adscode
adscode

CHP'den öğrencilerin sağlık sigortası için kanun teklifi

CHP'li Levent GÖK; 25 yaşını doldurmakla beraber öğrenimlerine devam eden öğrencilerin sağlık sigortalarının devam ettirilmesi ve oluşacak prim yükünün Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi için…

CHP'den öğrencilerin sağlık sigortası için kanun teklifi
Eğitim
Ankara Milletvekili ve CHP Grup Başkanvekili Levent GÖK; 25 yaşını doldurmakla beraber öğrenimlerine devam eden öğrencilerin sağlık sigortalarının devam ettirilmesi ve oluşacak prim yükünün Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi için kanun teklifi verdi.
 
Levent GÖK, verdiği kanun teklifinin gerekçesinde;  "Yüksek öğrenim gören öğrencilerin anne ve babaları üzerinden yararlandıkları  genel sağlık sigortası, 25 yaşını doldurmaları halinde sona ermekte ve bu öğrenciler aileleri ile birlikte oturuyor ve öğrenimlerine devam ediyorlarsa 5510 sayılı Kanunun 60 ncı maddesine göre Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla ise genel sağlık sigortası primlerinin aileleri tarafından ödenmesine ilişkin uygulama, bu durumdaki aileleri çok zor durumda bırakmaktadır." dedi.
 
Bu durumdaki özellikle ücretli çalışan veya emekli olan düşük gelirli vatandaşlarımızın bütçelerine önemli mali yük bindiğini,  aile gelirine göre 2016 yılı verilerine göre 65,88 ile 395,28-TL arasında genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kaldıklarını belirten Gök, bu kanun teklifi ile Yüksek öğrenim gören gençlerimizin eğitimlerine devam ettikleri sürece genel sağlık sigortasından yararlanmaları ve hiçbir sağlık güvencesi korkusu yaşamadan öğrenimlerini tamamlamalarını amaçladıklarını ifade etti.  
 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına (25 Yaşını Dolduran Öğrenim Gören Öğrencilerin Genel Sağlık Sigortalılığının Devam Ettirilmesi) Dair Kanun Teklifi gerekçesiyle birlikte ilişikte sunulmuştur.
Gereğini saygıyla arz ederim. 
  
Levent GÖK
Ankara Milletvekili
CHP Grup Başkan Vekili

GENEL GEREKÇE
Bilindiği üzere yükseköğrenim gören öğrencilerin anne ve babaları üzerinden genel sağlık sigortası 25 yaşını doldurmaları halinde sona ermekte ve bu öğrenciler aileleri ile birlikte oturuyor ve öğrenimlerine devam ediyorlarsa 5510 sayılı Kanunun 60 ncı maddesine göre Kurumca belirlenecek test yöntemleri ve veriler kullanılarak tespit edilecek aile içindeki geliri kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden fazla ise genel sağlık sigortası primlerinin aileleri tarafından ödenmesi gerekmektedir. 
Bu ise özellikle ücretli çalışan veya emekli olan düşük gelirli vatandaşlarımızın bütçelerine önemli mali yük getirmektedir. Bu durumda olan aileler aile gelirine göre 2016 yılı verilerine göre 65,88 ile 395,28-TL arasında genel sağlık sigortası primi ödemek zorunda kalmaktadırlar. 
Oysa öğrenim gören öğrencilerin devlet tarafından desteklenmesi Anayasamızda öngörülen sosyal devlet ve eğitim ve öğretim hakkının sağlanması için gereklidir. Bu kapsamda öğrenimlerine devam eden öğrencilerin ailelerine yük olmadan devlet güvencesinde genel sağlık sigortasına sahip olmalarının sağlanması kamusal bir yükümlülüktür. Yükseköğrenim gören öğrencilerin aynı zamanda sigortalı olarak çalışmaya başlamaları halinde 5510 sayılı Kanun kapsamında sigortalı sayılacakları doğaldır.

Bu Kanun teklifi ile yükseköğrenim gören gençlerimizin eğitimlerine devam ettikleri sürece genel sağlık sigortasından yararlanmaları ve hiçbir sağlık güvencesi korkusu yaşamadan öğrenimlerini tamamlamaları amaçlanmaktadır. 

MADDE GEREKÇELERİ
 
MADDE 1- 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişiklikle 25 yaşını doldurmakla beraber öğrenimlerine devam eden öğrencilerin sağlık sigortalarının devam ettirilmesi ve oluşacak prim yükünün Hazinece Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenmesi sağlanmaktadır. 
MADDE 2- Yürürlük maddesidir.
MADDE 3- Yürütme maddesidir.


31/5/2006 TARİHLİ VE 5510 SAYILI SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 31/5/2006 tarih ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun “Tanımlar” başlığını taşıyan 3’üncü maddesinin birinci fıkrasına onuncu bendinin (b) alt bendi; 
“b) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim veya 5/6/1986 tarihli ve 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çıraklık ve çıraklık eğitimi ile işletmelerde meslekî eğitim görmesi halinde 22 yaşını, yüksek öğrenim görmesi halinde öğrenim gördüğü süre boyunca ve evli olmayan çocukları ile yaşına bakılmaksızın bu Kanuna göre malûl olduğu tespit edilen evli olmayan çocuklarını,” 
Şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin son fıkrasına;
“Birinci fıkranın onuncu sırasının (b) alt bendine göre yükseköğrenime devam etmeleri nedeniyle genel sağlık sigortasından yararlandırılanların genel sağlık sigorta primleri Hazine tarafından karşılanır”
Cümlesi eklenmiştir. 
      MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
     MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)