adscode
adscode

CHP ihraç edilen akademisyenleri meclis gündemine taşıdı!

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlere ilişkin verdiği soru önergesinde, Yeni Akit gazetesinin 17 Ocak 2016 tarihli manşetini hatırlatarak, “Hükümet,…

CHP ihraç edilen akademisyenleri meclis gündemine taşıdı!
Eğitim
Adıgüzel, Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, Yeni Akit gazetesinin, aralarında geçtiğimiz günlerde yayımlanan 686 sayılı KHK ile üniversitelerdeki görevlerinden ihraç edilen akademisyenlerin de bulunduğu isimlere yönelik “Uzatmayın, atın bu Adamları” manşetini hatırlattı. İhraç edilen çoğu akademisyenin, Yeni Akit ve hükümete yakınlığı ile bilinen benzeri yayın organlarının uzun zamandır hedefinde olduğunu belirten Adıgüzel, “Akademisyenlerin, 15 Temmuz darbe girişiminden önce söz konusu medya organları tarafından hedef gösterildiği düşünüldüğünde, KHK’ların muhalif akademisyenlerin üniversitelerden tasfiyesine yönelik bir fırsata çevrilmiş olduğu açıkça görülüyor” ifadelerini kullandı.

Yeni Akit gazetesi 17 Ocak 2016 tarihli manşetinde, “Uzatmayın, atın bu Adamları” diyerek YÖK’e çağrıda bulunmuş, aralarında son KHK’lar ile birlikte ihraç edilen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görev yapan öğretim görevlisi Dr. Faruk Alpkaya, Prof. Dr. Alev Özkazanç ve Yar. Doç. Dr. Barış Ünlü’nün de bulunduğu akademisyenleri hedef göstermişti.

Listeleri Kim Hazırlıyor?

“15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, yayımlanan KHK’lar ile birlikte aralarında Türkiye’nin saygın akademisyenlerinin de bulunduğu binlerce kişinin bir gecelik operasyonlarla iş güvencelerinin ortadan kaldırılmasının toplumda yarattığı mağduriyetleri ve tahribatı bir tarafa bırakırsak, söz konusu ihraçların FETÖ ile mücadele adı altında muhalif kesimlere yönelik bir baskı, susturma ve tasfiye aracı olarak kullanıldığı ortada” diye konuşan Adıgüzel, listelerin kimler tarafından hazırlandığını sordu.

Adıgüzel, ayrıca “Hükümet, topu YÖK’e atıyor, YÖK ise üniversite yönetimine. Bu bile ihraçlardaki keyfiyeti gözler önüne seriyor” ifadelerini kullandı.

“Mülkiye’nin Mirasında, Baskıya, Zulme Karşı Direniş Var”

Öte yandan Adıgüzel, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada, “Mülkiye’nin mirasında baskıya, zulme karşı direniş vardır” dedi. Konuşmasında, Mülkiye’nin tarihçesinde yer alan direniş ve biat etmeme kültürüne değinen Adıgüzel, haksız yere ihraç edilen tüm akademisyenlerin ve eğitim emekçilerinin yanında olduklarını ifade etti.


 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Binali YILDIRIM tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını saygılarımla arz ederim.


 


 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili


 

Resmi Gazete’de yayımlan 686 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile aralarında Ankara Üniversitesi, Marmara Üniversitesi gibi Türkiye’nin köklü üniversitelerinin de olduğu kurumlarda görev yapan 330 akademisyen, memuriyetten ihraç edilmiştir. 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana, yayımlanan KHK’lar ile birlikte aralarında Türkiye’nin saygın akademisyenlerinin de bulunduğu binlerce kişinin bir gecelik operasyonlarla iş güvencelerinin ortadan kaldırılmasının toplumda yarattığı mağduriyetleri ve tahribatı bir tarafa bırakırsak, söz konusu ihraçların FETÖ ile mücadele adı altında muhalif kesimlere yönelik bir baskı, susturma ve tasfiye aracı olarak kullanıldığına ilişkin kamuoyunda büyük bir kanı oluşmuştur. Öte yandan, son KHK’lar ile birlikte ihraç edilen akademisyenlerin büyük çoğunluğunun, uzun zamandır yandaş medyanın hedefinde olan isimler arasından seçilmiş olması söz konusu ihraçlara yönelik soru işaretlerini artırmaktadır. Örneğin, Yeni Akit gazetesi 17 Ocak 2016 tarihli manşetinde, “Uzatmayın, atın bu Adamları” diyerek YÖK’e çağrıda bulunarak, aralarında son KHK’lar ile birlikte ihraç edilen Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde görev yapan öğretim görevlisi Dr. Faruk Alpkaya, Prof. Dr. Alev Özkazanç ve Yar. Doç. Dr. Barış Ünlü’nün de bulunduğu akademisyenleri hedef göstermiştir. Bahsi geçen akademisyenlerin, 15 Temmuz darbe girişiminden önce söz konusu medya organları tarafından hedef gösterildiği düşünüldüğünde, KHK’ların muhalif akademisyenlerin üniversitelerden tasfiyesine yönelik bir fırsata çevrilmiş olduğu açıkça görülmektedir.

Bu çerçeveden hareketle;

  1.  Söz konusu listeler kimler tarafından hazırlanmaktadır?

  2. Hükümet, söz konusu ihraçlara karar verirken Yeni Akit gibi medya organlarını mı dikkate almaktadır?



Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)