adscode
adscode

CHP’den ÖSYM İçin Araştırma İstemi

CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, son olarak 2017-ÖSYS sınavında yerleştirme sonuçlarında yaptığı hata ile gündeme gelen ÖSYM’yi (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) Meclis’e taşıdı. “ÖSYM,…

CHP’den ÖSYM İçin Araştırma İstemi
Eğitim
Adıgüzel, TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergenin gerekçesinde, “Gençlerimizin geleceğine yön veren bir kurum olma özelliği taşıyan ÖSYM’nin bugün yönetilemediği, yaptığı hataların ve aldığı kararların binlerce öğrenciyi ve ailelerini mağdur ettiği ortadadır. FETÖ’nün çaldığı sorular ile gelecekleri ellerinden alınan gençlerimiz, şimdi de ÖSYM skandallarına, hatalarına kurban edilmek istenmektedir” ifadelerini kullandı.

“ÖSYM Yönetilemiyor”

ÖSYM’nin yönetilemediğini ifade eden Adıgüzel, “Binlerce öğrencinin geleceğini etkileyen böylesi bir hatanın, ÖSYM’nin iddia ettiği gibi basit bir ‘güncelleme’ işlemi olarak geçiştirilemeyeceği, yapılan hatanın sorumluluğunun bir özürden daha fazlasını gerektirdiği ortadadır. Kaldı ki, yaşanan bu son olaylar ÖSYM’nin maalesef imza attığı ne ilk ne de son hatadır. Fahiş sınav ücreti fiyatları ile bilinen ÖSYM, geçtiğimiz yıllardaki yanlış puan hesaplamaları, ‘15 Dakika Kuralı’ gibi altına imza attığı kararlar ile binlerce öğrenciyi mağdur etmiştir” dedi.

“Tek görevi milyonlarca adayın girdiği sınavların güvenli ve sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlamak olan ÖSYM’yi yönetenlerin işlerini yapamadığı ortadır” diyen Adıgüzel, ÖSYM yönetimini istifaya çağırdı.





 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA


 


 

Yalnızca son iki ay içerisinde iki farklı skandala imza atarak binlerce gencin geleceğini etkileyen ÖSYM’ye (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) yönelik şaibe iddialarının araştırılması, ÖSYM’nin geçmişte yaptığı hataların benzerlerinin tekrarlanmaması için gerekli somut tedbirlerin alınması, mağdur edilen öğrencilere yönelik hak ihlallerinin telafi edilmesi için Anayasa’mızın 98 inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 üncü ve 105 inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.


 

 

 

Onursal ADIGÜZEL

İstanbul Milletvekili


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

GEREKÇE

 

Son yıllarda yaptığı hatalar ve imza attığı skandallar ile Türkiye’deki en tartışmalı kurumların başında ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) gelmektedir.

 

Geçtiğimiz haftalarda, 2017-ÖSYS yerleştirme puanlarını hatalı hesaplamasıyla gündeme gelen ÖSYM geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, 08.08.2017 tarihinde açıklanan 2017-ÖSYS yerleştirme sonuçlarında, adayların yerleştirmelerinde kullanılacak puanlar belirlenirken Tablo-6C’nin ekinde yer alan okul türlerinden mezun olan adayların alan ve dallarına göre ek puan kullanılabilecek tercihlerinde ‘ek puanlı yerleştirme puanları’ yerine ‘ek puansız yerleştirme puanları’nın kullanıldığının tespit edildiğini, bu işlemin düzeltilmesi amacıyla yapılan güncellemede bin 110 adayın ilan edilen yerleştirmesinin değiştiğini, bin 628 adayın daha önce bir programa yerleşmemişken yerleşir duruma gelmiş olduğunu, ek puanı dikkate alındığı için yerleşen bu adaylar nedeniyle daha önce bir programa yerleştiği ilan edilen bin 499 adayın ise yeni durumda herhangi bir programa yerleşemediğini duyurmuştur.

 

Binlerce öğrencinin geleceğini etkileyen böylesi bir hatanın, ÖSYM’nin iddia ettiği gibi basit bir “güncelleme” işlemi olarak geçiştirilemeyeceği, yapılan hatanın sorumluluğunun bir özürden daha fazlasını gerektirdiği ortadadır. Kaldı ki, yaşanan bu son olaylar ÖSYM’nin maalesef imza attığı ne ilk ne de son hatadır. Fahiş sınav ücreti fiyatları ile bilinen ÖSYM, geçtiğimiz yıllardaki yanlış puan hesaplamaları ile binlerce öğrenciyi mağdur etmekle kalmamış; örneğin, yeni uygulamaya koyduğu ve Kamu Başdenetçisi (Ombudsman) tarafından da “hakkaniyetli” olmadığına yönelik eleştirilerin hedefinde olan “15 Dakika Kuralı” gibi uygulamalarla da öğrencileri mağdur eden tartışmalı kararlara imza atmıştır.

 

Gençlerimizin geleceğine yön veren bir kurum olma özelliği taşıyan ÖSYM’nin bugün yönetilemediği, yaptığı hataların ve aldığı kararların binlerce öğrenciyi ve ailelerini mağdur ettiği ortadadır. FETÖ’nün çaldığı sorular ile gelecekleri ellerinden alınan gençlerimiz, şimdi de ÖSYM skandallarına, hatalarına kurban edilmek istenmektedir. Bu bağlamda; tek görevi milyonlarca adayın girdiği sınavların güvenli ve sorunsuz bir şekilde geçmesini sağlamak olan ÖSYM’nin geçmişte yaptığı hataların benzerlerinin tekrarlanmaması için gerekli somut tedbirlerin alınması, ÖSYM’ye yönelik şaibe iddialarının titizlikle araştırılması, mağdur edilen öğrencilere yönelik hak ihlallerinin telafi edilmesi için Anayasa’mızın 98 inci, TBMM İçtüzüğü’nün 104 üncü ve 105 inci maddeleri kapsamında Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini saygılarımla arz ederim.

 


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)