adscode
adscode

Çin teknolojide ilk sıraya yapay zeka ve kuantum teknolojisini koydu

Çin hazırladığı 5 yıllık kalkınma planında teknolojinin ön cephelerini belirledi.

Çin teknolojide ilk sıraya yapay zeka ve kuantum teknolojisini koydu
Bilim Teknoloji
Güncelleme : 09-Mar-21 15:47

İki Toplantı kapsamında duyurulan 14. Beş Yıllık Kalkınma planında bilim ve teknolojide kendi ayakları üzerinde duran yönelimin ulusal kalkınmanın temel dayanak noktası olacağı duyuruldu. Çin Başbakanı Li Keqiang da yaptığı açıklamada 2021 ve 2025 arasında Beijing yönetiminin araştırma ve geliştirme faaliyetlerine her yıl yüzde 7’nin üzerinde katkı sağlayacağını duyurdu.

Beijing yönetimin hazırladığı 14. Beşinci Yıllık Kalkınma planında teknolojide ilk cephe olarak yapay zekâ belirleniyor. ABD merkezli CNBC sitesinin aktardığına göre, Çin önümüzdeki dönemde özel olarak “açık kaynak algoritmasına” yoğunlaşacak. Açık kaynak teknolojisi genellikle bir kuruluş tarafından geliştirilmesi ancak diğer şirketler tarafından lisanslanması ile ön plana çıkıyor. Google’ın eski CEO’su Eric Schmit son yıllarda Alibaba ve Baidu gibi Çinli şirketlerin yatırım yaptığı yapay zekâ alanında ABD’nin liderliği kaybedebileceği itirafında bulunmuştu.
Beş Yıllık Kalkınma kategorisinde ikinci kategori olarak kuantum teknolojisi işaret ediliyor. Bu konsept, bugün kullandığımız bilgisayarlardan farklı olarak yeni ilaçların üretilmesi gibi daha iddialı hedefe hizmet etmesiyle öne çıkıyor.

Yarı iletkenlerde yeni bir sayfa açılacak


Yarı iletkenlerin üretimi konusunda geçmişte büyük yatırımlar yapan Çin yönetimi, önümüzdeki 5 yıl boyunca bu alana yoğunlaşmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. Yarı iletken çipler konusunda Taiwan merkezli TSMC ve Güney Kore’nin (Kore Cumhuriyeti) Samsung firması öne çıksa da bu şirketlerin kilit ekipmanlar konusunda ABD’ye bağımlı olması Çin’in söz konusu sektöre daha fazla ağırlık vermesini gerektiriyor. Zira Washington yönetiminin yaptırımları sonrasında Taiwan merkezli TSMC, Çin ana karasına çip satışı yapamaz hale gelmişti.

Önümüzdeki beş yıl boyunca Çin’in ağırlık vereceği dördüncü cephe ise “beyin bilimleri” olacak. Belgede söz konusu alana dair ayrıntılı bir açıklama yer almamasına karşın uzmanlar son dönemlerde Amerikalı milyarder Elon Musk’ın benzer yatırımlarına dikkat çekiyor. Musk’ın Neuralink şirketi, bilgisayarlar ve insanlar arasında iletişim kurabilecek çipler üzerinde çalışıyor.

Uzay ve derin maviliklerde keşifler sürecek

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgının etkileri Çin’in 14. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın teknoloji cephesinde de kendisini gösterdi. Beşinci ve altıncı cephelerin genetik, biyoteknoloji ve klinik ilaçlar olacağı duyuruldu. Plana göre aşılar üzerinde çalışmalarına devam edecek Çin aynı zamanda kanser gibi hastalıklara karşı da bilim ile savaşacak. Uzayda ve mavi sularda keşif Çin’in 2025 yılına kadar önceliği olmaya devam edecek. Yayımlanan belgede Çin’in gezegenin geçirdiği değişimlere tanıklık etmeye devam edeceğinin altı çizildi. Çin son olarak aydan yaklaşık bir kilogram kadar örnek toplamış, Ay’ın karanlık yüzeyine ilk kez iniş gerçekleştirmiş ve Mars’a keşif aracı göndererek uzay misyonunda önemli atılımlara imza atmıştı.

Çin Uluslararası Radyosu


Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :


Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)