dr. Ali Alpar (Sabancı Üni.) da onur konukları olarak kongreye iştirak ettiler. Bu seneki kongrede ise Cambridge Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan ve kuantum fiziği alanında çalışmalar yaparak “Işığın Gürültü Ölçümü” nü yapan ve basında yüksek ses getiren Prof. Dr. Mete Atatüre onur konuğuydu..

Fikrin ilk çıktığı günden beri, başta gençler olmak üzere tüm fizikçilerin bir araya geldiği GEFİK, giderek artan katılımıyla, ülkemizin fizik biliminde umut vadettiğini göstermiştir ve giderek daha fazla kişi ve kuruluşun dikkatini çekmiştir. Çok sayıda sözlü ve poster sunumlarının yapıldığı kongre, yaklaşık 450 kişilik katılımıyla Türkiye’nin son zamanlardaki en yüksek katılımlı fizik kongresi oldu. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi’nin ev sahipliği yaptığı kongrede astrofizikten, nanoteknolojiye, parçacık fiziğinden, adli tıp fiziğine kadar geniş bir yelpazede katılımcılar konuşma ve fikir alışverişi yapma fırsatı bulmuşlardır. Fiziğin her alanındaki lisansüstü çalışmaların kendisine yer bulabildiği Genç Fizikçiler Kongresi’nin nihai amacı, genç beyinlerin birbirlerinden, yaptıkları işlerden haberdar olabilmeleri, benzer ve farklı alanlarda ekip ruhu oluşturabilmeleri ve gelecek nesillerin de bu etkinlik serisini devam ettirmesidir.  En önemlisi de çok genç yaşlarda itibaren bilimin kavgalardan uzak sadece bilimsel gelişmeleri ön plana alan paylaşımcı bir anlayışla ve bir bütünlük içerisinde sürdürülmesi gerektiğini anlayan bir anlayışla yapılıyor olmasıdır”

Ben Biyolog bir akademisyen olarak İzmir’deki üç üniversitenin Fizik bölümlerindeki gençlerinin gayretlerine şahit oldum, izledim, kongrenin fakültemizde sürdürülüşü esnasındaki hassas, özenli, mütevazı ve sevecen içeriğine hayran kaldım. Prof. Dr. Mete Atatüre’yi dinlemeye gittim. Ülkemizde genç akademik kadroların gerçekleştirebileceği bu tip etkinliklerle bilim dallarında gelecek nesillerin daha içten ve istekli birlikte çalışmalar yapabileceğine ve mesleklerini kucaklayacaklarına, sorunlarını daha doğru bir dille ve ortaklaşa çözebileceklerine inanıyorum. Genç bilim insanlarının, temel fen bilimlerinin gelişmesi için çabalayan gönül veren genç akademisyenlerin bu girişimlerinden sizi ve uygun görürseniz okuyucularınızı da haberdar etmek istedim."


Doç.Dr.Alev Haliki Uztan

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)