adscode
adscode

Cezaevlerindeki 0-6 Yaş Çocuklar İçin Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş çocukların cezaevlerindeki fiziki şartlarının düzeltilmesi için kanun teklifi verdi.

Cezaevlerindeki 0-6 Yaş Çocuklar İçin Kanun Teklifi
Türkiyeden Haberler
CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş arası çocukların fiziki koşullarının iyileştirilmesi için kanun teklifi verdi. Adıgüzel, kanun teklifi ile anneleriyle birlikte cezaevlerinde kalan çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini gözeten, çocuğun üstün yararını ilke edinen ayrı anne-çocuk birimlerinin kurulmasını ve çocukların, yaş, durum ve ihtiyaçlarına yönelik tedbirlerin alınması talep etti.

Adıgüzel, 5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasına ilişkin verdiği teklifin gerekçesinde, Eylül 2016 tarihi itibariyle cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuk sayısının 528 olduğuna dikkat çekti. “Çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının temel alınmasını zorunlu kılan, Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere karşın, Türkiye’de anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalan 0-6 yaş arası 500’den fazla çocuğun birçok sorunla karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçek” diye konuşan Adıgüzel, cezaevlerindeki fiziki koşulların yetersizliğinin çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerine engel olduğuna dikkat çekti.

“Çocukların Yetişkin Cezaevlerinde Bulunması Sakıncalı”

Adıgüzel, çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından ortaya konulan çalışmaların, 0-6 yaş arası çocukların yetişkin kadın cezaevlerinde bulunmalarının sakıncalarına dikkat çektiğini belirterek, “Bu çocukların, anneleri ile birlikte kalabilecekleri, Avrupa’da da örnekleri görülen ayrı anne-çocuk birimlerine ihtiyaç var” ifadelerini kullandı.

Adıgüzel, ayrıca cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuklara ilişkin yasal düzenlemelere karşın uygulamada var olan eksikliklerin giderilmesi gerektiğine vurgu yaptı.





 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 

5275 Sayılı Ceza Ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

 

 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili


 

GENEL GEREKÇE

Çocukları ilgilendiren bütün faaliyetlerde, çocuğun yararının temel alınmasını zorunlu kılan Türkiye’nin de taraf olduğu uluslararası sözleşmelere karşın, Türkiye’de annesi ile birlikte cezaevlerinde kalan 0-6 yaş arası 500’den fazla çocuğun birçok sorunla karşı karşıya olduğu bilinen bir gerçektir. Ceza infaz kurumlarında annesiyle birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuklara ilişkin yasal düzenlemelere ilgili kanun ile birlikte “Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzük” metninde yer verilmiş olmasına karşın, uygulamada ilgili yasal düzenlemelere rağmen birçok eksiklik olduğu çeşitli sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan raporlarda ortaya konmaktadır.

Adalet Bakanlığı tarafından açıklanan rakamlara göre, Türkiye’de cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan 0-6 yaş arası çocuk sayısı Eylül 2016 tarihi itibariyle 528 olarak ifade edilmektedir. İlgili düzenleme, anneleri hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan 0-6 yaş grubundaki bu çocukların, annelerinin yanında kalabilmelerine, gündüzleri kurum bünyesindeki veya Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu veya diğer kurum ve kuruluşlara ait kreş ve gündüz bakımevlerinde barındırılmalarına, annelerinin yanında kalan çocuklara, yaş ve durumlarına ve ihtiyaçlarına göre yiyecek ve içecek verilmesini zorunlu kılmakla birlikte,cezaevlerindeki fiziki koşulların yetersizliği çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin önünde büyük bir engel oluşturmaktadır.

Konuyla ilgili çalışan uzmanlar ve sivil toplum örgütleri, 0-6 yaş arası çocukların yetişkin kadın cezaevlerinde bulunmasının sakıncalı olduğuna, anneleri ile birlikte cezaevlerinde kalan çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel gelişimlerini gözeten, çocuğun üstün yararını ilke edinen ve Avrupa’da da örnekleri görülen ayrı anne-çocuk birimlerinde barındırılmalarına ihtiyaç olduğuna dikkat çekmektedir. Bu çerçeveden hareketle, iş bu kanun teklifi ile cezaevlerinde anneleri ile birlikte kalan çocuklar için Adalet Bakanlığı’na bağlı ceza infaz kurumları bünyesinde çocuğun yarar ve esenliği uyarınca ayrı bir ana-çocuk birimi kurulması ve annelerinin yanında kalan çocukların, yaş, durum ve ihtiyaçlarına yönelik her türlü tedbirlerin alınması öngörülmektedir.

 

 

CEZA VE GÜVENLİK TEDBİRLERİNİN İNFAZI HAKKINDA KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ


 

MADDE 1- 13/12/2004 tarihli ve 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 65 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

(1) Anaları hükümlü olup da dışarıda korumasına bırakılacak kimsesi bulunmayan sıfır-altı yaş grubundaki çocuklar, analarının yanında kalabilirler. Bu çocuklar için ceza infaz kurumu bünyesinde çocuğun yarar ve esenliği uyarınca ayrı bir ana-çocuk birimi kurulması zorunludur.

(2) Analarının yanında kalan çocukların, yaş, durum ve ihtiyaçlarına yönelik her türlü tedbir alınması zorunludur.”

 

MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

 

MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)