adscode
adscode

Çizgi Romanın Tahtına Çizgi Masal Talip

Ders çalışmanın önünde bir engel olarak görülen çizgi romanlar çizgi masal formatında eğitimin hizmetinde.

Çizgi Romanın Tahtına Çizgi Masal Talip
İlkokul
Çizgi masalların faydalı olabilmesi için dikkat edilmesi gerekenleri sizin için derledik.Yayıncılık sektöründe farklı bir yere sahip çizgi romanın yanına çizgi masal isminde yeni bir kategori geliyor. İlkokul düzeyindeki çocuklar için hazırlanan ve çizgi roman tekniğinin masallarda yaşaması olarak nitelenebilecek bu kategori çocuk yayıncılığında yer almaya devam ediyor. Çizgi karakterlerin süper güçleri yerlerini erdem eğitimine bırakıyor. Çizgi roman dünyasının fazla dikkat etmediği hususlar çizgi masalda olmazsa olmaz şartlar arasında yer alıyor. Küçük yaştaki çocuklara okuma sevgisi ve değerler eğitimi veren çizgi masallar yayın dünyasında hak ettiği yer almaya başlıyor.

Yeni rol modeller: Çizgi masal kahramanları
Çizgi masallardan yararlanma konusunda özellikle öğrencilere okuma alışkanlığı edindirme ve okuma hızlarını artırma konusunda, çeşitli toplumsal ve evrensel değerleri kavratmada yararlanıldığı biliniyor.  Çizgi masalı daha aktif bir şekilde eğitim öğretim süreçlerine dahil edebiliriz. Çizgi masallarda en önemli hedef, bilgiye ve güzel örneklere ulaşamayan çocukların, öğretici, rol model olabilecek çizgi masallarla karşılaşması.

Çizgi masallarda bunlara dikkat!
Zambak Kültür Kitapları Yayın Yönetmeni Mehmet Azim çizgi masallarda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:
·       Öğrencilerin özellikle okuma yazmayı yeni öğrendikleri ilk sınıflarda çizgi roman okumaktan hoşlanıyor. Hazırlanan eserlerin çocukların ruh, hayal ve gelişim dünyalarına uygun olmalı.
·       Her çocuğun yetişmesi, özen ister, hassasiyet ister. Çocuk kitabını, çizgi masalı hazırlamak da özen ister. Bunun için alanında deneyimli bir yayınevini tercih etmek gerekiyor.
·       Yayınlar, çocuğun ruh dünyasını besleyen, yiyecekler gibidir. Bu gıdaların yaşa uygun olması, gerekli vitaminleri vermesi elbette önemlidir. Çizimlerin ve senaryonun güzel olması kadar çocuk gelişimine uygun da olması gerekir.
·       Başarılı bir çizgi masal için usta çizer ve başarılı yazarın bir araya getirmeyi zorunlu kılıyor. Ekibi pedagogla desteklemek de şart.
·       Çizgi masallarda resmin yanı sıra metnin dili, anlatımı da önem kazanıyor. Diliyle, kültürüyle, hayata bakışıyla bir insan inşa ettiğimizi düşünebiliriz. Bunun için temellerin iyi atılması ve şuuraltına olumlu mesajların sunulması, pozitif fotoğrafların yerleştirilmesi önemlidir.
·       Çizgi masal kahramanları süper güçlere sahip olmak yerine günlük problemleri çözmede yardımcı olmalıdır. Bu sayede eğlenirken öğretim yapmak mümkün olacaktır.
·       Sıkıntılarla beraber her problemi bir fırsata çevirmesini bilen çizgi masal kahramanları çocukların önüne gerçekçi rol modeller sunmayı amaçlamalıdır.
·       Çizgi masal senaryo ve çizimlerinde olumlu mizah ve hayata tutunmayı sağlayan macera anlayışı öne çıkıyor.
·       Çizgi masalı, diğer çocuk kitaplarından ayıran özelliklerden biri de yazının azlığı ve resimle oluşturduğu zengin bütünlüktür.  Yazıları uzun tutmak çizgi masalların akıcılığını zedeleyebilir.
·       Dil üzerindeki hassasiyet ve çocuğun seviyesine uygunluk konusunda burada da titiz bir yaklaşımdan söz etmek gerekiyor. Diyaloglar, çizgi masalın en zengin yönlerinden biridir. Dil edebi özellik ve sanat değeri taşıyor. Çocukların bu eserlerde kazanacağı kelime haznesini hayata taşıyacaklarını gözden uzak tutmamak gerekir.

Çizgi masala yeni soluk: Bilibili ve Patipati
Zambak Yayınları’nın çizgi masallarında yer alan Bilibili ve Patipati karakterleri, çizgi masalın güncel örnekleri arasında yer alıyor. Bu ikili eğitimde yararlanmak amacıyla oluşturulmuş. Görseli fazla olan çalışmaların,  bazı okuyucular üzerinde daha fazla etkili olduğu biliniyor. Diğer bir deyişle çizgi masallarda görsel okumadan bahsedebiliriz. Çizgi masal, okuma alışkanlığının edinilmesinde de köprü vazifesi görebiliyor.  Çizgi masallarda kaybolan değerleri ikame etmeyi amaçlayan Bilibili ve Patipati büyükleri ziyaret etmek, muhtaçlara yardım etmek, canlıları koruyup gözetmek, sevgi, saygı, merhamet, hoşgörü, vatan sevgisi gibi değerlere yer veriyor.
 

Emoji ile tepki ver!

Bu Haberi Paylaş :

Etiketler :

Benzer Haberler
    0 Yorum
  • Yorumu Gönder
  • Diğer Yorumlar (0)